Εβδομάδα αεροπορικών εξελίξεων, ξεχασμένο σκάνδαλο, ο ασυγκράτητος
Σας έγραφα προχθές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης , θα ασχοληθεί μετά τον Ερντογάν με τα του ποδοσφαίρου, της ΕΠΟ κλπ, θέμα που καίει. Δεν μπορούσα να φανταστώ βέβαια ότι θα ζήσουμε ένα ειδεχθές έγκλημα με θύμα αστυνομικό και δράστη έναν 18χρονο που ομολόγησε. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τώρα πρέπει να επικρατήσουν τα αυτονόητα. Να τιμωρούνται αυστηρά οι ένοχοι, να κυριαρχεί διαφάνεια και αξιοπιστία όσον αφορά την διαιτησία, να προστατευθεί το ποδόσφαιρο αλλά κι άλλα αθλήματα που κινδυνεύουν (όπως αποδεικνύεται) από την αλητεία, την διαφθορά, το σκοτάδι των παρασκηνίων, την απουσία τιμωρίας. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους δεν έχουν ευθύνη για όλα αυτά. Δεν μπορεί να εξισώνονται όλοι επειδή υπάρχει αδυναμία να εντοπιστούν οι πραγματικοί ένοχοι. Αυτή είναι μια ακόμα μεγαλύτερη αδικία.
Απλά περιμένουν
Μου το είπε στέλεχος του Σύριζα που, κατά δήλωση του, «παραμένει ακόμα εντός των τειχών και βλέπουμε». Βλέπω κάποιους, μου είπε, που ενώ ουσιαστικά συμφωνούν με αυτούς που έφυγαν με την Νέα Αριστερά, μένουν στο κόμμα, ελπίζοντας πως αν υπάρξει «στραβοπάτημά» Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές ή και πριν, θα είναι αυτοί που θα καθίσουν στην καρεκλά του Προέδρου. Μετά από πιέσεις για το ποιοι, μου είπε «μα δεν βλέπεις τον Διονύση Τεμπονέρα που σε όλες τις κομματικές διαδικασίες κατεβάζει μια δική του πλατφόρμα»…
Υπερδραστήριος
Και μια και είπα για τα του Σύριζα, να επισημάνω και κάτι που προβλέπω ότι σύντομα θα προκαλέσει αντιπαραθέσεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν βλέπουν με πολύ καλό μάτι την υπερ δραστηριοποίηση του Γιώργου Τσίπρα, «που ανακατεύεται με όλα και όλους», όπως λένε χαρακτηριστικά. Και μην νομίζετε ότι όσοι μουρμουράνε δεν είναι από αυτούς που υποστήριξαν και υποστηρίζουν Κασσελάκη. Το αντίθετο μάλιστα…..
Ασυγκράτητος
Φαίνεται πως δεν άκουσαν όλοι την οδηγία να σταματήσει η συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης (αλλά και γενικότερα) για το αν και πότε θα γίνει η νομοθέτηση του γάμου ομοφυλοφίλων και όσα αυτό θα σημαίνει (υιοθεσία τέκνων κλπ.). Ο ασυγκράτητος πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης, τις περασμένες μέρες βγήκε στις τηλεοράσεις και διακήρυξε και αυτός την αντίθεση του στην νομοθέτηση γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Προφανώς σου λέει, ήμουν υπουργός και με παραίτησαν, τι άλλο έχω να πάθω…
Πάντως, το θέμα, προκαλεί μεγαλύτερα απ΄ότι αναμενόταν προβλήματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και στην βάση του. Ήδη στελέχη από την επαρχία (και όχι μόνον βουλευτές) επισημαίνουν στην ηγεσία της Πειραιώς τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στην περιοχή τους.
Προσέχουν
Τις τελευταίες μέρες έγινε πολύς λόγος για το έγγραφο της ΕΥΠ που συμβούλευε τους υπουργούς να μην λένε απόρρητα πράγματα στα τηλεφωνά τους, μια και είναι «εύκολη η δυνατότητα παρακολούθησης». Μάλιστα μου λένε, στην ΕΥΠ, οι ειδικοί κάνουν συνέχεις ελέγχους ακόμα και στο «πορτοκαλί» (που δεν είναι πια πορτοκαλί σε χρώμα) τηλεφώνα που συνδέονται με τριψήφιο αριθμό πρωθυπουργός, υπουργοί και ορισμένοι ανώτατοι λειτουργοί. Πάντως, δεν είναι λίγοι πια οι υπουργοί και λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι, που ζητούν από τους επισκέπτες τους να αφήνουν τα τηλεφωνά τους έξω από το γραφείο, στις γραμματείς τους.
Υπάρχουν και δυο άλλοι, που βάζουν τα τηλέφωνα των επισκεπτών - και τα δικά τους- σε ειδικό κουτί μέσα στο γραφείο τους που δεν επιτρέπει να περάσει το σήμα. Ο φόβος φυλάει τα έρμα, που λέει και η παροιμία.
