Νέα θεωρία για την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ - Ελπίδες για οριστική θεραπεία στο μέλλον
Τα σωματίδια στρες από RNA και πρωτεΐνες είναι ο βασικός ύποπτος για το Αλτσχάιμερ και οι επιστήμονες προβλέπουν ριζική θεραπεία στο μέλλον.
![AI generated image AI generated image](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/dementia.webp?crop=1024,633,0,0)
Το Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που αναπτύσσεται προοδευτικά και επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, με τα συμπτώματά της να εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, αν και μπορεί να συμβεί και σε πιο νέους. Σε αυτά περιλαμβάνονται η απώλεια μνήμης, η δυσκολία στη συγκέντρωση, καθώς και αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά.
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι προκαλείται από την εναπόθεση πλακών αμυλοειδούς πρωτεΐνης και τυχόν αλλοιώσεις στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Οι αλλοιώσεις αυτές και η εναπόθεση πλακών είναι που προκαλεί τα συμπτώματα της άνοιας.
Μία νέα θεωρία δίνει ελπίδες για προληπτική αντιμετώπιση
Ερευνητές, ωστόσο, από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Αριζόνα προτείνουν μια νέα θεωρία για την ανάπτυξη της νόσου. Σύμφωνα με αυτή, ο κύριος ύποπτος είναι σωματίδια από πρωτεΐνες που έχουν προσδεθεί σε RNA και σχηματίζονται σε συνθήκες στρες.
Στη νέα μελέτη, που βασίστηκε σε στοιχεία από πολλές βάσεις ιατρικών δεδομένων, διερευνήθηκε ο ρόλος των αλλαγών στην έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ. Αυτό που ήταν γνωστό ότι η ασθένεια αλλάζει τα βιολογικά μονοπάτια, αυξάνει το στρες, μπλοκάρει την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων και σχηματίζει πρωτεϊνικές ανωμαλίες, όπως τα αμυλοειδή συσσωματώματα.
Αυτό που δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα είναι τι προκαλεί αυτές τις αλλαγές. Τα σωματίδια πρωτεϊνών-RNA, σε φυσιολογικές συνθήκες, προστατεύουν τα κύτταρα από το στρες. Στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ, ωστόσο, εμποδίζουν άλλες διαδικασίες, όπως τη λειτουργία της πυρηνικής μεμβράνης (που περιβάλλει το DNA) και την ανταλλαγή ουσιών μεταξύ του πυρήνα του κυττάρου και του κυτταροπλάσματος.
Τα σωματίδια στρες και η λειτουργία των γονιδίων
Οι επιστήμονες αναφέρουν στο sciencealert.com ότι εικάζουν βάσιμα πως η διακοπή της επικοινωνίας πυρήνα - κυτταροπλάσματος οδηγεί σε μεγάλες διακοπές στην έκφραση των γονιδίων. Αυτό μπορεί να είναι η βάση για την κατανόηση των πολύπλοκων μηχανισμών του Αλτσχάιμερ. Η μελέτη αυτών των πρώιμων αλλαγών μπορεί να οδηγήσει σε νέες μεθόδους για τη θεραπεία της νόσου.
Η υπόθεση ότι τα σωματίδια στρες παρεμποδίζουν τη μεταφορά ουσιών στα κύτταρα αλλάζοντας την έκφραση των γονιδίων υποδηλώνει ότι όλες οι αλλαγές προκαλούνται από την ίδια αιτία. Επειδή αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, οι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να θεραπεύσουν την ασθένεια στα πρώτα στάδια.
Στον σχηματισμό σωματιδίων στρες μπορεί να οδηγεί μια σειρά παραγόντων, από την ατμοσφαιρική μόλυνση έως τις γενετικές παραλλαγές. Εφόσον οι μελλοντικές έρευνες εστιάσουν στη διαδικασία σχηματισμού τους και στον τρόπο με τον οποίο τα σωματίδια προκαλούν βλάβες, οι επιστήμονες θα μπορούν να αντιμετωπίζουν έγκαιρα τη νόσο Αλτσχάιμερ.