Τουρκία: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με θέμα την επίσκεψη στην Αθήνα
Λιγότερο από 48 ώρες έχουν απομείνει για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα και όλοι πλέον στην Άγκυρα στρέφουν το βλέμμα τους στην συνάντηση κορυφής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά την επιστροφή του από το Κατάρ θα προεδρεύσει στο υπουργικό συμβούλιο που συγκαλεί αύριο στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επίσκεψη στην Αθήνα αλλά και η γραμμή που θα ακολουθήσει η τουρκική αντιπροσωπεία.
Τις προηγούμενες μέρες ο Ταγίπ Ερντογάν είχε φροντίσει να κάνει επίθεση φιλίας στην Ελλάδα σημειώνοντας με νόημα ότι η επίσκεψη του θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ανέφερε χαρακτηριστικά ότι επιθυμεί να ξεκινήσει μια νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών.
Επιπρόσθετα ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «Πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να του τα πούμε πολύ ξεκάθαρα στη διμερή μας συνάντηση, όπως έχω ξαναπεί. Γιατί όταν τηλεφωνείς από την Τουρκία, αυτή η φωνή ακούγεται από το νησί της Κω. Δεν είναι σωστό για δύο χώρες, που είναι τόσο κοντά σε απόσταση και τόσο αλληλένδετες στο παρελθόν τους, να εξακολουθούν να βαδίζουν με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα. Από την άλλη, ποιος μας θυμώνει; Όταν εξετάζουμε αυτό το σημείο, ορισμένοι άνθρωποι, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσπαθούν να μας στρέψουν ο ένας εναντίον του άλλου. Ενώ δεν μας έδωσαν F-16 παρόλο που τα πληρώσαμε, εξακολουθούν να στέλνουν F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα. Υποθέτω ότι δεν είμαστε σε θέση να υποχωρήσουμε μόνο και μόνο επειδή η Αμερική το κάνει αυτό. Επισκεπτόμαστε τον διπλανό μας και καθόμαστε και συζητάμε. Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που θα έβλαπταν ο ένας τα συμφέροντα του άλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε τον δρόμο μας ως έχει. Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με τη μία. Ωστόσο, υπάρχουν και ζητήματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και που θα διευρύνουν τη βάση για συνεργασία.
Εάν μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε μια πλατφόρμα απαλλαγμένη από εξωτερικές επιρροές, είμαι σίγουρος ότι θα ωφελήσουμε. Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι «πάντα κερδίζω και η άλλη πλευρά χάνει». Στην Αθήνα θα πάμε με προσέγγιση «win-win». Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής.