Οργή: Διαγνωστικά φυτοζωούν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θέλει προσωπικό
Οι εξελίξεις τρέχουν στο ποδόσφαιρο αλλά όχι μόνον εκεί. Έλεγα χθες για τους τρόπους που υπουργοί ή κρατικοί παράγοντες, προσπαθούν να αποφύγουν παρακολουθήσεις μέσω των τηλεφώνων στα γραφεία τους. Έμαθα λοιπόν ότι ένας υπουργός και ένας άλλος κρατικός παράγων, έχουν προχωρήσει σε δραστήρια μέτρα. Έχουν εγκαταστήσει σύστημα (ο ένας μαθαίνω, το βρήκε στο γραφείο του όταν ανέλαβε μετά τις εκλογές) κι όταν το «σύστημα προστασίας» αντιληφθεί κάποιου είδους ηλεκτρονική καταγραφή, τηλέφωνο, κάμερα κλπ, ανάβει κόκκινο λαμπάκι διπλά στο συρτάρι του γραφείου. Έτσι, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν λέει τίποτε στον συνομιλητή του, περιορίζει τη συζήτηση σε αδιάφορα γενικόλογα πράγματα και λήγει την συνάντηση γρήγορα.
Τι να σημαίνει
Στο γραφείο του πρώην αντιπροέδρου της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη, του κ Παναγιώτη Πικραμένου, στην οδό Ζαλοκώστα, έχει εγκατασταθεί ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, που έχει αναλάβει και την «αναπλήρωση» του πρωθυπουργού στην καθημερινή λειτουργία της Βουλής. Λέτε η χωροταξική αυτή διευθέτηση να σημαίνει και κάτι περισσότερο;.
Επιλεκτική αμνησία
Βγήκε με εντυπωσιακό σάλτο από την αφάνεια ο Προκόπης Παυλόπουλος, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν θυμάστε. Σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Νίκου Χατζηνικολάου, ξεσπάθωσε κατά του Ερντογάν λες και δεν ήταν αυτός που τον είχε «καλωσορίσει» με μια θλιβερή εμφάνιση το 2017. Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι ότι εκτός από άλλα, ερμήνευσε τον Τούρκο Πρόεδρο ότι «θέλει να ξαναγυρίσουμε στη συμφωνία της Μαδρίτης, εκεί που δυστυχώς είχαμε αναγνωρίσει δικαιώματα στο Αιγαίο για την Τουρκία».
Η συμφωνία της Μαδρίτης στην οποία αναφέρεται είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 1997 μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Τούρκου προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ενάμιση χρόνο μετά την κρίση των Ιμίων και ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το εντυπωσιακό είναι πως τη συμφωνία είχε χαιρετίσει τότε η Ν.Δ. στην οποία ανήκε, ο Συνασπισμός (την μετεξέλιξη του οποίου ουσιαστικά υπηρέτησε) την είχε αντιμετωπίσει θετικά ενώ επικριτικό είχε εμφανιστεί το ΚΚΕ.
Πάντως ο Πάκης όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, μπορεί να «ξεχνά» τι έγινε το μακρινό 1997 αλλά το 2022 φρόντισε να γίνει μέλος της Ακαδημίας και την μεθεπόμενη χρονιά (το 2025) θα είναι πρόεδρός της. Έχω ξαναπεί, δεν θα πλήξουμε ποτέ.
Δεν ακούνε
Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (και όχι χτεσινός) μου έλεγε, με παράπονο μπορώ να πω ότι το κόμμα μάλλον ακολουθεί λάθος τακτική σε σχέση με την προσέγγιση του εκλογικού σώματος. Υποστηρίζει ότι πρέπει να κινηθεί «πιο δυναμικά» προς τον χώρο του κέντρου , που δείχνει να έχει καταλάβει μεγάλο μέρος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι προς την πλευρά Σύριζα, που έτσι και αλλιώς περιορισμένα είναι τα ποσοστά που μπορεί να εισπράξει. Ελπίζω, μου έλεγε, να το καταλάβουν και στην Χ. Τρικούπη πριν τις ευρωεκλογές, μια και τώρα είναι η μεγάλη μας ευκαιρία, σε εκλογές με «χαλαρή» ψήφο, όχι μόνον να είμαστε δεύτεροι αλλά και με ποσοστά που να πλησιάζουν το 20%. Το ερώτημα είναι αν οι της Χ. Τρικούπη τον ακούνε…
Τα διαγνωστικά φυτοζωούν
Τρία χρόνια πηγαινοέρχεται αυτό το υποτιθέμενο «φλερτ» μεταξύ του CVC Capital και του ομίλου της Βιοιατρικής και κάθε φορά στο τέλος διαψεύδεται. Όπως μάθαμε ότι συνέβη και τις ημέρες αυτές. Για την ακρίβεια του πράγματος, η πρώτη φορά που ακούστηκε μια τέτοια φήμη, ήταν προς τα τέλη της περασμένης δεκαετίας, προτού χαθεί άδικα από το κορονοϊό ο ιδρυτής της Βιοιατρικής Ευάγγελος Σπανός. Μάλιστα τότε ο μεγάλο όμιλος των διαγνωστικών είχε φροντίσει η φήμη αυτή να ακούγεται...
