Οπαδική βία: Τελευταία ευκαιρία για όλους
Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση αποτελούν ουσιαστικά την τελευταία ευκαιρία για όλους. Την πολιτεία, τους Big 4 και την Αστυνομία. Όλοι ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Νόμοι υπάρχουν, ποινές έχουν αυστηροποιηθεί ωστόσο το ζήτημα είναι πως τίποτα δεν εφαρμόζεται. Πόσες φορές τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει για τις κάμερες που θα πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις θύρες και στους εσωτερικούς χώρους του γηπέδου, για την ταυτοποίηση των εισιτηρίων και τις αριθμημένες θέσεις. Ποιοι το έχουν κάνει πράξη και όσοι δεν το έχουν κάνει ποιες ποινές έχουν δεχθεί. Απολύτως καμία. Τώρα η κυβέρνηση έδωσε νέα παράταση μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου. Ίδωμεν…
Το Μαξίμου με τα όσα ανακοίνωσε ουσιαστικά κέρδισε χρόνο. Γλίτωσε καμιά δεκαριά ντέρμπι σε πρωτάθλημα και κύπελλο που κανείς δεν μπορεί προβλέψει τι θα μπορούσε να γίνει και αν κάποιο παιδί ή αστυνομικός θα κινδύνευε να χάσει τη ζωή του. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως καμία από τις δολοφονικές επιθέσεις των τελευταίων ετών δεν έγινε μέσα στα γήπεδα και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Είναι ενδεικτικό πως τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε δύο νεκρούς, τον Άλκη Καμπανό και τον Μιχάλη Κατσούρη ενώ χαροπαλεύει ο 31χρονος αστυνομικός. Τα όσα ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης αποτελούν ένα σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση. Όλοι γνωρίζουν όμως πως από μόνα τους τα άδεια γήπεδα δεν λύνουν το πρόβλημα, ούτε βέβαια η αναβάθμιση της ποινικής έρευνας η οποία κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί.
Τίποτα δεν έγινε εντός αγωνιστικών χώρων. Η φωτοβολίδα χτύπησε τον αστυνομικό κατά τη διάρκεια αγώνα βόλεϊ μακριά από το κλειστό γήπεδο του Ρέντη, ο Μιχάλης Κατσουρής έπεσε νεκρός έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας παραμονή του ευρωπαϊκού αγώνα με τη Δυναμό Ζάγκρεπ, ενώ ο Άλκης Καμπανός δολοφονήθηκε κοντά στο σπίτι του. Σαφώς τα γήπεδα σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μετατραπεί στο παρελθόν σε ορμητήρια των χούλιγκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία αλλά οι επιθέσεις δεν σημειώθηκαν τώρα μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.
Ωστόσο όσες φορές και αν έκλεισαν τα γήπεδα ή μπήκε απαγορευτικό στην είσοδο των φιλάθλων κανένα αποτέλεσμα δεν υπήρξε στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Το περασμένο καλοκαίρι μετά τη δολοφονία Κατσούρη, ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μαξίμου τους προέδρους των τεσσάρων μεγάλων ομάδων της super league όπως και τον πρόεδρο της UEFA. Ακούστηκαν βαρύγδουπες αποφάσεις, μέχρι και το ενδεχόμενο του αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Τις πρώτες αγωνιστικές όλα κύλησαν ομαλά. Η κυβέρνηση προχώρησε σε εκτεταμένους ελέγχους σε ορισμένους συνδέσμους, η αστυνομία έλεγχε την είσοδο των οργανωμένων οπαδών και τα γήπεδα έμοιαζαν με «εκκλησία». Μετά όμως τις πρώτες αγωνιστικές επιστρέψαμε στα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν. Θεωρείται πλέον βέβαιο πως οι περισσότεροι αγώνες των «μεγάλων» θα ξεκινούν με μικρή καθυστέρηση προκειμένου να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τα δεκάδες καπνογόνα που ανάβουν οι οργανωμένοι οπαδοί. Ανάλογη όμως εικόνα δεν θα δούμε στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, ούτε καν την ύπαρξη λέιζερ καθώς όλοι γνωρίζουν πως η UEFA δεν αστειεύεται και τα χρήματα που ενδεχομένως να χαθούν «πονάνε» περισσότερο. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Γιατί όλοι σέβονται χωρίς δεύτερη σκέψη στους ευρωπαϊκούς κανόνες ακόμα και στις περιπτώσεις που αδικούνται και δεν είναι λίγες οι φορές, σε αντίθεση με το ελληνικό πρωτάθλημα.