Παπαζάχος - Παπανικολάου: «Ανοιχτό» για σεισμό 6 Ρίχτερ - «Η Σαντορίνη θα αντέξει»
Σεισμική «καταιγίδα» καταγράφεται στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης με τους επιστήμονες να παρακολουθούν από κοντά το φαινόμενο.
Την εκτίμησή του για τη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού έδωσε ο καθηγητής γεωφυσικής και σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 05/02 στο Action 24.
Ερωτώμενος εάν η επιστημονική κοινότητα δεν περιμένει μεγαλύτερο σεισμό από τα μεγέθη που έχουν ήδη σημειωθεί ο κ. Παπαζάχος ξεκαθάρισε «Δεν είμαστε σε θέση, δυστυχώς, να κάνουμε κάτι τέτοιο. Σήμερα είναι καλύτερη η κατάσταση από χθες. Έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού είναι οι σεισμοί, φαίνεται η περιοχή η οποία έχει επηρεαστεί να είναι μικρότερη, όμως υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος που φαίνεται ότι δεν έχει σπάσει. Το κομμάτι αυτό δεν είναι πολύ μικρό, κατά συνέπεια είναι δυνατό να έχουμε και μία πιο ισχυρή σεισμική δόνηση από αυτές που έχουμε μέχρι τώρα, οριακά μπορεί να φτάσει μέχρι το 6. Δεν μπορεί να αποκλειστεί δυστυχώς ακόμη. Ελπίζουμε να έχουμε πιο αισιόδοξα μηνύματα. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση σήμερα φαίνεται να είναι καλύτερη».
«Προφανώς και θα αντέξει η Σαντορίνη»
«Το προηγούμενο χρονικό διάστημα λόγω του μεγέθους του ρήγματος και της έκτασης που είχαν οι σεισμοί, είχαμε στο μυαλό μας και χειρότερα σενάρια», είπε ο κ. Παπαζάχος.
Στην ερώτηση αν η Σαντορίνη θα αντέξει έναν ενδεχόμενο σεισμό 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο καθηγητής απάντησε «είναι προφανές πως ναι», συμπληρώνοντας ότι «μιλάμε για μία εστία που έχει μετακινηθεί προς τα βορειοανατολικά, έχει κυκλώσει το νησί της Ανύδρου, γύρω στα 25 χιλιόμετρα από το νησί».
Ο κ. Παπαζάχος παρομοίασε την απόσταση της Σαντορίνης από το ρήγμα με την αντίστοιχη της πόλης του Ηρακλείου στην Κρήτη από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου.
«Ένας τέτοιος σεισμός σε αυτή την απόσταση έχει επιπτώσεις, αλλά σαφώς πιο περιορισμένες. Αυτή είναι περίπου η απόσταση που έχει το Ηράκλειο από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου. Το Αρκαλοχώρι μπορεί να έπαθε καταστροφές, το Ηράκλειο είχε ελάχιστες επιπτώσεις. Συνεπώς οι επιπτώσεις στη Σαντορίνη θα είναι πιο περιορισμένες. Η απόσταση του νησιού από το επίκεντρο δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες με τις αναμενόμενες βλάβες».
Πάντως τόνισε πως «Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε αποκλείσει το σενάριο ούτε είμαστε τελείως καθησυχαστικοί. Ήμαστε πιο καθησυχαστικοί απ'όσο ήμασταν χθες».
Τι συμβαίνει με το ηφαίστειο
Αναφορικά με το ενδεχόμενο το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται στην περιοχή και το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί, ο κ. Παπαζάχος ξεκαθάρισε «Μιλάμε για δυο τελείως διαφορετικά φαινόμενα. Όπως είπαμε κατ' επανάληψη, δεν είχαμε ποτέ κανένα παράδειγμα στην ιστορία του ελληνικού χώρου όπου να υπάρχει ενεργοποίηση του ηφαιστείου από ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Το 1956, ο σεισμός της Αμοργού που ήταν 7.5 ταρακούνησε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα την περιοχή δεν προκάλεσε τίποτα. Δεν υπάρχει κανένα περιστατικό που να υποστηρίζει ότι κάποιος σημαντικός σεισμός στην περιοχή προκάλεσε κάποια ηφαιστειακή δραστηριότητα».
Παπανικολάου: Περιμένουμε έναν σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ
Ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τοποθετήθηκε σχετικά με τους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης από τη συχνότητα του Attica TV σημειώνοντας ότι «Το ρήγμα της Αμοργού είναι το ανατολικό κομμάτι μιας μεγάλης δομής της τάφρου που περιλαμβάνει και τα ηφαίστεια. Η τάφρος ξεκινάει από τα Χριστιανά, προχωράει στην Καλντέρα, την Άνυδρο και συνεχίζει νότια της Αμοργού. Το ανατολικό κομμάτι που είναι ουσιαστικά όλη η νότια ακτή της Αμοργού έδωσε τον σεισμό του 1956 και το τσουνάμι. Για να ξαναδώσει φαινόμενα πρέπει να περάσουν αιώνες για να συσσωρευθούν τάσεις οι οποίες χρειάζονται έναν συγκεκριμένο χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για το ρήγμα της Αταλάντης. Αυτή τη στιγμή, η διέγερση που μας απασχολεί είναι στο κεντρικό τμήμα αυτής της τάφρου που ξεκινάει περίπου από την Άνυδρο και φτάνει έως το Κολούμπο. Αυτό είναι το κομμάτι με τους τεκτονικούς σεισμούς που έχει συγκεκριμένο μήκος, 15-20χλμ, και μπορεί να δώσει έναν σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ και του οποίου κατά μήκος έχουμε αυτή της στιγμή τους μέτριους σεισμούς οι οποίοι είναι ρηγματάκια 1-2χλμ».
Σχετικά με τον κύριο σεισμό ο οποίος δεν φαίνεται να έχει σημειωθεί, ο κ. Παπανικολάου εξήγησε «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε και να περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό της τάξεως των 6 ο οποίος θα σηματοδοτήσει την κορύφωση και λήξη της δράσης. Μετά θα έχουμε μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία. Πιστεύω θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες, ελπίζω να τελειώνουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο για να μπούμε στην φάση της εκτόνωσης».