Το Κτηματολόγιο θα «προδίδει» τις «κρυφές» πισίνες - «Καμπάνες» στους παραβάτες σε βάθος 10ετίας
Με οδηγό το Κτηματολόγιο η ΑΑΔΕ ψάχνει για αδήλωτες πισίνες. Τσουχτερά και αναδρομικά τα πρόστιμα στους παραβάτες.
Στην άντληση στοιχείων από το Κτηματολόγιο προχωρά η ΑΑΔΕ με στόχο να ενισχύσει το οπλοστάσιο για τον εντοπισμό φορολογούμενων που έχουν αποκρύψει από την εφορία τις πισίνες για να αποφύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου πολυτελείας και να παρακάμψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.
Η απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, προβλέπει τη διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Διάθεση στοιχείων από το Σύστημα Εθνικού Κτηματολογίου» στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΙΣΟΔΗΜΑ» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τις ακόλουθες μεθόδους:
- Λήψη Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου και γεωμετρίας ΚΑΕΚ με βάση τις συντεταγμένες Χ και Υ.
- Λήψη ιδιοκτητών με βάση ένα συγκεκριμένο Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου.
- Λήψη properties, διευθύνσεων και κτιρίων/παρακολουθημάτων ενός ακινήτου.
- Λήψη γεωμετρίας ΚΑΕΚ με βάση ένα συγκεκριμένο ΚΑΕΚ.
- Λήψη λίστας ακινήτων με κωδικούς ακινήτων και ποσοστά ιδιοκτησία επί αυτών με βάση τον ΑΦΜ ενός πολίτη.
Έτσι ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να διασταυρώσει τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο για την ταυτότητα των ακινήτων με τα δεδομένα από τη χαρτογράφηση των δεξαμενών κολύμβησης στο δορυφορικό χάρτη και τις αεροφωτογραφίες προκειμένου να «κλειδώσει» την ταυτοποίηση φορολογούμενων με «κρυφές» πισίνες στους οποίους θα επιβληθούν πρόστιμα και φόροι που μπορούν να φθάνουν σε βάθος δεκαετίας.
Πόσοι έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν εξωτερική πισίνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων 22.623 φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν εξωτερική πισίνα στο σπίτι τους και 345 φυσικά πρόσωπα διαθέτουν εσωτερικές «δεξαμενές κολύμβησης».
Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι. της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ. Παράλληλα αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης που ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και εφαρμόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών.
Το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες είναι κλιμακωτό και ανέρχεται σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα και σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων. Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται.
Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα. Στις περιπτώσεις θανάτου ή μεταβίβασης/απόκτησης κατοικίας μέσα στο έτος, η αντικειμενική δαπάνη υπολογίζεται στους μήνες χρήσης.
Τι ισχύει για κοινόχρηστες πισίνες
Προκειμένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.
Πέραν του τεκμηρίου σε όσους διαθέτουν εξωτερικές και εσωτερικές πισίνες επιβάλλεται φόρος πολυτελείας που ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.