Αγώνας μπάσκετ Ερντογάν – Μητσοτάκης, πάρτι μετόχων στο Αεροδρόμιο
Είχαμε και μια «ψυχαγωγική» πρόταση Ερντογάν στον Κ. Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη συνάντηση. Όταν με το καλό, ο έλληνας πρωθυπουργός την Άνοιξη επισκεφθεί την Τουρκία, να παίξουν έναν αγώνα μπάσκετ μια και οι δυο, όπως είναι γνωστό προπονούνται μια –δυο φορές την εβδομάδα. Ο μεν Τούρκος πρόεδρος, παλαιός ποδοσφαιριστής μην το ξεχνάμε, διαθέτει πριβέ γήπεδο μπάσκετ στο «παλάτι-προεδρικό μέγαρο» και όπως είπε στον πρωθυπουργό παίζει δυο φορές την εβδομάδα μπάσκετ. Ο δε Κ. Μητσοτάκης είναι γνωστό ότι κάθε Πέμπτη σχεδόν, όταν είναι στην Αθήνα, παίζει στο γήπεδο του Κολλεγίου Αθηνών, συνήθως μπάσκετ, με αρκετούς συμμαθητές του από τα χρόνια που φοιτούσαν στο σχολείο αυτό.
Να σας πω πάντως και μια άλλη ιδέα. Να πάει μαζί με τον Κ Μητσοτάκη, στην Τουρκία και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που ως γνωστόν έπαιζε και παίζει μπάσκετ και είναι και καλός. Θα είναι εξάλλου μια πολύ ωραία προβολή, ιδίως αν όπως φαίνεται θα είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, ως συνεργαζόμενος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Το «καυτό ζήτημα»
Το Σαββατοκύριακο, που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επιστρέψει στην Αθήνα, από τις Βρυξέλλες, όπου σήμερα και αύριο θα μετάσχει στην Σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προγραμματίζεται να γίνει νέα σύσκεψη, μάλλον χωρίς δημοσιότητα, για να γίνε μίνι απολογισμός των αποτελεσμάτων σε σχέση με την βία στα γήπεδα. Έτσι, οι αρμόδιοι τρέχουν για να έχουν «ονόματα και διευθύνσεις» των καθοδηγητών των επεισοδίων αλλά και να έχουν κάνει μια κάποια προεργασία σε σχέση με τις αντιδράσεις των ιδιοκτήτων των μεγάλων ΠΑΕ. Τώρα, αν θα συζητηθεί και το θέμα της ΕΠΟ, θέμα το οποίο ορισμένοι στην κυβέρνηση θεωρούν πως είναι κομβικό για να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, δεν το ξέρω.
Στρώνουν τραπέζι
Από τη Δευτέρα είχα ενημερώσει ότι σήμερα είναι μια μεγάλη «αεροπορική ημέρα», καθώς πέραν της έκτακτης Γ.Σ. της Aegean για την υπόθεση επαναγοράς των περίφημων warrants (η οποία θωρείται κλεισμένη) οι μέτοχοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αποφασίζουν, πριν την «έξοδο» της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, την διανομή προσωρινού μερίσματος και επιστροφών κεφαλαίου στους υφιστάμενους μετόχους. Και όπως πληροφορούμαι, ο Γιάννης Παράσχης έχει φροντίσει για μία «γενναία μοιρασιά».
Εάν όσα έχω ακούσει ευσταθούν, μπορείτε να αναμένετε ότι στρώθηκε μεγάλο, γιορταστικό, τραπέζι, οι υφιστάμενοι μέτοχοι (οι καναδοί συνταξιούχοι του PSP Investments, το ΤΑΙΠΕΔ και η οικογένεια Κοπελούζου) θα εισπράξουν κάτι περισσότερο από 220 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μέρισμα του 2022 και δεν είχε καταβληθεί ως το κλείσιμο του εννεάμηνου. Άλλο τόσο, χονδρικά, θα καταβληθεί στους ίδιους για προμέρισμα της φετινής χρονιάς και επιστροφή κεφαλαίου. Το συνολικό ποσό, ξεπερνά τα 450 εκατ. ευρώ και θα «ροκανίσει» αρκετά το διαθέσιμο «ταμείο» της εταιρείας, αν και βρίσκεται στα επίπεδα των εσόδων του εννεάμηνου. Βέβαια, με την εξαιρετική πορεία των αφίξεων και την διάθεση μετοχών στο χρηματιστήριο, όλα αυτά λογικά θα αναπληρωθούν.
