Αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, στο τραπέζι και οι ενδοομιλικές
Δρομολογούνται οι «ζυμώσεις» μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις «ζυμώσεις» μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις έχει ξεκινήσει, καθώς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνει το… κάλεσμα προς τους κοινωνικούς εταίρους για την έναρξη ενός τριμερούς διαλόγου με στόχο την ενίσχυση του πλαισίου αυτών των διαπραγματεύσεων.
Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η αύξηση του ποσοστού των εργαζόμενων, που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, από το 30% που είναι σήμερα στο 80%, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ευρωπαϊκή οδηγία για τον κατώτατο μισθό, που θα εφαρμοστεί από το 2028.
Σήμερα, η ισχύουσα νομοθεσία, περιλαμβάνει τις επιχειρησιακές, τις κλαδικές και τις ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και ένα σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι περιλαμβάνει και τη θέσπιση νέων μορφών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως είναι για παράδειγμα οι ενδοομιλικές.
Σήμερα, οι ενδοομιλικές συμβάσεις βρίσκονται εκτός θεσμικού πλαισίου, ενώ σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη θέσπιση τους, κάτι που θα αποτελέσει προϊόν των συζητήσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου, θα επιτρέπεται και η υπογραφή ξεχωριστών συμβάσεων για εργαζόμενους εταιριών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο. Πρακτικά οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε έναν όμιλο εταιριών με διαφορετικές δραστηριότητες και διαφορετικά χαρακτηριστικά απασχόλησης θα μπορούν να μπουν σε καθεστώς συλλογικής προστασίας, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.
Οδικός χάρτης μέχρι το τέλος του χρόνου
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει διαμορφωθεί ο οδικός χάρτης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά κίνητρα για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν υπογραφεί δύο σημαντικές συλλογικές συμβάσεις στον τουρισμό και στις τράπεζες. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο κατώτατος μισθός που προβλέφθηκε για τη χαμηλότερη μισθολογική κατηγορία εργαζομένων είναι πάνω από τον νομοθετικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό.
Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να μπουν, επίσης, οι αλλαγές στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους εντός κλάδου και όχι μόνον σε όσους εργάζονται στις επιχειρήσεις που υπογράφουν μια κλαδική σύμβαση.
Σημειώνεται ότι σήμερα για να γίνει επέκταση σε μια σύμβαση θα πρέπει να έχει υπογραφεί από το 50%+1 των εργοδοτών ενός κλάδου. Το ποσοστό αυτό φαίνεται πως αποτελεί «αγκάθι» για τη σύναψη των συμβάσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να μειωθεί με στόχο τη διευκόλυνση της σύναψης και της επέκτασης περισσότερων συμβάσεων.