Ο Ηφαιστίωνας «αναπαύεται» στον Τύμβο Καστά: Το alter ego του Αλέξανδρου - Η αμφιλεγόμενη φιλία τους
Ειδικότερα, στον τάφο, παρά τις διατυπωμένες αντίθετες απόψεις, εικάζεται ότι βρίσκεται ο Ηφαιστίωνας, ο καλύτερος και πιο έμπιστος φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Νέο κεφάλαιο έρχεται να γράψει στην Ιστορία η σημαντική ανακάλυψη που έχει γίνει στην Αμφίπολη, την οποία αποκάλυψε το flash.gr, σύμφωνα με την οποία μεταξύ των νεκρών στον Τύμβο Καστά βρίσκονται η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα και ο αδελφικός του φίλος, Ηφαιστίωνας.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό άρθρο του flash.gr και του Φώτη Νάκου, οι εργαστηριακές έρευνες των ειδικών επιστημόνων έχουν προχωρήσει και έχουν ταυτοποιηθεί οι σκελετοί και η τέφρα που βρέθηκαν στον τύμβο και ανήκουν στην Ολυμπιάδα μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον καλύτερο φίλο του τον Ηφαιστίωνα, έναν στρατηγό του και ένα βρέφος.
Ειδικότερα, στον τάφο, παρά τις διατυπωμένες αντίθετες απόψεις, εικάζεται ότι βρίσκεται ο Ηφαιστίωνας, ο καλύτερος και πιο έμπιστος φίλος του Αλεξάνδρου.
Το δεξί του χέρι ο Ηφαιστίωνας
Σύμφωνα με το National Geographic, ο Ηφαιστίωνας ήταν περίπου στην ηλικία του Αλεξάνδρου όπως αναφέρει ο Ρωμαίος ιστορικός Quintus Curtius Rufus. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πώς και πότε συναντήθηκαν για πρώτη φορά αφού δυστυχώς, κανένα από τα σωζόμενα αρχαία ελληνικά κείμενα που έχουμε για τον Αλέξανδρο δεν ήταν μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν μαζί του και βασίστηκαν σε παλαιότερα αρχεία που έκτοτε έχουν χαθεί. Το παλαιότερο σωζόμενο κείμενο πιστεύεται ότι είναι του ιστορικού Διόδωρου Σικελίου, που πιθανότατα γράφτηκε γύρω στη δεκαετία του 30 π.Χ., λίγους αιώνες μετά το θάνατο του Αλέξανδρου.
Ποιος ήταν ο Ηφαιστίωνας
Ο Ηφαιστίωνας γεννήθηκε στην Πέλλα και ήταν ένας από τους Μακεδόνες βασιλικούς παίδες που συμμετείχαν μαζί με τον Αλέξανδρο στις διαλέξεις του Αριστοτέλη στη Μίεζα, ίσως το 343. Συμμετείχε ως αξιωματικός στην εκστρατεία του Αλέξανδρου στην Ασία.
Ο Αλέξανδρος συνήθιζε να αναφέρεται στον Κρατερό ως Φιλοβασιλέα, ενώ στον Ηφαιστίωνα ως Φιλαλέξανδρο. Στα πρώτα χρόνια της εκστρατείας στην Ασία, βρίσκουμε ελάχιστες αναφορές στον Ηφαιστίωνα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το 332 π.Χ. τον βρίσκουμε να ηγείται του στόλου που συνόδευε τον στρατό του Αλέξανδρου στη Φοινίκη. Το 331 π.Χ., ήταν αυτός που δέχτηκε ένα νεαρό από τη Σάμο, τον Αριστίωνα, σταλμένο από τον Δημοσθένη για να μεσολαβήσει στον Αλέξανδρο για ένα πιθανό συμβιβασμό.
Κατά τη διάρκεια της μάχης στα Γαυγάμηλα, ο Ηφαιστίων τραυματίστηκε ενώ πολεμούσε ως επικεφαλής των σωματοφυλάκων. Πήρε ενεργό μέρος στην ανάκριση του Φιλώτα και μάλιστα προέτρεψε τους υπόλοιπους Μακεδόνες να τον βασανίσουν ώστε να ομολογήσει τους συνενόχους του. Ως ανταμοιβή, του δόθηκε η ηγεσία των Εταίρων, την οποία μοιράστηκε με τον Κλείτο τον μαύρο, γιο του Δροπίδη.
