Έρευνα σοκ: Η Γη μπορεί να γίνει σύντομα μία «αφιλόξενη κόλαση»!
Αν και πολλές φορές οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πλανήτη μας, μόνο από ταινίες στον κινηματογράφο έχουμε μία εικόνα για το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα χειρότερα σενάρια για τη Γη.
Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν καθώς μία μελέτη από επιστήμονες έρχεται να δώσει απάντηση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί το μέλλον, δίνοντας μία τρομακτική ματιά σε όλα όσα έρχονται αν δεν αρχίσουμε να φροντίζουμε περισσότερο τον πλανήτη μας.
Ειδικότερα, έρευνα που πραγματοποίησαν αστρονόμοι του Πανεπιστημίου της Γενεύης μαζί με τα γαλλικά εργαστήρια CNRS στο Παρίσι και το Μπορντό «έτρεξαν» μία προσομοίωση για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, αν μείνουν τα πράγματα ως έχουν, αναμένεται δραματική αύξηση στη θερμοκρασία του πλανήτη, κάτι που θα μπορούσε σύντομα να μετατρέψει τη Γη σε μία «ακατοίκητη κόλαση», όπως είναι τώρα η Αφροδίτη.
Και δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πολύ μακριά στο μέλλον για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, με τους επιστήμονες, όπως αναφέρει η Daily Mail, να προβλέπουν ότι «ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Γη θα μπορούσε να απέχει μόνο μερικές εκατοντάδες χρόνια μακριά ή και νωρίτερα».
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η προσομοίωση «δείχνει» πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάτμιση των ωκεανών της Γης και τη δραματική αύξηση της παγκόσμιας, επιφανειακής θερμοκρασίας.
Πώς συνδέεται η Γη με την ακατοίκητη Αφροδίτη
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «αυτή η κλιματικά ασταθής μετάβαση διαχωρίζει δύο πληθυσμούς πλανητών, τους εύκρατους πλανήτες και τους θερμούς πλανήτες» ενώ προσθέτουν πως «αυτό είναι ένα από τα πολλά σενάρια που έχουν σκοπό να εξηγήσουν τη διαφορά μεταξύ της Γης και της πρώιμης Αφροδίτης. Η κατανόηση του ανεξέλεγκτου φαινομένου του θερμοκηπίου είναι κομβικής σημασίας για την αξιολόγηση της διαφορετικής εξέλιξης της Αφροδίτης και της Γης».
«Η Αφροδίτη είναι γνωστή ως ο "κακός δίδυμος" της Γης, επειδή είναι επίσης βραχώδης και έχει περίπου το ίδιο μέγεθος, αλλά η μέση θερμοκρασία της επιφάνειάς της ανέρχεται στους 465 βαθμούς Κελσίου» συνεχίζουν οι ερευνητές.
«Χάρη στην πυκνή ατμόσφαιρά της, η Αφροδίτη είναι ακόμη πιο ζεστή από τον πλανήτη Ερμή, παρόλο που ο τελευταίος βρίσκεται σε τροχιά πιο κοντά στον Ήλιο» υπογραμμίζουν στη μελέτη τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πώς εξελίχθηκε η Αφροδίτη μπορεί να είναι μία «ορατή προειδοποίηση για το τι μπορεί να γίνει στον πλανήτη μας».
Οι ερευνητές συμπλήρωσαν πως «ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Γη θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προκληθεί από υδρατμούς».
«Οι υδρατμοί είναι ένα φυσικό αέριο του θερμοκηπίου»
Ο πλανήτης μας ήδη θερμαίνεται υπερβολικά λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των υδρατμών στην ατμόσφαιρα, λόγω της εξάτμισης των ωκεανών. «Και παρόλο που πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, οι υδρατμοί είναι ένα φυσικό αέριο του θερμοκηπίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη.
Ειδικότερα, οι υδρατμοί εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία, που απορροφάται από τη Γη, να επανεκπέμπεται προς το Διάστημα, παγιδεύοντας τη θερμότητα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «σαν μία κουβέρτα διάσωσης».
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνει περαιτέρω την εξάτμιση των ωκεανών και με τη σειρά του τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο την ποσότητα των υδρατμών στην ατμόσφαιρα.
«Υπάρχει ένα κρίσιμο όριο για αυτή την ποσότητα υδρατμών, και ξεπερνώντας το, ο πλανήτης δεν θα μπορεί πλέον να ψύχεται και να διατηρεί σε φυσιολογικούς ρυθμούς τη θερμοκρασία του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Guillaume Chaverot.
«Από εκεί και πέρα, τα πάντα παίρνουν την... κατηφόρα μέχρι οι ωκεανοί να καταλήξουν να εξατμιστούν πλήρως και η θερμοκρασία να ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο» συμπλήρωσε.
Τα τρία στάδια μετατροπής της Γης σε... Αφροδίτη
Με βάση τα νέα κλιματικά μοντέλα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι μια πολύ μικρή αύξηση της ακτινοβολίας από τον Ήλιο θα οδηγούσε σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας της Γης, κατά μερικές μόνο δεκάδες βαθμούς.
«Αυτό θα ήταν αρκετό για να πυροδοτηθεί αυτή η μη αναστρέψιμη ανεξέλεγκτη διαδικασία στη Γη και να γίνει ο πλανήτης μας τόσο αφιλόξενος όσο η Αφροδίτη» υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η μετατροπή ενός πλανήτη με ωκεανούς σε μία «αφιλόξενη κόλαση» μπορεί να περιγραφεί σε μία διαδικασία που αποτελείται από τρία στάδια. Πρώτον, ένας ωκεανός σε υγρή μορφή περνά στη φάση της εξάτμισης, εμπλουτίζοντας έτσι την ατμόσφαιρα με υδρατμούς.
Δεύτερον, όταν οι ωκεανοί έχουν εξατμιστεί εντελώς υπάρχει μία «ξηρή μεταβατική φάση» κατά την οποία η θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη αυξάνεται ραγδαία.
Στην τελική φάση, ο πλανήτης μπαίνει σε μία «σταθερή καυτή κατάσταση», αυτή στην οποία βρίσκεται η Αφροδίτη τα τελευταία 700 εκατομμύρια χρόνια, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.