Ασπίδα και κατά της Covid-19 η μεσογειακή διατροφή
Μια νέα ανάλυση προηγούμενων ερευνών δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από τις επιπλοκές της Covid-19.
Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ως ο λόγος που οι μεσογειακοί λαοί ζουν περισσότερο, με λιγότερες επιπλοκές υγείας, χαμηλότερους δείκτες παχυσαρκίας και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή.
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις, βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, και προστατεύει από καρδιακές νόσους, άνοια και διαβήτη.
Τώρα, επιστήμονες από την Ινδονησία υποστηρίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό και από τις επιπλοκές της Covid-19. Αυτό προέκυψε μετά την ανάλυση των δεδομένων από έξι προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τη συσχέτιση της μεσογειακής διατροφής με την Covid-19 σε σύνολο 55.000 ατόμων.
Σε τέσσερις από τις μελέτες φαίνεται ότι όσοι ακολουθούν μια μεσογειακού τύπου διατροφή έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οξεία συμπτώματα Covid-19. Όλες οι μελέτες χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια που βαθμολογούσαν την κατανάλωση τροφίμων όπως λαχανικά, φρούτα, καρποί, δημητριακά, όσπρια, ψάρι, κόκκινο κρέας και αλκοόλ. Ο λόγος των μονοακόρεστων προς τα κορεσμένα λιπαρά ήταν μια σημαντική παράμετρος που εξετάστηκε.
Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα ήταν ότι η μεσογειακή διατροφή βοήθησε ασθενείς με επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα και φλεγμονές να μειώσουν τα συμπτώματα και τα επεισόδια.
Μια από τις προηγούμενες μελέτες βρήκε ότι η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να μειώνει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα.
Παρομοίως, μια ανάλυση βρήκε ότι η μεσογειακή διατροφή μείωσε δραστικά τις λοιμώξεις από SARS-CoV-2 κατά 78%.
Ένας από τους λόγους που η μεσογειακή διατροφή πιστεύεται ότι βελτιώνει τη συνολική υγεία είναι επειδή βοηθάει στη ρύθμιση του βάρους, το οποίο προλαμβάνει τις καρδιακές νόσους και τον διαβήτη τύπου 2.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια ξεχωριστή μελέτη βρέθηκε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες τουλάχιστον κατά 25% στις γυναίκες. Η έρευνα έγινε σε 25.000 υγιείς γυναίκες στις ΗΠΑ με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη.
Η μεσογειακή διατροφή εστιάζει στις φυτικές τροφές, όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα και τους καρπούς, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει αυξημένες ποσότητες λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες κ.ά. Το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ είναι επίσης συστατικά της δίαιτας, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.