NASA: Χριστουγεννιάτικο δέντρο... 2.500 έτη φωτός μακριά από τη Γη!
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό στιγμιότυπο από τον γαλαξία μας, του «συμπλέγματος χριστουγεννιάτικων δέντρων» όπως το αποκαλεί.
Πρόκειται για το NGC 2264, ένα σμήνος νεαρών αστεριών με ηλικία μεταξύ ενός και πέντε εκατομμυρίων ετών, που απέχουν 2.500 έτη φωτός από τη Γη.
Η συγκεκριμένη εικόνα του σμήνους των αστεριών μοιάζει με χριστουγεννιάτικο δέντρο, λόγω των διάφορων χρωμάτων και της περιστροφής.
Τα μπλε και τα λευκά φώτα που αναβοσβήνουν στην κινούμενη έκδοση της εικόνας είναι νεαρά αστέρια που εκπέμπουν ακτίνες Χ.
Η εικόνα, όπως αναφέρει η NASA, έχει περιστραφεί δεξιόστροφα κατά περίπου 160 μοίρες, έτσι ώστε να φαίνεται σαν να είναι η κορυφή του «χριστουγεννιάτικου δέντρου» του σύμπαντος.
James Webb: Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον Ουρανό
Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Δευτέρα (18/12) η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακές νέες εικόνες που αποτυπώνουν λεπτομέρειες του πλανήτη Ουρανού, αποκαλύπτοντας μια εκπληκτική ματιά στους λαμπερούς δακτυλίους του και ένα χαρακτηριστικό που σπάνια παρατηρείται.
Οι φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν από το υψηλής ισχύος διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb» της NASA, απαθανάτισαν τον παγωμένο πλανήτη μαζί με τους πολλαπλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς δακτυλίους του, τα εννέα από τα 27 γνωστά φεγγάρια του και ένα εποχικό πολικό «καπάκι».
Οι νέες φωτογραφίες προσφέρουν μια σπάνια γεύση του «άπιαστου» δακτυλίου «Zeta», ενός εξαιρετικά αχνού και διάχυτου δακτυλίου που βρίσκεται πιο κοντά στον πλανήτη - που εμφανίζεται σε ένα κοκκινωπό καφέ χρώμα.
Μάλιστα, το υψηλής ισχύος τηλεσκόπιο «Webb» τράβηξε επίσης στιγμιότυπα ατμοσφαιρικών γεγονότων στον παγωμένο πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του εποχιακού βόρειου πολικού νέφους του Ουρανού και πολλών καταιγίδων κοντά του.
Το πολικό «καπάκι» γίνεται πιο έντονο όταν ο πόλος του Ουρανού μετατοπίζεται προς τον ήλιο καθώς πλησιάζει το ηλιοστάσιο και δέχεται περισσότερο ηλιακό φως. Το επόμενο ηλιοστάσιο του πλανήτη είναι το 2028.