Τζατζίκι: Στo παγκόσμιο top 10 με τα καλύτερα ντιπ - Δείτε τη συνταγή του Άκη
Πριν από λίγο καιρό η παγκόσμια ιστοσελίδα αξιολόγησης φαγητών , το TasteAtlas, ενέταξε το εθνικό ντιπ στα 10 καλύτερα του κόσμου. Ανάμεσα στο χούμους, το γουακαμόλε και το μπαμπά γκανούς, το τζατζίκι κατάφερε να κερδίσει την 5η θέση στη λίστα με τα καλύτερα ντιπ. Επιπλέον, η σκορδάτη σος γιαουρτιού κατέχει την 3η θέση στα καλύτερα πιάτα στην Αθήνα , αλλά και την 10η, για την πιο διάσημη σος στον κόσμο.
Μάλιστα, η σελίδα TasteAtlas αποθέωσε το τζατζίκι, γράφοντας ακριβώς:
«Το τζατζίκι είναι ένα ελληνικό παρασκεύασμα από γιαούρτι, αγγούρια, σκόρδο και πολλά βότανα και μπαχαρικά, όπως άνηθο, δυόσμο ή μαϊντανό. Συνήθως σερβίρεται ως σάλτσα που συνοδεύει πολλά πιάτα με κρέας, ως απλό ντιπ ή ως ορεκτικό. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη cacik, που δηλώνει ένα πολύ παρόμοιο ντιπ, αν και ορισμένοι υποψιάζονται ότι το τζατζίκι προέρχεται από το ινδικό ντιπ raita.
Το τζατζίκι σερβίρεται πάντα κρύο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές να σερβίρεται με πιάτα όπως ο γύρος και το σουβλάκι. Συχνά, σερβίρεται με πίτα ως μέρος του πρώτου πιάτου ενός μεγάλου γεύματος. Με την τεράστια δημοτικότητά του και το γεγονός ότι είναι ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά ντιπ, δεν είναι παράξενο που υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές του τζατζικιού, σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Σερβία».
Αν σας άνοιξε η όρεξη και θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας ένα τζατζίκι, τότε θα χρειαστείτε: Γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο, λάδι, αλάτι και ξύδι.
Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Υλικά:
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 αγγούρι
- 1/3 σκ. σκόρδο
- 3 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί ή μηλόξιδο
- 1/4 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το αγγούρι και το τρίβουμε στον τρίφτη.
Βάζουμε το αγγούρι μέσα σε μία πετσέτα, που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε αλάτι και 1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί ή μηλόξιδο.
Στραγγίζουμε πολύ καλά το αγγούρι μας με την πετσέτα. Πρέπει να τη σφίξουμε πολύ για να φυγει όλη η υγρασία.
Βάζουμε το γιαούρτι μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αγγούρι και τις άλλες 2 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί ή μηλόξιδο.
Χτυπάμε το σκόρδο στο γουδί μαζι με ελαιόλαδο και το προσθέτουμε στο γιαούρτι.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον προσθέτουμε στο γιαούρτι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με πίτες για σουβλάκι, φρέσκα μυρωδικά και ελαιόλαδο.