Εντυπωσιάζει η NASA με τις νέες φωτογραφίες του Ουρανού
Εντυπωσιακές νέες εικόνες κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου η NASA που αποτυπώνουν λεπρομέρειες του πλανήτης Ουρανού, αποκαλύπτοντας μια εκπληκτική ματιά στους λαμπερούς δακτυλίους του και ένα χαρακτηριστικό που σπάνια παρατηρείται.
Οι φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν από το υψηλής ισχύος διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb» της NASA, απαθανάτισαν τον παγωμένο πλανήτη μαζί με τους πολλαπλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς δακτυλίους του, τα εννέα από τα 27 γνωστά φεγγάρια του και ένα εποχικό πολικό «καπάκι».
Οι νέες φωτογραφίες προσφέρουν μια σπάνια γεύση του «άπιαστου» δακτυλίου «Zeta», ενός εξαιρετικά αχνού και διάχυτου δακτυλίου που βρίσκεται πιο κοντά στον πλανήτη - που εμφανίζεται σε ένα κοκκινωπό καφέ χρώμα.
Εντυπωσιακά είναι, επίσης, πολλά άλλα δαχτυλίδια που αποτυπώθηκαν σε ένα λαμπερό μπλε χρώμα.
Μάλιστα, το υψηλής ισχύος τηλεσκόπιο «Webb» τράβηξε επίσης στιγμιότυπα ατμοσφαιρικών γεγονότων στον παγωμένο πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του εποχιακού βόρειου πολικού νέφους του Ουρανού και πολλών καταιγίδων κοντά του.
Το πολικό «καπάκι» γίνεται πιο έντονο όταν ο πόλος του Ουρανού μετατοπίζεται προς τον ήλιο καθώς πλησιάζει το ηλιοστάσιο και δέχεται περισσότερο ηλιακό φως. Το επόμενο ηλιοστάσιο του πλανήτη είναι το 2028.
Συγκεκριμένα, ο Ουρανός έχει τις πιο ακραίες εποχές στο ηλιακό σύστημα επειδή περιστρέφεται στο πλάι με κλίση περίπου 98 μοιρών, σύμφωνα με τη NASA. Ενώ ο ήλιος λάμπει πάνω από έναν πόλο, ο άλλος πόλος βυθίζεται σε έναν σκοτεινό χειμώνα 21 ετών.
«Με την απαράμιλλη υπέρυθρη ανάλυση και ευαισθησία του «Webb», οι αστρονόμοι βλέπουν τώρα τον Ουρανό και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του με πρωτοποριακή διαύγεια», δήλωσε η NASA. «Αυτές οι λεπτομέρειες, ειδικά του κοντινού δακτυλίου «Zeta», θα είναι ανεκτίμητες για τον σχεδιασμό οποιωνδήποτε μελλοντικών αποστολών στον Ουρανό».
Η NASA είπε επίσης ότι ο πλανήτης και οι νέες εικόνες του θα βοηθήσουν τους επιστήμονές της να μελετήσουν σχεδόν 2.000 εξωπλανήτες παρόμοιου μεγέθους που ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.
«Αυτός ο «εξωπλανήτης στην αυλή μας» μπορεί να βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν πώς λειτουργούν πλανήτες αυτού του μεγέθους, πώς είναι η μετεωρολογία τους και πώς σχηματίστηκαν», ανέφερε η κυβερνητική υπηρεσία. «Αυτό μπορεί με τη σειρά του να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το δικό μας ηλιακό σύστημα ως σύνολο, τοποθετώντας το σε ένα ευρύτερο πλαίσιο».