Taste Atlas: Ντάκος και χωριάτικη σαλάτα στην κορυφή του κόσμου
Στο «Έβερεστ» των προτιμήσεων σε ότι αφορά τις «παγκόσμιες» σαλάτες βρίσκεται από σήμερα ο κρητικός ντάκος, ενώ, στην τέταρτη θέση φιγουράρει η κλασική ελληνική χωριάτικη σαλάτα, σύμφωνα με το Taste Atlas και τη λίστα με τα βραβεία 2023-24 που έδωσε στη δημοσιότητα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βιωματικός, ταξιδιωτικός, διαδικτυακός οδηγός που ασχολείται επισταμένως με αξιολογήσεις και κριτικές στα τρόφιμα και την καταγραφή αυθεντικών συνταγών: «Η ελληνική σαλάτα, επίσης γνωστή ως χωριάτικη σαλάτα ή απλά χωριάτικη, είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από κομμένη ντομάτα, κόκκινα κρεμμύδια και χοντρές φέτες αγγουριού» και συνεχίζει «ανάλογα με την περιοχή, μπορεί επίσης να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ''ντρέσινγκ'' από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι. Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς».
Ο οδηγός καταλήγει αναφέροντας: «Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα ''αγροτικό'' πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά από το χωράφι και τα ανακάτευαν όλα μαζί. Η ελληνική σαλάτα είναι ένα πραγματικό καλοκαιρινό φαγητό, γεμάτο δροσιστικά, ωμά λαχανικά και βότανα. Είναι καλύτερο να την ετοιμάζετε σε συνδυασμό με ώριμες ντομάτες εποχής, ενώ οι ελιές πρέπει να είναι της ποικιλίας ''Καλαμών''».