Πλατφόρμα ακινήτων: Νέο ψηφιακό εργαλείο θα αποτιμά τις πραγματικές αξίες σε κάθε γειτονιά
Το Υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί ένα νέο εργαλείο για να αποτυπώνονται οι πραγματικές αξίες των ακινήτων αλλά και τα ενοίκια σε κάθε γειτονιά.
Τέλος σε αυθαίρετους υπολογισμούς της εμπορικής αξίας των ακινήτων μέσω μεσιτικών γραφείων φιλοδοξεί να βάλει ένα νέο ψηφιακό εργαλείο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να λειτουργήσει από το 2025 με στόχο την αξιόπιστη και αντικειμενική αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας και την προστασία ιδιοκτητών και ενοικιαστών από κερδοσκοπικά παζάρια ενώ φιλοδοξεί θα δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα στα ΝΕΑ, τo ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Κτηματολόγιο, εργάζονται για τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει και θα παρέχει πραγματικές τιμές ακινήτων προκειμένου οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τις εμπορικές τιμές, όπως αποτυπώνονται στα συμβόλαια που υπογράφονται, είτε για αγορές είτε για μισθώσεις και να τις συγκρίνουν με τις τιμές των αγγελιών και των μεσιτών.
Το νέο σύστημα, που στήνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων από πολλαπλές πηγές, όπως συμβόλαια µμεταβίβασης, αγγελίες πώλησης και στοιχεία από την εφορία και το Κτηµατολόγιο. Στην πλατφόρμα δεν θα εμφανίζονται τα στοιχεία των φορολογούμενων αλλά μόνο τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου (είδος, επιφάνεια, παλαιότητα, περιοχή) και το τίμημα πώλησης ή το μίσθωμα.
Οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες χωρίς κόστος στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, πωλητές και ενοικιαστές ακινήτων οι οποίοι θα μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές που αποτυπώνονται στα συμβόλαια με τις τιμές στις αγγελίες και τα μεσιτικά γραφεία.
Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος στο ΕΡΤnews «υπάρχει μια ονομαστική τιμή που εμφανίζεται στα sites που κάνουν την προώθηση των αγγελιών, όμως η πραγματική τιμή είναι χαμηλότερη. Δημιουργείται δηλαδή έτσι μια τεχνητή εικόνα για τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά, χωρίς να ξέρουμε τελικά πού συμφωνεί ο ιδιοκτήτης με τον ενοικιαστή. Αυτή η πλατφόρμα, που υπάρχουν τα δεδομένα στην ΑΑΔΕ, θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να εξορθολογιστούν».
Καλπάζουν οι τιμές
Το ράλι στην αγορά των ακινήτων συνεχίζεται με τις τιμές των κατοικιών να απέχουν ελάχιστα πλέον από το ιστορικό υψηλό του 2008. Ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνει ότι από την έναρξη της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων το 2017, οι τιμές πώλησης κατοικιών εμφανίζονται αυξημένες κατά 69,2%, αλλά ακόμη υπολείπονται κατά 2,4% του προηγούμενου υψηλού του 2008. Αντίστοιχη είναι και η εξέλιξη του επιπέδου των ενοικίων, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε 103,2 με βάση τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου 2024, έναντι 98,7 το γ΄ τρίμηνο 2023. Ωστόσο, ο δείκτης ενοικίων, σε αντίθεση με το δείκτη τιμών κατοικιών, παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από την υψηλότερη τιμή που έχει λάβει ιστορικά (124,3 το γ΄ τρίμηνο 2011).
Τι προβλέπει η ΤτΕ
Η ΤτΕ εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα οι τιμές θα συνεχίσουν την ανοδική τους τάση όσο η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρείται ισχυρή επισημαίνοντας ότι έχει οξυνθεί το πρόβλημα του κόστους στέγασης κατά τα τελευταία έτη, ως απόρροια της εκτεταμένης επενδυτικής εκμετάλλευσης της κατοικίας, της απόσυρσης από την αγορά ακινήτων που εξασφαλίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και προορίζονται για πλειστηριασμό καθώς και της υποτονικής δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο για μακρά χρονική περίοδο, η οποία δεν έχει επιτρέψει την ομαλή αναπλήρωση του αποθέματος ακινήτων.