Το Ozempic αλλάζει τα καταστήματα ρούχων και τροφίμων
Καθώς τα ανάλογα GLP-1 γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, οι λιανέμποροι σκέφτονται τρόπους για να ικανοποιήσουν τους πιο λεπτούς και προσεκτικούς στη διατροφή καταναλωτές.
Το Ozempic και τα συναφή φάρμακα για τον διαβήτη και την παχυσαρκία, όπως το Weqovy και το Zepbound, αλλάζουν τις καταναλωτικές συνήθειες δεκαετιών. Σύμφωνα με τη Washington Post, 1 στους 8 ενήλικες Αμερικανούς έχουν δοκιμάσει κάποιο ανάλογο GLP-1 και 6% (ή 15 εκατομμύρια) έχουν συνταγή. Τα δεδομένα προέρχονται από τον οργανισμό πολιτικής υγείας KFF.
Αν και τα ανάλογα GLP-1 αναπτύχθηκαν αρχικά για την αντιμετώπιση του διαβήτη, περίπου 40% τα χρησιμοποιούν για απώλεια βάρους. Η JP Morgan προβλέπει ότι αυτές οι θεραπείες θα φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.
Όσοι χρησιμοποιούν Ozempic χάνουν κιλά, και αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν οι προτιμήσεις τους στα καταστήματα ρούχων. Οι έμποροι λιανικής βρίσκονται σε φάση προσαρμογής, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για ολοένα και μικρότερα μεγέθη. Ο Μάνσουρ Χαμίτοφ, αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, λέει ότι πρόκειται για πραγματική ευκαιρία και απλώς είναι ζήτημα ποιος θα την κεφαλαιοποιήσει και θα την εκμεταλλευτεί.
Οι πρώτοι λιανέμποροι που προσπαθούν να αξιοποιήσουν την τάση αυτή είναι οι κατασκευαστές πολυτελών ρούχων. Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων υιοθέτησαν το Ozempic και τα σχετικά φάρμακα ανήκει σε οικονομικά ευκατάστατα άτομα, καθώς το κόστος του φαρμάκου ανέρχεται σε περίπου 1.000 δολάρια το μήνα. Σύμφωνα με τη Νόρα Κλάινβιλινχέφερ από την εταιρεία Kearney, που εστιάζει στη μόδα και τα πολυτελή είδη, το Ozempic αποτέλεσε μια ευκαιρία για τις φίρμες πολυτελών ειδών.
Η εταιρεία ανέλυσε δεδομένα από καταστήματα-ναυαρχίδες στη Νέα Υόρκη από το 2022 έως το 2024 και παρατήρησε ότι οι πωλήσεις μεγεθών XXS, XS και S αυξήθηκαν κατά 12% στα γυναικεία είδη, ενώ τα μεγέθη L, XL και XXL μειώθηκαν κατά 11%. Στα ανδρικά ρούχα παρατηρήθηκε αντίστοιχη τάση, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Οι περισσότερες φίρμες «παρακολουθούν προσεκτικά τις τάσεις και αντιδρούν αναλόγως», λέει η Κλάινβιλινχέφερ. «Σκέφτονται νέες σειρές προϊόντων, αλλαγές στη διαχείριση του καταλόγου τους και πώς θα αξιοποιήσουν την πτωτική τάση στα μεγέθη».
Φυσικά το φαινόμενο αυτό μπορεί να ανατρέψει τα επιτεύγματα μίας δεκαετίας προσπαθειών για τη συμπερίληψη στη μόδα. Πολυτελείς φίρμες τείνουν να εστιάσουν στα small size προϊόντα, σύμφωνα με τη Vogue Business Spring/Summer 2025 menswear size inclusivity report, που κατέγραψε μόνο τρία plus-size μοντέλα σε 65 φίρμες, συγκριτικά με οκτώ σε 69 φίρμες μόλις τέσσερις σεζόν πριν. Συγχρόνως, λιανέμποροι όπως οι Torrid, Eloquii, Maurice’s και Universal Standard, σύμφωνα με τη Washington Post, ανέφεραν ότι δεν έχουν παρατηρήσει αλλαγές, αλλά σκέφτονται να επεκτείνουν την γκάμα τους σε μικρότερα μεγέθη.
Ανακατατάξεις παρατηρούνται και στην αγορά τροφίμων, σύμφωνα με τη Washington Post. Στην έρευνα της JP Morgan αναφέρεται ότι οι χρήστες Ozempic αγοράζουν 8% λιγότερα τρόφιμα από τους μη χρήστες, με το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς να εντοπίζεται στα σνακ, τα αναψυκτικά και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Η έρευνα διενεργήθηκε από τον Νοέμβριο του 2022 έως το 2023. Οι εταιρείες επεξεργασμένων τροφίμων, όπως η General Mills και η Conagra, έχουν παρατηρήσει μείωση στις πωλήσεις σνακ, ενώ η FritoLay της PepsiCo κατέγραψε κάμψη στις πωλήσεις σνακ το τελευταίο τρίμηνο.
Ο Σίμον Σομόγκι, καθηγητής στο Texas A&M, παρατηρεί ότι όσο πιο αδύνατοι είναι οι καταναλωτές, τόσο πιο υγιεινές τροφές επιλέγουν. Αυτό σημαίνει ότι οι λιανέμποροι πουλάνε λιγότερο, αλλά με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, συγκριτικά με τις λιγότερο υγιεινές επιλογές.
«Είναι καλό που οι καταναλωτές επιλέγουν πιο υγιεινές τροφές, αλλά οι λιανέμποροι πρέπει να επανεξετάσουν τη διαρρύθμιση των καταστημάτων τους. Οι βιτρίνες με τα αναψυκτικά μπορεί να εξαφανιστούν και ολόκληροι διάδρομοι από πατατάκια και παγωτό να αντικατασταθούν από φρέσκα προϊόντα και πρωτεΐνες», λέει ο Σομόγκι, ο οποίος θεωρεί ότι οι παραγωγοί τροφίμων με πολλές θερμίδες ανησυχούν γιατί θα χάσουν τις προνομιακές τους θέσεις στα σουπερμάρκετ.