Σήμερα, με τον Γιώργο Σπανό στο τιμόνι, η Βιοιατρική, προφανώς θα ενδιαφερόταν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά η Hellenic Healthcare, το business unit που «δουλεύει» όλες τις νοσηλευτικού χαρακτήρα επενδύσεις του CVC στην Ελλάδα (Υγεία, Μητέρα, Metropolitan κλπ.) υπό τον Δημήτρη Σύρμα και τον Δημήτρη Σπυρίδη, άλλον δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται. Και ο λόγος είναι ότι τα διαγνωστικά βρίσκονται σήμερα υπό ισχυρή πίεση. Για το λόγο αυτό άλλωστε εξέδωσαν και ολόκληρη ανακοίνωση χτες, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει περί τα 1200 διαγνωστικά (μικρά στην πλειοψηφία τους) ενώ ζητούν μέτρα ανακούφισης (όπως ο περιορισμό του clawback και του rebate) προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την πορεία τους... υγιέστερα. Γιατί στα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, γίνονται όλες οι εξετάσεις, λίγο ακριβότερα βέβαια.
Έλλειψη προσωπικού
Ως τη Νέα Υόρκη έφτασαν οι γκρίνιες του Συλλόγου των Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το πρόβλημα υποστελέχωσης της Αρχής. Και ο λόγος είναι ότι στη Νέα Υόρκη βρίσκονται μαζί για τις ανάγκες του forum του Capital Link, τόσο η επικεφαλής της Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου,, όσο και ο CEO του Χρηματιστηρίου, Γιάννος Κοντόπουλος. Δηλαδή οι πλέον αρμόδιοι. Τι μπορούν να κάνουν, όμως; Η αλήθεια είναι ότι η Βασιλική Λαζαράκου, έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα αυτό από μηνών (να μην πω από ετών) αλλά έχει δεμένα τα χέρια, λόγω της νομοθεσίας που διέπει την ίδια την Αρχή.
Από την άλλη, η μεγάλη μείωση των μισθών μέσω της κατάργησης του ειδικού μισθολογίου οδήγησε στην συνεχή αποχώρηση έμπειρων στελεχών, με το πρόβλημα να γίνεται εντονότερο από συνταξιοδοτήσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν, αλλά και την αύξηση των απαιτήσεων λόγω του πολλαπλασιασμού των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής. Επομένως δίκαια οι γκρίνιες έφτασαν στη Νέα Υόρκη, όταν όλοι λένε ότι το Χρηματιστήριο και η Κεφαλαιαγορά θα γίνουν εργαλείο ανάπτυξης, αλλά χωρίς τα απαραίτητα χέρια...
Αναβολή έκδοσης
Αλλάζει κατά πως φαίνεται ο σχεδιασμός δανεισμού της Intralot, για τον οποίο μιλήσαμε προ ημερών. Το λεγόμενο retail bond της εταιρείας που επρόκειτο να βγει μέσα στο Δεκέμβριο για να καλύψει προσεχείς ανάγκες, οδηγείται προς τον Ιανουάριο, ίσως και λίγο μακρύτερα. Φαίνεται πως ο Σωκράτης Κόκκαλης και οι συνεργάτες του, συνεκτίμησαν πως ήδη έχουν αντληθεί πολλά χρήματα από την αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, και μάλλον οι επόμενες δεν θα ήταν και η καταλληλότερη περίοδος για την έκδοση - που υπολογίζεται στα 130 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός πάντως παραμένει για την Intralot, προκειμένου, σε συνδυασμό και με ένα κοινοπρακτικό δάνειο (επίσης το προσεχές διάστημα) να αποπληρωθεί το ομολογιακό δάνειο λήξης 2024 που βαρύνει την εταιρία με επιτόκιο 5,25% και να την αφήσει να συνεχίσει τη θετική πορεία της, ελαφρύτερη βαρών.