Οι τροφές που εκτοξεύουν τη χοληστερίνη... «στον Θεό»
Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγεις αν έχεις πρόβλημα με τη χοληστερίνη.

Σίγουρα αξίζει να προσέχουμε τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μας, καθώς αν αυξηθούν υπερβολικά, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να την ελέγχουμε τακτικά.
Τι ακριβώς είναι η χοληστερίνη;
Η χοληστερίνη, γνωστή και ως χοληστερόλη, είναι μια λιπαρή ουσία με κηρώδη υφή που υπάρχει στις κυτταρικές μεμβράνες όλων των ιστών του σώματος. Ο οργανισμός μας την παράγει φυσικά, κυρίως στο συκώτι, αλλά την προσλαμβάνουμε και από συγκεκριμένες τροφές, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματος, τα υπερβολικά υψηλά επίπεδά της αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος.
Τροφές που ανεβάζουν τη χοληστερίνη στα ύψη
Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τη χοληστερίνη και καλό είναι να τις αποφεύγουμε αν θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία μας. Μία από τις βασικές κατηγορίες είναι τα:
1. Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου και άλλων σημαντικών θρεπτικών στοιχείων. Ωστόσο, τα προϊόντα με πλήρη λιπαρά, όπως το πλήρες γάλα, το τυρί και το στραγγιστό γιαούρτι, περιέχουν αυξημένες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Για μια πιο υγιεινή επιλογή, προτιμήστε τις χαμηλότερες σε λιπαρά εκδοχές τους.