Το πιο θρεπτικό πρωινό το τρώνε οι αστροναύτες, μήπως πρέπει κι εσείς;
Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Οι αστροναύτες, όμως, δείχνουν τον «δρόμο» σε όλους.
![Caption Caption](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/amirali-mirhashemian-5tc2yovxe9y-unsplash.jpg)
Για πρωινό, συνήθως τρώμε κάτι ελαφρύ, όπως βρώμη με γάλα και φρούτα ή μία φέτα ψωμί με φυστικοβούτυρο. Σε κάποιες χώρες συνηθίζεται και ένα τηγανητό αυγό με φασόλια. Ωστόσο, οι αστροναύτες το πάνε ένα βήμα παρακάτω και τρώνε ένα πλήρες γεύμα από πρωτεΐνη και βιταμίνες ζωικής προέλευσης. Γιατί, όμως, το κάνουν αυτό;
Ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Άλαν Σέπαρντ ήταν ο πρώτος Αμερικανός που πήγε στο διάστημα με το Freedom 7, το μακρινό 1961. Αν και δεν μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, έσπασε το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα και άφησε μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αστροναυτών: το πρωινό του ήταν φουλ σε πρωτεΐνη, χωρίς καθόλου φυτικές ίνες, με το σκεπτικό να μην χρειαστεί να πάει στην τουαλέτα για τα 15 λεπτά που θα διαρκούσε η πτήση στο διάστημα.
Το πρωινό του Σέπαρντ ήταν μία μεγάλη μπριζόλα και αυγά, κάτι που καθιέρωσαν οι μετέπειτα αστροναύτες, και ειδικότερα ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο Μπαζ Όλντριν και ο Μάικλ Κόλινς, που ταξίδεψαν στο φεγγάρι. Ήταν ένας φόρος τιμής στον πρώτο αστροναύτη, αλλά και ένα γεύμα που επιλέχθηκε λόγω της αποστολής.
Οι στρατιώτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Ωστόσο, ούτε ο Σέπαρντ ήταν ο πρώτος που έφαγε αυτό το πρωινό. Η παράδοση στον αμερικανικό στρατό ξεκίνησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι στρατιώτες που στρατοπέδευσαν στην Αυστραλία άρχισαν να τρώνε το συγκεκριμένο πρωινό – ο μύθος λέει πριν από κάποια αποστολή και ειδικά πριν από μια απόβαση.
Όσον αφορά τις διαστημικές αποστολές, σταδιακά έγινε αντιληπτό ότι οι αστροναύτες μπορούσαν να καταναλώνουν και άλλες τροφές σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, όπως μπισκότα, μπάρες δημητριακών και ξηρούς καρπούς. Τα βασικά γεύματα είτε υποβάλλονταν σε θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία είτε σε ψυκτοξήρανση, ώστε να μην αναπτύσσονται μικροοργανισμοί. Έτσι, σήμερα, ακόμα και οι αστροναύτες τρώνε κανονικά γεύματα, σαν αυτά που προτείνουν οι διαιτολόγοι.
Ποιο είναι το διατροφικό περιεχόμενο μιας μπριζόλας
Μοσχαρίσια μπριζόλα (περίπου 100 γρ. ψητή, χωρίς λίπος)
- Θερμίδες: ~250 kcal
- Πρωτεΐνες: ~26-30 γρ.
- Λίπη: ~15-18 γρ. (εκ των οποίων κορεσμένα ~6-7 γρ.)
- Υδατάνθρακες: 0 γρ.
- Σίδηρος: ~2,5-3 mg
- Ψευδάργυρος: ~4-5 mg
- Βιταμίνη Β12: ~2-3 μg
Χοιρινή μπριζόλα (περίπου 100 γρ. ψητή, χωρίς λίπος)
- Θερμίδες: ~200-250 kcal
- Πρωτεΐνες: ~24-27 γρ.
- Λίπη: ~12-15 γρ. (εκ των οποίων κορεσμένα ~4-5 γρ.)
- Υδατάνθρακες: 0 γρ.
- Σίδηρος: ~1 mg
- Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): Υψηλή περιεκτικότητα (~0,7-1 mg)
Ποιο είναι το διατροφικό περιεχόμενο ενός αυγού (μέσου βάρους)
Ένα αυγό περίπου 50 γρ. περιέχει:
- Θερμίδες: ~70 kcal
- Πρωτεΐνες: ~6,3 γρ.
- Λίπη: ~4,8 γρ. (εκ των οποίων κορεσμένα ~1,6 γρ.)
- Υδατάνθρακες: ~0,6 γρ.
- Χοληστερόλη: ~185 mg
- Νάτριο: ~70 mg
- Σίδηρος: ~0,9 mg
- Ασβέστιο: ~25 mg
- Βιταμίνη Β12: ~0,6 μg
- Βιταμίνη D: ~1 μg