Πέντε θαυματουργά φυσικά ποτά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
Δεν χρειάζεται να καταφύγετε αμέσως στον γιατρό για τη δυσκοιλιότητα. Δοκιμάστε πρώτα τους φυσικούς τρόπους.
Η δυσκοιλιότητα είναι οι δύσκολες και αραιές κενώσεις του εντέρου, συνήθως λιγότερο από τρεις εβδομαδιαίως. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσφορία στην κοιλιακή περιοχή, πόνο κατά την αφόδευση και αίσθημα της μισοτελειωμένης δουλειάς.
Οι λόγοι που κάποιος μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα είναι έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή, η αφυδάτωση, η ανεπαρκής σίτιση, η καθιστική ζωή, ορισμένα φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά και παυσίπονα, αλλά και ασθένειες όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο υποθυρεοειδισμός, καθώς και κάποιες νευρολογικές ασθένειες.
Συνήθως ο γαστρεντερολόγος μας μπορεί να διαγνώσει την αιτία του προβλήματος, αλλά οι παθολογικές περιπτώσεις είναι μικρό μέρος μόνο του 20% του παγκόσμιου πληθυσμού που ταλαιπωρείται από τη δυσκοιλιότητα. Γι’ αυτό πριν το επισκεφτείτε δοκιμάστε τις «θεραπείες» από το «φαρμακείο της φύσης».
Χυμός δαμάσκηνου
Το δαμάσκηνο είναι ένα από τα πιο γνωστά φυσικά καθαρτικά. Περιέχει σορβιτόλη, μία ουσία που απορροφά νερό στο έντερο και μαλακώνει τα κόπρανα, ενισχύοντας μάλιστα τις κινήσεις του εντέρου. Επίσης περιέχει φυσικές ίνες που ενισχύουν την πέψη. Σύμφωνα με μελέτη του 2014, αναφέρεται ότι 3 εβδομάδες κατανάλωσης δαμάσκηνων από ασθενείς με δυσκοιλιότητα έδειξαν ότι αυξήθηκε η συχνότητα των κενώσεων από 2,8 σε 3,5 εβδομαδιαίως.
Καφές
Είναι γνωστό ότι ο καφές διεγείρει τους μυς και τα νεύρα στον πεπτικό σωλήνα, ένα φαινόμενο που ονομάζεται γαστροκολικό αντανακλαστικό. Όσο μεγαλύτερο το περιεχόμενο σε καφεΐνη, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Nutrients, αναφέρεται ότι η κατανάλωση καφέ ενεργοποιεί τις στιβάδες μυών του εντέρου.
Νερό με λεμόνι
Ο χυμός λεμονιού αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος που είναι η αφυδάτωση. Το ζεστό νερό με λεμόνι αυξάνει το υδατικό περιεχόμενο και την οξύτητα στον πεπτικό σωλήνα και μπορεί να ενεργοποιήσει την κίνηση του εντέρου. Επίσης, μαλακώνει τα κόπρανα. Σε μελέτη που έγινε σε ενηλίκους, ασθενείς που έπιναν δύο λίτρα νερού ημερησίως είχαν στατιστικά σημαντική αύξηση στη συχνότητα των κενώσεων και μείωση της χρήσης καθαρτικών.
Έλαιο μέντας
Το έλαιο μέντας περιέχει μενθόλη, που χαλαρώνει τον πεπτικό σωλήνα και ευνοεί τις κινήσεις του εντέρου. Σύμφωνα με μελέτη στο JSM Gastroenterology and Hepatology, το έλαιο μέντας είναι δραστικό κατά της δυσκοιλιότητας γιατί δρα σπασμολυτικά, αλλάζοντας τις μυϊκές συσπάσεις των λείων μυών.
Χυμός αλόης
Ο χυμός αλόης είναι μια φυσική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα, καθώς περιέχει ενώσεις ανθρακινόνης που έχουν καθαρτικές ιδιότητες. Σε μελέτη στο Journal Neurogastroenterology and Motility, αναφέρεται ότι η αλόη είναι ασφαλής και αποτελεσματική στη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.