Cumhuriyet για ελληνοτουρκικά: «Αυτή είναι η στρατηγική win-win του Ερντογάν»
Στη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στέκεται άρθρο της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, με αφορμή και τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα, με την εφημερίδα να δίνει μια άλλη οπτική για τη στρατηγική win-win που επικαλείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει και της συνάντησης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Οι σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας έχουν πρόσφατα μετατοπιστεί προς την κατεύθυνση της μείωσης, ή τουλάχιστον της διατήρησης της έντασης σε σταθερό επίπεδο, αντί της κλιμάκωσής της. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Πέμπτη συνάντηση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος Erdoğan αναμένεται να παραστεί στη συνάντηση. -- Τον περασμένο μήνα, ο Έλληνας Π/Θ κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η συνεργασία με την Τουρκία σε θέματα «όπως η κλιματική κρίση και η μετανάστευση» είναι αναγκαία. Την περασμένη εβδομάδα, ο Erdoğan έδωσε μια αξιοσημείωτη απάντηση σε δημοσιογράφους που ρώτησαν αν «θα ξεκινήσει μια νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών»: «Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή... Δεν είναι σωστό για δύο χώρες που είναι τόσο συνυφασμένες από το παρελθόν να συνεχίζουν να προχωρούν με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα. Από την άλλη πλευρά, ποιος μας υποκινεί; Κάποιοι, κυρίως οι ΗΠΑ, προσπαθούν να μας στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου...».
Διαπραγματεύσεις για τα Eurofighter
Στο δημοσίευμα αναφέρονται και οι προσπάθειες της Άγκυρας να προμηθευτεί τα μαχητικά αεροπλάνα Eurofighter, ένα αίτημα στο οποίο συνεχίζει να έχει ενστάσεις η Γερμανία που είναι συμπαραγωγός χώρα.
«'Ο Eρντογάν εξέφρασε επίσης την αντίδρασή του στις ΗΠΑ για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία δόθηκαν στην Ελλάδα αλλά όχι στην Τουρκία. Υπάρχουν διαφορές απόψεων με την Αθήνα, είπε επίσης. Πρόσθεσε ωστόσο πως «υπάρχουν θέματα που μπορούν να επιλυθούν άμεσα και τα οποία θα διευρύνουν το έδαφος για συνεργασία». Αυτό συμβαίνει την ώρα που η Άγκυρα ‘δοκιμάζει τα νερά’ σχετικά με τις ανάγκες της για μαχητικά αεροσκάφη, ελέγχοντας τις δυνατότητες για το Eurofighter Typhoon, το οποίο κατασκευάζεται από κοινοπραξία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Παρά την αρνητική στάση του Βερολίνου, υποστηρίχθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι θετικό στο αίτημα της Άγκυρας για Eurofighter. Ειδικά αφότου η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν συμφωνία προθέσεων για αμυντική συνεργασία την περασμένη εβδομάδα».
Πώς θα λειτουργήσει το win-win
«Αν και τα μηνύματα ενόψει των συνομιλιών στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα είναι θετικά, δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά το αποτέλεσμα. Το σημερινό πολιτικό κλίμα στις δύο χώρες είναι συνοπτικά: “Ας μιλήσουμε γι’ αυτά στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε, όχι γι’ αυτά στα οποία διαφωνούμε”. Διότι υπάρχουν πολλά δύσκολα ζητήματα, από την υφαλοκρηπίδα μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Ως εκ τούτου, τα θέματα της πολιτικής “win-win” στην οποία αναφέρθηκε ο Ερντογάν αναφορικά με τις σχέσεις με την Αθήνα είναι αντικείμενο περιέργειας. Μήπως οι χώρες της Ε.Ε., και ιδιαίτερα η Ελλάδα, προσπαθούν για άλλη μια φορά να προσφέρουν στην Τουρκία ένα ‘καρότο’ για να αποτρέψουν τη ‘μεταναστευτική ροή’; Ή μήπως πρόκειται για μια προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να αναζωογονήσει τις ‘παγωμένες’ σχέσεις με την ΕΕ πριν από τις δημοτικές εκλογές [Μάρτιος 2024] προκειμένου να αμβλύνει τη σοβαρή οικονομική κρίση και τις συζητήσεις για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ή και για να ενισχύσει τα ‘χαρτιά’ του απέναντι στις πιέσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ στο θέμα της υποστήριξης της Χαμάς;
Φυσικά, η συνεργασία μεταξύ των δύο γειτόνων, απαλλαγμένη από εξωτερικές δυνάμεις και βασισμένη στο σεβασμό της κυριαρχίας, είναι μια θετική προσέγγιση. Αν προσθέσουμε τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και τη Γάζα στις συνεχιζόμενες διαμάχες για την ενέργεια και την επιρροή στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, οι σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας προκύπτουν κρίσιμης σημασίας. Χωρίς, φυσικά, να ξεχνάμε να λάβουμε υπόψη και την έγκριση της Αθήνας για τις κινήσεις των ΗΠΑ που στήνουν μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, κάτω από τη μύτη της Τουρκίας».