Ozempic: Μετά τον καρκίνο δραστικό και κατά της ιδρωαδενίτιδας
Μικρές δόσεις Ozempic μπορούν να θεραπεύσουν μια σπάνια πάθηση σε ασθενείς με παχυσαρκία, την ιδρωαδενίτιδα.
Σε νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας αναφέρεται ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της ιδρωαδενίτιδας, μιας συχνής χρόνιας πάθησης του δέρματος σε παχύσαρκα άτομα.
Η ιδρωαδενίτιδα είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα αποστηματική και ινωτική φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που μπορεί να καταλήξει σε ουλές. Η πάθηση αυτή αφορά το 1% των ανθρώπων, με την παχυσαρκία να είναι επιβαρυντικός παράγοντας.
Η σεμαγλουτίδη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται ανάλογα GLP-1 και λειτουργούν μιμούμενα τη φυσική ορμόνη GLP-1 που εκκρίνεται στο έντερο και δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού.
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η σεμαγλουτίδη είναι δραστική κατά κάποιων μορφών καρκίνου, βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας και Αλτσχάιμερ και φυσικά είναι δραστική κατά του διαβήτη τύπου 2.
Ο Δρ Ντάνιελ Λιόνς, πρώτος ερευνητής της μελέτης από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αγίου Βικεντίου στο Δουβλίνο, εξηγεί στο News Medical ότι «τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η σεμαγλουτίδη, ακόμα και σε μικρές δόσεις, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στη διαχείριση της ιδρωαδενίτιδας. Καθώς ο ρόλος του φαρμάκου στην απώλεια βάρους είναι καλά τεκμηριωμένος, είναι συναρπαστικό ότι μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση των εξάρσεων ιδρωαδενίτιδας, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών».
Στη μελέτη εξετάστηκαν τα περιστατικά 30 παχύσαρκων ατόμων (27 γυναικών και 3 ανδρών) σε διάφορα στάδια ιδρωαδενίτιδας και με μέση ηλικία τα 42 έτη. Τα δεδομένα λήφθηκαν μεταξύ Ιουνίου 2020 και Μαρτίου 2023. Οι ασθενείς πήραν σεμαγλουτίδη σε μια εβδομαδιαία δόση 0,8 mg για 8,2 μήνες.
Οι ερευνητές κατέγραψαν τις αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος, το βάρος, τη συχνότητα των εξάρσεων, τον Δερματολογικό Δείκτη Ποιότητας Ζωής (DLQI), καθώς και σε βιοχημικούς δείκτες όπως την πρωτεΐνη CRP, τη γλυκόζη και την αιμοσφαιρίνη HbA1c. Όπως αναφέρεται στο News Medical, οι ασθενείς παρουσίασαν μείωση των επεισοδίων ιδρωαδενίτιδας από μία κάθε 8,5 εβδομάδες σε μία κάθε 12 εβδομάδες.
Ο δείκτης DLQI μειώθηκε από 13/30 σε 9/30. Το ένα τρίτο των ασθενών είδε μείωση του DLQI κατά 4 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης μάζας σώματος μειώθηκε από 43,1 σε 41,5 και το μέσο βάρος έπεσε από 117,7 kg σε 111,6. Παράλληλα, η αιμοσφαιρίνη HbA1c μειώθηκε από 39,3 σε 36,6, ενώ τα επίπεδα CRP έπεσαν από 7,8 σε 6,9.
Ο Δρ Λιόνς εξηγεί στη NY Post ότι «τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και συνιστούν σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της ιδρωαδενίτιδας. Για να επιβεβαιωθούν, χρειάζονται μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες δοκιμές. Επίσης, μελλοντικές έρευνες πρέπει να εξετάσουν την επίδραση μεγαλύτερων δόσεων σεμαγλουτίδης και των αποτελεσμάτων της, ανεξάρτητα από άλλες αγωγές. Ελπίζουμε ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα θα ενθαρρύνουν τους δερματολόγους να χρησιμοποιήσουν θεραπείες απώλειας βάρους σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες αγωγές για την ιδρωαδενίτιδα και να ερευνήσουν περαιτέρω αυτό το πεδίο, για να βελτιώσουν την υγεία αυτών των ασθενών».