Ozempic: Κατηγορούν την εταιρεία ότι βάζει τα κέρδη της πάνω από την υγεία - Ο λόγος
Η απόφαση της εταιρείας να αποσύρει ένα προϊόν της, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.
Αντιμέτωπη με την κατηγορία ότι βάζει τα κέρδη της πάνω από την υγεία των ανθρώπων, είναι η φαρμακευτική εταιρεία που παράγει το Ozempic και το Wegovy, τα διάσημα πλέον ενέσιμα φάρμακα που στοχεύουν στο αδυνάτισμα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian, η Novo Nordisk δέχεται σκληρή κριτική επειδή αποφάσισε να διακόψει την παραγωγή των στυλών ινσουλίνης που έφτιαχνε, ενώ δήλωσε ότι έχει ήδη σταματήσει να προμηθεύει αυτό το προϊόν στη Νότια Αφρική. Έτσι, στρέφει τους ασθενείς που ζουν με διαβήτη σε παρωχημένα πλέον γυάλινα φιαλίδια και σύριγγες, τα οποία θεωρούνται πιο άβολα και πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν με την ίδια ακρίβεια.
Όπως υποστηρίζουν ακτιβιστές, ο λόγος πίσω από αυτήν την απόφαση είναι η επιθυμία της εταιρείας για ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή των ενέσιμων φαρμάκων απώλειας βάρους, όπως το Ozempic και το Wegovy. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να εξοικονομηθούν χρήματα.
Η Novo Nordisk ανακοίνωσε φέτος μια επένδυση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ προκειμένου «να αυξήσει την ικανότητά της να παράγει τρέχουσες και μελλοντικές ενέσιμες θεραπείες για άτομα με παχυσαρκία και άλλες σοβαρές χρόνιες ασθένειες».
«Προτιμούν να εξυπηρετήσουν όσους θέλουν να χάσουν βάρος»
Όπως δήλωσε στον Guardian η 31χρονη Lecritia Roberts από τη Νότια Αφρική, η οποία πάσχει από διαβήτη τύπου 1, είναι σαν αυτή η κίνηση να γυρνά το ρολόι πίσω στη θεραπεία της.
«Με θυμώνει. Δεν καταλαβαίνουν πόσο δυσκολεύουν τη ζωή μας», είπε. «Γιατί κάνουν τα πράγματα πιο βολικά για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος σε σχέση με τους ανθρώπους που παλεύουν με μια ασθένεια;», αναρωτήθηκε η 31χρονη.
Η Roberts χρησιμοποιούσε φιαλίδια για την ένεση ινσουλίνης ως έφηβη, αλλά είπε ότι ήταν δύσκολο να χορηγηθεί με ακρίβεια, ήταν συχνά ντροπιαστική διαδικασία απέναντι σε άλλους και απαιτούσε μεγάλη προσοχή, καθώς η πτώση των φιαλών θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια φαρμάκου αξίας ενός μήνα μόλις με μία κίνηση.
Όπως εξήγησε, τα στυλό άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν τον διαβήτη της, επειδή ήταν πιο εύκολο να τα μεταφέρει και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διακριτικά, ακόμη και όταν βρισκόταν στο γραφείο της στη δουλειά.
«Όταν ήμουν μικρότερη ήταν δύσκολο, δεν μου άρεσε να κάνω ένεση. Μερικές φορές έκανα την ένεση στο πάτωμα γιατί δεν μου άρεσε να έχω τη βελόνα στα χέρια ή στους μηρούς μου», είπε η Roberts.
«Εάν σπάσεις το φιαλίδιο και δεν έχεις απόθεμα, απλά δεν έχεις ινσουλίνη, εκτός κι αν την αγοράσεις, αλλά οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά», τόνισε η Roberts.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 82% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1, προτιμά τα στυλό αντί για τις σύριγγες και τα φιαλίδια, σύμφωνα με έρευνα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της T1International.
Η Novo Nordisk θα συνεχίσει να παράγει στυλό με αναλογική ινσουλίνη, η οποία βασίζεται σε συνθετικές ουσίες που είναι πιο δαπανηρές από την ανθρώπινη ινσουλίνη, ένα προϊόν που είναι επίσης εκτός προϋπολογισμού για τους πολίτες πολλών αναπτυσσόμενων χωρών.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Απόφαση που οξύνει τις ανισότητες στην περίθαλψη
Η Candice Sehoma, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, δήλωσε ότι η απόφαση της Novo Nordisk θα οδηγήσει σε ανισότητα στη ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα σε όλο τον κόσμο, ενώ επισήμανε ότι οι σύριγγες και τα φιαλίδια είναι ξεπερασμένα και σπάνια χρησιμοποιούνται σε πλούσιες χώρες.
«Ενώ η εταιρεία συνεχίζει να κερδίζει απίστευτα προμηθεύοντας νεότερες, ακριβότερες συσκευές στυλό ινσουλίνης ή σεμαγλουτίδης (Ozempic και Wegovy) σε πλουσιότερες χώρες, η απόφασή της να αποσύρει τα στυλό ανθρώπινης ινσουλίνης μπορεί να ωθήσει άτομα με διαβήτη σε περιορισμένους πόρους, ανθρώπους οι οποίοι βασίζονται στην ινσουλίνη για να επιβιώσουν», είπε.
Novo Nordisk: Θα διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς δεν θα στερηθούν το φάρμακο
Από την πλευρά της, η Novo Nordisk αρνήθηκε ότι η διακοπή των στυλό ινσουλίνης ήταν για να να αυξήσει τα ενέσιμα για απώλεια βάρους. Ένας εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η εταιρεία καταργεί σταδιακά αυτά τα προϊόντα για να αντιμετωπίσει τους «περιορισμούς χωρητικότητας».
«Αναγνωρίζουμε τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές οι αποφάσεις στους ασθενείς και βρισκόμαστε σε διάλογο με τις τοπικές υγειονομικές αρχές για να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία που χρειάζονται. Θα συνεχίσουμε να παραδίδουμε τις νεότερες ινσουλίνες μας σε στυλό», σημείωσε ο επρόσωπος της Novo Nordisk.
Ινσουλίνη: Από τις ελπίδες για πλήρη προσβασιμότητα στα χέρια τριών εταιρειών
Οι επιστήμονες που ανακάλυψαν την ινσουλίνη ανέθεσαν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο για να εξασφαλίσουν την προσβασιμότητά της, αλλά σήμερα περισσότερο από το 90% της παραγωγής του φαρμάκου βρίσκεται στον έλεγχο τριών εταιρειών.
Οι ίδιες εταιρείες παράγουν τα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους, που αναπτύχθηκαν αρχικά για τη θεραπεία του διαβήτη.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζήτησαν από άλλους κατασκευαστές ινσουλίνης να εγγυηθούν χαμηλότερες τιμές για όλους τους τύπους συσκευών, οι οποίες, όπως λένε, θα μπορούσαν να είναι κερδοφόρες με αντίτιμο 1 δολάριο το στυλό.
«Η κερδοσκοπία από ένα φάρμακο που σώζει ζωές, το οποίο είναι διαθέσιμο για περισσότερο από έναν αιώνα, πρέπει να σταματήσει τώρα», τόνισε η Sehoma.