Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Για δικαίωση κάνει λόγο ο Χάρης Δούκας μετά την απόφαση του ΣτΕ
«Είναι έκθετοι, όσοι ακύρωναν αποφάσεις μας και δυσφημούσαν την προσπάθειά μας, να υπερασπιστούμε τις πόλεις μας», σημειώνει σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Αθηναίων.
Για δικαίωση του Δήμου Αθηναίων, αλλά και όλων των Δήμων που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, κάνει λόγο ο Χάρης Δούκας.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, με ανάρτησή του στο X, αναφέρει ότι όσοι δυσφήμησαν την προσπάθεια που έγινε για να αποφευχθεί η τσιμεντοποίηση της πόλης, είναι έκθετοι.
Η ανάρτηση του Χάρη Δούκα:
«Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει τον Δήμο Αθηναίων και όλους τους δήμους, που προσφύγαμε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για να προστατεύσουμε τις πόλεις μας από την πλήρη τσιμεντοποίηση.
Έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) που προέβλεπαν μπόνους ορόφων.
Είναι έκθετοι, όσοι ακύρωναν αποφάσεις μας και δυσφημούσαν την προσπάθειά μας, να υπερασπιστούμε τις πόλεις μας».
Η απόφαση του ΣτΕ
Υπενθυμίζεται πως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέπεσε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε πως συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου αντίκεινται στο Σύνταγμα και έτσι δεν μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν νόμο του κράτους.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως «το σύστημα των διατάξεων του ΝΟΚ (άρθρα 10, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2 και 25), με το οποίο θεσπίζονται κίνητρα προσαύξησης των όρων δόμησης (συντελεστή δόμησης, ύψους) για την ανέγερση των κτηρίων, με αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου, αντίκειται στo άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος».
Το ΣτΕ επελήφθη της υπόθεσης, μετά από προσφυγές επί συγκεκριμένων οικοδομικών αδειών που είχαν εκδοθεί. Ο λόγος της αντισυνταγματικότητας, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, είναι το γεγονός ότι ο ΝΟΚ δίνει κατευθείαν στις υπηρεσίες δόμησης, τη δυνατότητα να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι όροι δόμησης κάθε περιοχής ξεχωριστά.
«Τα παρεχόμενα με τις διατάξεις αυτές κίνητρα πρέπει να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και να έχουν σταθμισθεί οι συνέπειές τους στο οικιστικό περιβάλλον κάθε περιοχής κατά το στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, κατόπιν ειδικής επιστημονικής μελέτης που να τεκμηριώνει τις περιεχόμενες στις διατάξεις αυτές ρυθμίσεις σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες και την εν γένει φυσιογνωμία κάθε οικισμού» αναφέρεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2025.
Επιπρόσθετα, το Δικαστήριο έκρινε ότι αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης (δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 6 του ΝΟΚ), των εσωτερικών εξωστών (παταριών) και του χώρου κύριας χρήσης των 35 τ.μ. στο δώμα της οικοδομής, όπως και η εξομοίωση της πισίνας με φυτεμένη επιφάνεια (άρ. 19 παρ. 2 του ΝΟΚ). Αυτά, κατά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, μπορούν να κατασκευάζονται προσμετρώμενα στον συντελεστή δόμησης. Αντιθέτως, κρίθηκε ότι δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης των έρκερ και των κλιμακοστασίων.
Οι δικαστές έκριναν ότι η σημαντική αυτή απόφαση δεν αφορά τις οικοδομικές άδειες, των οποίων η υλοποίηση (οικοδομικές εργασίες) έχει ήδη αποδεδειγμένα αρχίσει. Από την άλλη, ωστόσο, περιλαμβάνει όλες τις υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν στα δικαστήρια, μετά από σχετική προσφυγή.