Στη συνέχεια ο Ηφαιστίων πήρε ενεργό μέρος στις εκστρατείες στη Βακτρία, στη Σογδιανή και αργότερα στην Ινδία, επικεφαλής της εμπροσθοφυλακής μαζί με τον Περδίκκα. Μάλιστα, μετά από 30 ημέρες πολιορκίας κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Όμφιδα (Τάξιλα).
Στη μάχη του Υδάσπη εναντίον του Πώρου, ο Ηφαιστίων διοικούσε το ιππικό στην αριστερή πτέρυγα της στρατιάς του Αλέξανδρου. Στην συνέχεια μαζί με τον Περδίκκα ίδρυσαν την πόλη Οροβάτιδα στον δρόμο προς τον Ινδό ποταμό.
Αργότερα, στα Σούσα, πήρε μέρος στον ομαδικό γάμο με γυναίκες από την Περσία και μάλιστα ο ίδιος νυμφεύθηκε τη Δρυπετίδα, αδερφή της γυναίκας του Αλέξανδρου, Στατείρας.
Από τα Σούσα στάλθηκε με το κυρίως τμήμα του πεζικού στον Περσικό Κόλπο και έφτασαν μαζί στα Εκβάτανα το 325 π.Χ.. Κατά τη διάρκεια αγώνων και εκτεταμένης οινοποσίας, ο Ηφαιστίωνας αρρώστησε από πυρετό, με συνέπεια ύστερα από εφτά ημέρες να πεθάνει σε ηλικία 31 ετών.
Ήταν κάτι παραπάνω από φιλία;
Οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανδρών ήταν κοινές μεταξύ των ελίτ στην αρχαία Μακεδονία. Ο Αλέξανδρος πιθανότατα «συμμετείχε στην πολεμική αμφιφυλοφιλική κουλτούρα της Μακεδονικής αυλής», σύμφωνα με τον ιστορικό Ντάνιελ Όγκντεν .
Την ίδια στιγμή, οι αρχαίοι συγγραφείς δεν προσδιόρισαν τον Αλέξανδρο και τον Ηφαιστίωνα ως εραστές. Ένας υπαινιγμός προήλθε από τον Κλαύδιο Αιλιανό, έναν Ρωμαίο συγγραφέα του τρίτου αιώνα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Ηφαιστίωνας «ήταν το αντικείμενο της αγάπης του Αλέξανδρου», αν και έγραφε περίπου 550 χρόνια μετά το θάνατο του Αλέξανδρου.
Λόγω αυτής της έλλειψης βεβαιότητας, οι σύγχρονοι μελετητές διστάζουν να ορίσουν επακριβώς τη σχέση του Αλέξανδρου και του Ηφαιστίωνα. Ωστόσο, πολλοί συμπεραίνουν ότι μπορεί να ήταν εραστές.
Πώς τίμησε ο Αλέξανδρος τον Ηφαιστίωνα;
Γνωρίζουμε ότι ο Αλέξανδρος ανέδειξε τον Ηφαιστίωνα σε «χιλιάρχη», θέση δεύτερη μετά τον ίδιο τον Αλέξανδρο, γύρω στο 330 π.Χ.
Αναφέρεται επίσης ότι ήλπιζε να επισημοποιήσει τη σχέση του με τον Ηφαιστίωνα μέσω συγγενικών δεσμών. Σύμφωνα με τον Αρριανό , ο Αλέξανδρος πάντρεψε τον Ηφαιστίωνα με την αδελφή της συζύγου του Δρυπέτη, έτσι ώστε «τα παιδιά του Ηφαιστίωνα να ενωθούν σε συγγένεια με τα δικά του».
Η αφήγηση του Αρριανού γράφτηκε κάποια στιγμή στον δεύτερο αιώνα, περίπου 450 χρόνια μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου.
Η μοίρα κατέρριψε τα σχέδια του Αλέξανδρου όταν ο Ηφαιστίωνας αρρώστησε και πέθανε απροσδόκητα τον Οκτώβριο του 324 π.Χ.
Ο θάνατος του Ηφαιστίωνα βύθισε σε θλίψη τον Αλέξανδρο. Φέρεται να ντύθηκε πάνω από το πτώμα του Ηφαιστίωνα, αρνήθηκε το φαγητό, έκοψε τα μαλλιά του και οργάνωσε μια εξωφρενική κηδεία .
Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, ο Μέγας Αλέξανδρος θα πεθάνει το 323 π.Χ στη Βαβυλώνα.