Ξεχασμένο σκάνδαλο
Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις η πώληση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η παλαιότερα ονομαζόμενη Αργρυρομεταλευμάτων και Βαρυτίνης της οικογένειας Κυριακόπουλου στους Γάλλους της Imerys συνεχίζει να προκαλεί θορύβους. Να θυμίσουμε ότι ήταν επιχείρηση με πάνω από 31 ορυχεία, 51 εργοστάσια, 28 κέντρα διανομής, παρουσία σε 22 χώρες, περίπου 1800 εργαζόμενους. Όπως συνήθως στη αρχή όλα ήταν τέλεια. Όπως και η εταιρεία Imerys, η οποία είχε παρουσία σε 50 χώρες, ενώ σύμφωνα με το Reuters, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οικογένεια Κυριακόπουλου παίρνει σε μετρητά 311 εκατομμύρια ευρώ και μετοχές της γαλλικής εταιρείας αξίας 214 εκατομμυρίων ευρώ, που σημαίνει πως θα έχει ποσοστό 4,5% στην γαλλική εταιρεία, ενώ ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος θα κατείχε θέση μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Imerys.
Μετά, όλα έγιναν διαφορετικά. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι αγοραστές (εννοώ την εταιρεία όχι τα στελέχη της που έκαναν την συναλλαγή) δεν βρήκαν αυτά που αγόρασαν ή νόμιζαν ότι αγόρασαν! Τον Σεπτέμβριο εφέτος η Mytilineos Energy & Metals ανακοινώνει συμφωνία με την γαλλική Imerys για εξαγορά της εταιρείας με τίμημα 10 εκατ. ευρώ. Και τώρα, μέτοχοι της γαλλικής εταιρείας θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν και οι δικογραφίες διογκώνονται. Είναι έτσι τα πράγματα; Άγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να ήταν όλοι αθώοι.
Ιδιωτική Aegean
Εβδομάδα «αεροπορικών» εξελίξεων αυτή που ξεκινά, και μάλιστα με υψηλό ενδιαφέρον για τις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται αερομεταφορές στη χώρα. Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της Aegean, στην οποία θα αποφασιστεί επίσημα η επαναγορά των περίφημων warrants που είχαν παρασχεθεί προς το Δημόσιο, ως τμήμα της συμφωνίας για την ενίσχυση της εταιρείας στην περίοδο της πανδημίας. Θρίλερ, ως προς την απόφαση των μετόχων, δε θα υπάρξει, καθώς ήδη το 60% και πλέον, έχει ενημερώσει τη διοίκηση του Ευτύχη Βασιλάκη ότι θα υπερψηφίσει την επαναγορά. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, για την οποία να σημειώσουμε ότι οι μέτοχοι της Αεροπορίας Αιγαίου θα καταβάλουν περί τα 85 εκατ. ευρώ, η Aegean επανέρχεται πλήρως στον έλεγχο των μετόχων της. Οι οποίοι να θυμίσουμε ότι την επόμενη χρονιά αναμένουν και μέρισμα.
Καναδικό το Ελ. Βενιζέλος
Την ίδια ημέρα, οι μέτοχοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, θα αποφασίζουν για τη διανομή προσωρινού μερίσματος και κερδών στο πλαίσιο της διαδικασία για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, και ο Γιάννης Παράσχης, όπως και οι μέτοχοι βέβαια αισιοδοξούν ότι το ΙΡΟ θα πιάσει το maximum των προσδοκιών, δηλαδή θα ξεπεράσει το 1 δισ. Προς αυτό συνηγορούν και τα εκπληκτικά «νούμερα» της κίνηση του «Ελ. Βενιζέλος» φέτος, που ανεβάζουν το πήχη. Να επισημάνουμε ότι με την είσοδο στο Χρηματιστήριο, προς διάθεση θα βγει το 20% του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ με βάση την συμφωνία, οι καναδοί του PSP Investment θα φτάσουν το 50% της μετοχικής σύνθεσης (από το 40% σήμερα), ενώ ακολούθως θα προκύψει νέο Δ.Σ. διευρυμένο από 9 σημερινά στα 12 μέλη. Οι Καναδοί, σε αυτό θα ελέγχουν πλέον επτά θέσεις, το δημόσιο τέσσερις και ο όμιλος Κοπελούζου μία.
Η σειρά των μικρών
Μια και αναφερόμαστε σε αεροπλάνα και αεροδρόμια, στο Υπερταμείο, βλέπουν ότι πλέον έχει αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και για τα 22 μικρότερα αεροδρόμια της χώρας. Αυτά δηλαδή, που δεν είχαν περιληφθεί στα «14 περιφερειακά», τα οποία έχουν περάσει στον έλεγχο της Fraport Greece. Όπως αναφέρουν μάλιστα, μεταξύ των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα του κλάδου κατασκευών και υποδομών. Οπότε και το επιτελείο του Γρηγόρη Δημητριάδη, ετοιμάζει την «πακετοποίηση» με στόχο να βγει προς το καλοκαίρι ένας σχετικός διαγωνισμός. Είπαμε στο Υπερταμείο θέλουν έργο και καλές ειδήσεις μια και υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης στελεχών. Η οποία προκαλεί και κάποιους ...διαγκωνισμούς.
Για το αρχείο σας, το πακέτο θα περιλαμβάνει τους αερολιμένες Χίου, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καρπάθου, Λήμνου, Ιωαννίνων, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Ικαρίας, Κυθήρων, Λέρου, Σητείας, Νέας Αγχιάλου, Καλύμνου, Σκύρου, Σύρου, Αστυπάλαιας, Καστελόριζου, Καστοριάς, Κάσου και Κοζάνης.