Κάποιος φεύγει
Η «γενναιόδωρη» πολιτική έχει δύο «μεταφράσεις»: Η μία αφορά το ΤΑΙΠΕΔ, που κερδίζει ένα γερό «πριμ», προτού οι μετοχές του (20%) στον ΔΑΑ βγουν προς πώληση στη διαδικασία. Η άλλη αφορά τις «μετοχές» του επικεφαλής της εταιρείας, την επόμενη ημέρα, κατά την οποία η μετοχική σύνθεση θα αλλάξει, όπως επίσης και το Δ.Σ. Πάντως με μία τέτοια «μοιρασιά» δεν έχει τον παραμικρό λόγο να ανησυχεί. Αντίθετα, ο πρόεδρος του αερολιμένα, Ριχάρδος Λαμπίρης, που είχε την υποστήριξη των μειοψηφούντων μετόχων, βλέπει πλέον τα ...αεροσκάφη να περνούν από μακριά. Τώρα, το κατά πόσον αυτή η «αφαίμαξη» (και εφόσον επιβεβαιωθεί σήμερα) θα επηρεάσει τις προσφορές κατά το ΙΡΟ, θα το δούμε τον Φεβρουάριο...
Παραμένει απόμακρος
Η επικοινωνιακή αφύπνιση του Τιτάνα, το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το πενταετές ομόλογο των 150 εκατ. ευρώ (σ.σ. που έγινε χωρίς ενημερωτικό Δελτίο) είναι φυσικά ενδιαφέρουσα. Συνοδεύεται από την εξαιρετική πορεία της μετοχής που βρέθηκε σε υψηλά 9 ετών και με την κεφαλαιοποίηση του ιστορικού ομίλου να υπερβαίνει τα 1,6 δισ. ευρώ. Στο περιβάλλον αυτό, ο Τιτάνας ανακοίνωσε ότι ο φετινός κύκλος εργασιών θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ και τα EBITDA θα είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Κάποιοι συνομιλητές μου, αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (πρόεδρος και του ΣΕΒ) έχει αποφασίσει να αλλάξει τακτική και να βγει «πιο μπροστά» βλέποντας άλλους βιομηχάνους και επιχειρηματίες να κερδίζουν τα φώτα της δημοσιότητας. Προσωπικά, δεν το πιστεύω. Αυτό που ενδιαφέρει τον Τιτάνα είναι περισσότερο να ανεβάσει περισσότερο την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στην πορεία προς το επόμενο rebalancing του MSCI (του δείκτη – trophy της Morgan Stanley) που θεωρείται το «άγιο δισκοπότηρο» για όσους θέλουν να αποκαλούνται «μεγάλοι» στην αγορά. Το ερώτημα είναι αν στους περίπου δύο μήνες που απομένουν μέχρι τις κρίσεις, η συμπεριφορά της μετοχής και η πορεία της εταιρείας θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες... Ενδεχομένως και γιαυτό, ο επικεφαλής του ομίλου, θα παραμένει απόκοσμος.
Το γνωστό lobbying
Μου τηλεφώνησε χθες ανώτατος στρατιωτικός, από αυτούς που συνήθως οι πληροφορίες τους είναι σωστές και με αφορμή όσα σας έλεγα για το θέμα των αμυντικών εξοπλισμών, θέλησε, λέει, να προσθέσει κάτι. « Έχεις δίκιο, μου είπε, όταν λες ότι μάλλον ο βασικός κορμός του εξοπλιστικού προγράμματος θα είναι ο υπάρχων». Και επειδή παραξενεύτηκα από την απάντηση του έσπευσε να προσθέσει «εκτός και αν ορισμένοι μεγάλο επιχειρηματίες, με εισαγωγικά ή χωρίς, καταφέρουν να αλλάξουν την ατζέντα. Κόντος ψαλμός αλληλούια εξάλλου.