Οι 4 ώρες του Ερντογάν στην Αθήνα - «Κλείδωσαν» πρόγραμμα και συμφωνίες
«Κλείδωσαν» οι συμφωνίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που αναμένεται να μπουν πάνω στο τραπέζι του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr, πάνω από δέκα συμφωνίες διμερούς συνεργασίας θα υπογραφούν στις 7 Δεκεμβρίου. Αφορούν κοινές δράσεις σε έξι βασικούς τομείς: Μεταναστευτικό, Άμυνα, Εξωτερική Πολιτική, Οικονομία, Παιδεία και Πολιτισμός. Παράλληλα οι δύο ηγέτες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα κληθούν να επικυρώσουν τα επόμενα ραντεβού του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Από το Προεδρικό στο Μαξίμου
Ταυτόχρονα, γίνεται ο τελικός συντονισμός στις ώρες του προγράμματος της 7ης Δεκεμβρίου. Ασφαλείς πληροφορίες του Flash.gr αναφέρουν ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ταγίπ Ερντογάν στις 11:30 π.μ. το πρωί της Πέμπτης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου στον πρόεδρο της Τουρκίας στις 12 το μεσημέρι. Τους δύο ηγέτες από ελληνικής πλευράς θα πλαισιώνουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα. Δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλός του, Τσαγατάι Κιλίτς.
Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης θα ξεκινήσουν και οι διμερείς επαφές σε υπουργικό επίπεδο. Οι συζητήσεις των έντεκα Ελλήνων υπουργών και των ομολόγων τους από την Τουρκία θα φιλοξενηθούν σε τρία κτήρια του υπουργείου Εξωτερικών.
Η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας
Στη μία το μεσημέρι αναμένονται οι κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Τουρκίας στον Τύπο, ενώ μία ώρα αργότερα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας παρουσία και των δύο αντιπροσωπειών με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η αναχώρηση του Τούρκου προέδρου από την Αθήνα υπολογίζεται λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα (εκτός απροόπτου).
Κρατώντας χαμηλούς τόνους και έχοντας ξεκαθαρίσει τις κόκκινες γραμμές, η Αθήνα προσέρχεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας με στόχο να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη, να επισφραγιστεί το θετικό κλίμα με την Άγκυρα και να μπουν οι βάσεις για την επόμενη μέρα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.
Με βασική αρχή οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις, η Αθήνα εκτιμά ότι η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να σκιαγραφήσει στην πράξη τη διάθεση που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας για συνεργασία.