Πάσχα: Εσύ ξέρεις γιατί οι νονοί αγοράζουν λαμπάδα και παπούτσια στα βαφτιστήρια τους
Η παράδοση αυτή βασίζεται στη συνέχεια του ρόλου του νονού ως πνευματικού γονέα και προστάτη του βαφτιστηριού.

Το έθιμο των νονών να αγοράζουν λαμπάδα και παπούτσια στα βαφτιστήρια τους το Πάσχα έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση και συνδέεται τόσο με τη θρησκεία όσο και με κοινωνικές και οικογενειακές αξίες. Tα δώρα του νονού το Πάσχα (λαμπάδα, παπούτσια κ.λπ.) συνδέονται άμεσα με τα δώρα που προσέφερε κατά τη βάπτιση του παιδιού. Η παράδοση αυτή βασίζεται στη συνέχεια του ρόλου του νονού ως πνευματικού γονέα και προστάτη του βαφτιστηριού.
Σήμερα, ενώ το έθιμο παραμένει, έχει εξελιχθεί. Πολλοί νονοί προσφέρουν πλέον, εκτός από λαμπάδα, άλλα δώρα όπως παιχνίδια, ρούχα, ακόμα και χρήματα. Ωστόσο, η συμβολική σύνδεση με τη βάπτιση παραμένει, διατηρώντας το έθιμο ζωντανό.
Ιστορική και θρησκευτική προέλευση
Η λαμπάδα
Η Ανάσταση του Χριστού είναι το κεντρικό γεγονός της Ορθοδοξίας και συμβολίζεται με το φως. Η λαμπάδα, που ανάβει από το Άγιο Φως τη νύχτα της Ανάστασης, είναι σύμβολο φωτός, πίστης και αναγέννησης. Ο νονός ή η νονά, ως πνευματικός γονέας του παιδιού, αναλαμβάνει να το καθοδηγήσει στη χριστιανική πίστη. Η λαμπάδα, που δίνεται κάθε Πάσχα, είναι μια υπενθύμιση του μυστηρίου της βάπτισης, όπου και τότε χρησιμοποιείται μια λευκή λαμπάδα.
Τα παπούτσια
Σύμφωνα με την παράδοση, τα νέα παπούτσια προσφέρονται ως δώρο για να «πατήσει» το παιδί σωστά στη ζωή του.
Σε παλαιότερες εποχές, η αγορά παπουτσιών ήταν σημαντική καθώς δεν ήταν οικονομικά προσιτά για όλες τις οικογένειες. Έτσι, η προσφορά τους από τον νονό ήταν ένα πολύτιμο και πρακτικό δώρο.
Ορισμένοι συνδέουν το έθιμο και με τη φράση «βάζω κάποιον σε καλό δρόμο», που συμβολίζει τη φροντίδα του νονού για το βαφτιστήρι του.
Κοινωνική και πολιτιστική σημασία
Οι νονοί θεωρούνται δεύτεροι γονείς του παιδιού, και η προσφορά δώρων είναι ένδειξη αγάπης και συνέχειας της σχέσης τους.
Τα δώρα αυτά εξελίχθηκαν με τον καιρό και σήμερα μπορεί να περιλαμβάνουν ρούχα, παιχνίδια ή και χρήματα, πέρα από τη λαμπάδα και τα παπούτσια.
Η παράδοση έχει επιβιώσει έως σήμερα, παρόλο που οι σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες την έχουν προσαρμόσει στις δυνατότητες και τις ανάγκες της κάθε οικογένειας.
Είναι ένα όμορφο έθιμο που ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ νονού και βαφτιστήριου, διατηρώντας την παράδοση ζωντανή μέσα στις ελληνικές οικογένειες.