Έτσι θα προκύπτει η αύξηση στους μισθούς από το 2028 - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου
Ο μαθηματικός τύπος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού έχει ως βάση το γαλλικό μοντέλο.
«Σάρκα και οστά» λαμβάνει πλέον ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του κατώτατου μισθού, καθώς πριν από λίγες ώρες το σχετικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή. Με το νέο μηχανισμό η χώρα μας ενσωματώνει την οδηγία 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επίμαχη οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να καθορίσουν σαφή κριτήρια και αντικειμενικές διαδικασίες για τον καθορισμό και την επικαιροποίηση των νόμιμων κατώτατων μισθών, με τη δυνατότητα εφαρμογής μηχανισμού αυτόματης αναπροσαρμογής. Παράλληλα, τα κράτη μέλη των οποίων οι χώρες έχουν ποσοστό κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις κάτω του 80% θα πρέπει να εκπονήσουν Σχέδιο Δράσης, προκειμένου να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ο κατώτατος μισθός σήμερα ανέρχεται στα 830 ευρώ, ενώ η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 950 ευρώ μέχρι το 2027. Σήμερα ο κατώτατος μισθός νομοθετείται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες «ζυμώσεις» μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Με το νέο σύστημα το ποσοστό αύξησης του κατώτατου σε ετήσια βάση θα είναι το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του πληθωρισμού και του μισού της μεταβολής αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών. Το δε ποσοστό της ετήσιας αύξησης του κατώτατου μισθού, θα είναι το άθροισμα αφενός του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή, ειδικά για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα λαμβάνεται υπόψη η ακρίβεια για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής και η αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ο μαθηματικός τύπος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού έχει ως βάση το γαλλικό μοντέλο και λαμβάνει υπόψη αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά στοιχεία, ενώ και άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, εφαρμόζουν παρόμοια συστήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικοί δείκτες θα υπολογίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο νέος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής
Ο νέος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από το 2028, ενώ για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027 θεσπίζεται μια μεταβατική διαδικασία, με την ουσιαστική συμμετοχή των Κοινωνικών Εταίρων και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης που θα διατυπώνει γνώμη με θεσμικό και ενιαίο τρόπο για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι το νέο σύστημα είναι πιο αντικειμενικό, ενώ δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε από την πλευρά των εργοδοτών, ούτε από την πλευρά των εργαζομένων. Η σύνδεση του κατώτατου μισθού με τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της χώρας εξασφαλίζει την απασχόληση και την μακροχρόνια οικονομική διατηρησιμότητα και προστατεύει την αγοραστική δύναμη του χαμηλότερου 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών.
Παράλληλα, το νέο σύστημα εισάγει προβλεψιμότητα ως προς τη μελλοντική πορεία του κατώτατου μισθού, μειώνοντας την αβεβαιότητα εργαζομένων και εργοδοτών και ενισχύοντας συνολικά την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο πλαίσιο καθορισμού της ετήσιας αύξησης του κατώτατου μισθού προβλέπει ρητά ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα μπορεί να μειωθεί. Κι αυτό, γιατί σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών και σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, ο μηχανισμός μπορεί να παρεκκλίνει από τον αυτόματο μαθηματικό τύπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται μέσω διαβούλευσης, αλλά η μείωση του κατώτατου μισθού παραμένει απαγορευμένη.