Ozempic και αυτοκτονία: Πόσο κινδυνεύετε
Νέα μελέτη συσχετίζει τη χορήγηση σεμαγλουτίδης με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας. Τι λένε οι ειδικοί.
Ενώ η συνταγογράφηση αναλόγων της ορμόνης GLP-1, όπως η σεμαγλουτίδη (Ozempic, Wegovy), έχει αυξηθεί κατά 300% μεταξύ 2020 και 2022, τα συγκεκριμένα φάρμακα παραμένουν υπό διερεύνηση για πιθανές παρενέργειες.
Οι περισσότερες μελέτες εστιάζουν σε γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά τώρα μια έρευνα που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open συνδέει τη σεμαγλουτίδη με αυτοκτονικό ιδεασμό, καθώς και με αυτοκαταστροφικές και αυτοκτονικές συμπεριφορές.
Η νέα αυτή έρευνα εξέτασε αναφορές για αυτοκτονικές σκέψεις σε ασθενείς που παίρνουν σεμαγλουτίδη (είτε για διαβήτη είτε για απώλεια βάρους) σε μια βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η μελέτη βρήκε ότι 107 ασθενείς από ένα σύνολο 30.500 ανέφεραν σκέψεις αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της λήψης σεμαγλουτίδης, και 162 ασθενείς από ένα σύνολο 52.000 που έπαιρναν λιραγλουτίδη, ένα φάρμακο της ίδιας κατηγορίας.
Οι ερευνητές βρήκαν αυτό που ονομάζουν δυσανάλογο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων στους ασθενείς με σεμαγλουτίδη, αλλά όχι σε αυτούς που έπαιρναν λιραγλουτίδη. Όταν σύγκριναν αναφορές αυτοκτονικών σκέψεων σε ασθενείς που παίρνουν σεμαγλουτίδη σε σχέση με άλλα φάρμακα στη βάση δεδομένων, βρήκαν ότι ο κίνδυνος ήταν 45% μεγαλύτερος.
Ο κίνδυνος, μάλιστα, ήταν τέσσερις φορές υψηλότερος σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα κατά της κατάθλιψης και του άγχους. Όταν οι ερευνητές εξαίρεσαν τις αναφορές όσων έπαιρναν σεμαγλουτίδη και αντικαταθλιπτικά, η συσχέτιση μηδενίζεται, κάτι που ίσως υποδηλώνει ότι ο συνδυασμός των φαρμάκων προκαλεί τον κίνδυνο αυτοκτονικού ιδεασμού.
Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η σεμαγλουτίδη προκαλεί αυτοκτονικές τάσεις και δεν σημαίνει ότι οι γιατροί πρέπει να σταματήσουν να το συνταγογραφούν σε ασθενείς με ψυχικές νόσους, λέει ο επικεφαλής ερευνητής και ψυχίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης, Γιώργος Σχορτσιανίτης.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι γιατροί πρέπει να εξετάσουν το ιστορικό ψυχικών νόσων των ασθενών που είναι υποψήφιοι για Ozempic ή Wegovy πριν από την έναρξη της θεραπείας, επισημαινει ο κος Σχορτσιανίτης, και να παρακολουθούν τους ασθενείς τους πιθανότατα σε εβδομαδιαία βάση.
Άλλοι ειδικοί έχουν διαφορετική γνώμη. «Κατά την άποψή μου, δεν πρόκειται για μια σημαντική έρευνα και έχει πολλές ελλείψεις», αναφέρει ο Στίβεν Έβανς, Καθηγητής Φαρμακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine. «Η έρευνα αυτή βασίζεται σε τυχαίες αναφορές που στέλνονται στις αρχές κάθε χώρας. Οι αναφορές είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικές. Τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ασθενή».
Ένας άλλος ερευνητής, ο Στίβεν Μπέρτζες, επικεφαλής της Μονάδας Βιοστατιστικής του MRC στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, προσθέτει ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν μια συσχέτιση με αυτοκτονικό ιδεασμό, ωστόσο αυτός μπορεί να είναι αποτέλεσμα της απώλειας βάρους.
Και σε μια άλλη μελέτη από το Case Western Reserve University, στο Κλίβελαντ του Οχάιο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, βρέθηκε χαμηλότερος κίνδυνος αυτοκτονικών σκέψεων σε ασθενείς που παίρνουν σεμαγλουτίδη.
Πηγή: Newsweek, CNN, Marketwatch