Επίσκεψη Ερντογάν: Η Αθήνα τραβάει τις κόκκινες γραμμές της
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να κάτσει απέναντι από τον Ταγίπ Ερντογάν με τη διάθεση να μπει ακόμη ένα λιθαράκι στον τοίχο της εμπιστοσύνης που χτίζεται με τον ελληνοτουρκικό διάλογο των τελευταίων μηνών. Οι ελληνικές διπλωματικές κεραίες καταγράφουν τον θετικό τόνο της τουρκικής ηγεσίας και τις προθέσεις «kazan-kazan», με τις οποίες στρώνει το χάλι της άφιξης της στις 7 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση όμως το καλάθι που κρατάνε στην κυβέρνηση είναι μικρό, για αυτό και η τουρκική δέσμευση για συνέχεια «στα ήρεμα νερά» αποτελεί τον ρεαλιστικό στόχο που βάζει η ελληνική αποστολή. Βέβαια ο Τούρκος Πρόεδρος θα βρει χαραγμένες μπροστά από το τραπέζι στο Μέγαρο Μαξίμου τις «κόκκινες» γραμμές από τις οποίες η κυβέρνηση και η χώρα διαχρονικά δεν κάνει βήμα πίσω. Αυτή είναι μια πλευρά προς την οποία Πρωθυπουργός στρέφει με κάθε ευκαιρία και σε κάθε περίσταση τους προβολείς, υπενθυμίζοντας τόσο προς τον συνομιλητή του από την Τουρκία αλλά και στην εσωτερική αντιπολίτευση ότι η Αθήνα δεν απεμπολεί κανένα από τα δικαιώματα της.
Σε κάθε περίπτωση ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να αντιλαμβάνεται, όπως θεωρούν και στην Αθήνα, ότι η συγκυρία 6 χρόνια μετά το τελευταίο ταξίδι του στην Ελλάδα που και πάλι είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, βρίσκει τις δυο χώρες σε εντελώς διαφορετική κατάσταση ισχύος. Η Ελλάδα τόσο στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας όσο και στη διευρυμένη συνάντηση που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο, παίρνει, όπως μεταδίδουν με έμμεσο τρόπο από την κυβέρνηση τη θέση του ισχυρού παίκτη, χάρη στον αναβαθμισμένο ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα τόσο στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, όσο και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός έχει βάλει στην πρώτη γραμμή την έντιμη διαμεσολάβηση που μπορεί να κάνει η Ελλάδα, συνομιλώντας και με τα δυο στρατόπεδα.
Στον αντίποδα ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται την Ελλάδα, κουβαλώντας στις αποσκευές του τα διπλωματικά «τραύματα» που απέκτησε για την συνεχιζόμενη αβάντα στους τρομοκράτες της Χαμάς μετά την πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Αυτή ήταν πικρή γεύση δοκίμασε ο Τούρκος Πρόεδρος στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο, όπου παραδοσιακά η Άγκυρα έβρισκε ένα από τα στηρίγματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον στην τουρκική κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το ταξίδι στην Αθήνα είναι κομβικό, γιατί θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από το κρισιμότερο σταυροδρόμι για τις σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες, όπου επίσης είναι βαρύ το κλίμα για τους χειρισμούς της στο Μεσανατολικό. Μετά από πέντε εικοσιτετράωρα άλλωστε η αξιολόγηση της Τουρκίας, θα μπει πάνω στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα τραπέζι στο οποίο η Ελλάδα έχει και λόγο που ακούγεται και προτάσεις που διαμορφώνουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, όπως θυμίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου.
Στην κυβέρνηση πάντως έχει γίνει προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και ενός αιφνιδιασμού τους οποίους συνηθίζει ο απρόβλεπτος Ταγίπ Ερντογάν. Ταυτόχρονα όμως στην Ηρώδου Αττικού επιμένουν και στην ανάγκη να γίνει ακόμη ένα βήμα μπροστά στη θετική ατζέντα. To Mέγαρο Μαξίμου θα κατεβάσει μια υπουργική «ενδεκάδα», εκτός της τριάδας από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών όπως επίσης του Άμυνας, στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν με τον αέρα της επενδυτικής βαθμίδας ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ναυτιλίας, αλλά και οι κάτοχοι των χαρτοφυλακίων του Πολιτισμού, του Τουρισμού και της Παιδείας.