Απίστευτο: Βρέθηκε το παλαιότερο κρασί σε υγρή μορφή που έχει ανακαλυφθεί ποτέ - 2.000 χρόνων
Εντοπίστηκε σε ρωμαϊκό τάφο, ήταν λευκό και απέκτησε κόκκινο χρώμα - Τι απαντούν οι επιστήμονες για το αν μπορεί να καταναλωθεί
Μπροστά σε μια απίστευτη ανακάλυψη βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι στην Ισπανία, όταν σε έναν ανέγγιχτο ρωμαϊκό τάφο 2.000 χρόνων βρέθηκε κρασί σε υγρή μορφή. Πρόκειται, όπως εκτιμάται, για το παλαιότερο κρασί σε υγρή μορφή που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.
Το κρασί ήταν στην αρχή λευκό, όταν χύθηκε στη νεκρική λάρνακα στη νότια Ισπανία. Σήμερα όμως έχει κόκκινη-καφέ απόχρωση, αποτέλεσμα των χημικών αντιδράσεων που συνέβησαν στο συγκεκριμένο σημείο τα τελευταία 2.000 χρόνια.
Η ανάλυση, που έγινε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, έδειξε ότι το αρχαίο υγρό που βρέθηκε σε ρωμαϊκό τάφο, ο οποίος ανακαλύφθηκε τυχαία στην πόλη Carmona της Ανδαλουσίας πριν από πέντε χρόνια, είναι τοπικό και μοιάζει με το κρασί sherry.
Πριν από αυτήν την ανακάλυψη, η οποία αναφέρεται στο Journal of Archaeological Science: Reports, το παλαιότερο κρασί που ανακαλύφθηκε σε υγρή κατάσταση ήταν το μπουκάλι κρασιού Speyer, το οποίο βρέθηκε σε έναν ρωμαϊκό τάφο κοντά στη γερμανική πόλη Speyer το 1867 και χρονολογείται περίπου από το 325 μ.Χ.
Η τυχαία ανακάλυψη
Η ισπανική λάρνακα ανακαλύφθηκε τυχαία το 2019, όταν μια οικογένεια πραγματοποιούσε εργασίες στο σπίτι της στην Carmova, βρέθηκε μπροστά σε έναν υπόγειο τάφο.
«Είναι ένας ‘βυθισμένος’ τάφος που ανασκάφηκε στο βράχο, γεγονός που του επέτρεψε να παραμείνει όρθιος για 2.000 χρόνια», δήλωσε ο José Rafael Ruiz Arrebola, οργανικός χημικός στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, ο οποίος ηγήθηκε της ανάλυσης του κρασιού.
Ο τάφος περιείχε οκτώ ταφικές κόγχες, έξι από τις οποίες έφεραν τεφροδόχους από ασβεστόλιθο, ψαμμίτη ή γυαλί και μόλυβδο.
Κάθε τεφροδόχος περιείχε τα αποτεφρωμένα υπολείμματα οστών από ένα μεμονωμένο άτομο και δύο από τις τεφροδόχους έφεραν τα ονόματα των νεκρών: Hispanae και Senicio.
«Υπήρξε μια ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη όταν οι αρχαιολόγοι άνοιξαν την τεφροδόχο και είδαν ότι ήταν γεμάτη υγρά», είπε ο Ruiz Arrebola. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα κρυστάλλινο μπουκάλι σε μια από τις τεφροδόχους.
Η σχετική ανάλυση έδειξε ότι το υγρό ήταν ξεκάθαρα λευκό κρασί, παραπέμποντας σε τοπικά ρωμαϊκά μωσαϊκά που δείχνουν ανθρώπους να πατάνε λευκά σταφύλια.
«Το κρασί αποδείχθηκε αρκετά παρόμοιο με κρασιά από εδώ στην Ανδαλουσία: Montilla-Moriles, κρασιά τύπου σέρι από τη Χερέθ και μανζανίλα από το Σανλουκάρ», δήλωσε ο Ruiz Arrebola.
Ο χημικός και η ομάδα του ελπίζουν ότι οι τεχνικές που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, θα βοηθήσουν άλλους ερευνητές οι οποίοι μελετούν αρχαία τρόφιμα και κρασιά.
Το ερώτημα που έρχεται στο νου βέβαια είναι αν μπορεί κανείς να δοκιμάσει το αρχαιότερο κρασί στον κόσμο. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν είναι καθόλου τοξικό καθώς υποβλήθηκε σε μικροβιολογική ανάλυση, ωστόσο και πάλι εκφράζουν τους ενδοιασμούς τους.