Ντάκος: Μια νόστιμη σαλάτα με μεγάλη διατροφική αξία - Η αυθεντική συνταγή
Μία από τις πλέον δημοφιλείς σαλάτες παγκοσμίως είναι ο ελληνικός ντάκος που υπερέχει όχι μόνο για τη δροσερή γεύση και τα υπέροχα αρώματα αλλά και για τη διατροφική της αξία καθώς είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα μεσογειακής διατροφής.
Οι συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε διαφέρουν ανάλογα με τον τόπο προέλευσης και τα συστατικά που παράγονται σε αυτόν, ωστόσο η βασική ιδέα της εν λόγω σαλάτας στηρίζεται στο παξιμάδι, τις ντομάτες, το λάδι και το άσπρο τυρί.
Υλικά για τον αυθεντικό ντάκο:
- 1 διπλό ντάκο κρίθινο
- 2 – 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 3 – 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σουπ. τριμμένη φέτα ή ξινομυζήθρα
- 1/2 κουτ. γλυκ. ρίγανη
- αλάτι
- προαιρετικά ελιές και κάπαρη
Εκτέλεση
Βρέχετε τον ντάκο ελαφρά με λίγο νερό
Ψιλοκόβετε την ντομάτα ή την περνάτε στον τρίφτη
Ραντίζετε τον ντάκο με το μισό ελαιόλαδο και λίγο αλάτι
Βάζετε από πάνω την ντομάτα αφήνοντας στο κέντρο ένα κενό, για να βάλετε τη φέτα ή τη ξινομυζήθρα.
Πασπαλίζετε με το αλάτι, τη ρίγανη ή και άλλα μυρωδικά που σας αρέσουν.
Προαιρετικά στολίζετε με ελιές και κάπαρη
Ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρετε.