Νέα μελέτη: Αυτά τα 4 θρεπτικά συστατικά λείπουν από 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη
Ποιες ελλείψεις έχουν περισσότερο οι άνδρες και ποιες οι γυναίκες. Πώς θα τις αντιμετωπίσουμε.
Στο εντυπωσιακό και ανησυχητικό, ταυτόχρονα, συμπέρασμα ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη στερούνται μία σειρά από βασικά θρεπτικά συστατικά, κατέληξε επιστημονική έρευνα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να κρύβουν αυτές οι ελλείψεις για την υγεία και την ποιότητα ζωής.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Global Health, παρέχει τις πρώτες ολοκληρωμένες παγκόσμιες εκτιμήσεις για την ανεπαρκή κατανάλωση θρεπτικών συστατικών.
Τα μικροθρεπτικά αυτά συστατικά, τα οποία περιλαμβάνουν διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, είναι ζωτικής σημασίας για τις σωστές σωματικές λειτουργίες, την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη συνολική ευεξία.
Τι έδειξε η έρευνα
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής ειδικούς από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Τσαν του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σάντα Μπάρμπαρα, ανέλυσαν διατροφικά δεδομένα από 185 χώρες, καλύπτοντας το 99,3% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Τα ευρήματά τους δίνουν μια απογοητευτική εικόνα για την παγκόσμια διατροφή:
- Πάνω από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό ιώδιο, βιταμίνη Ε ή ασβέστιο στη διατροφή τους.
- Σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου.
- Περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται επαρκούς ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος και βιταμίνης C.
Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, αυτές οι ελλείψεις επηρεάζουν σημαντικά ποσοστά του πληθυσμού: 68% για το ιώδιο, 67% για τη βιταμίνη Ε και 66% για το ασβέστιο, με την ανεπάρκεια σιδήρου να αγγίζει το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι συνέπειες αυτών των ελλείψεων είναι σοβαρές. Η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε έμβρυα και μικρά παιδιά.
Η βιταμίνη Ε, που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες.
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια, ενώ ο σίδηρος είναι βασικός για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα.
Επίσης, η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την πιο κοινή αιτία αναιμίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, αδυναμία και μειωμένη γνωστική λειτουργία.
Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι οι ελλείψεις αυτές αφορούν τις περισσότερες χώρες ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και εισοδήματος των πολιτών.
Διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης διαφορές στις ελλείψεις μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Οι γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα ελλείψεις σε ιώδιο, βιταμίνη B12, σίδηρο και σελήνιο, ενώ οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανεπάρκειας σε μαγνήσιο, βιταμίνη B6, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, θειαμίνη και νιασίνη.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα αποτελέσουν «σήμα κινδύνου» για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους οργανισμούς υγείας και τους ίδιους τους καταναλωτές. Εντοπίζοντας ποια θρεπτικά συστατικά λείπουν περισσότερο και σε ποιους πληθυσμούς, μπορούν να αναπτυχθούν στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των κρυφών διατροφικών κενών.
Οι λύσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον εμπλουτισμό των τροφών με βασικά θρεπτικά συστατικά, την προώθηση διαφορετικών και πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά μοντέλων διατροφής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη σύσταση συμπληρωμάτων.
Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν υπάρχει ένας γενικός τρόπος αντιμετώπισης που ταιριάζει σε όλους, αλλά οι στρατηγικές πρέπει να προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες και τα πολιτιστικά πλαίσια διαφορετικών περιοχών και πληθυσμών.