Έρευνα: Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει τώρα και το πότε θα πεθάνουμε
«Το μοντέλο μας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από ασφαλιστική εταιρεία», επεσήμαναν οι επιστήμονες, τη στιγμή που ένα πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης διαβάζει και αναλύει ιστορίες και στοιχεία από τη ζωή των ανθρώπων, όντας ικανό να προβλέψει την πιθανότητα θανάτου.
Σύμφωνα με την έρευνα το μοντέλο ΑΙ «εκπαιδεύτηκε» στα προσωπικά δεδομένα του πληθυσμού της Δανίας και υπολόγισε τις πιθανότητες θανάτου, όπως αναφέρουν επιστήμονες από το Πολυτεχνείο της Δανίας.
Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν το ιστορικό 6 εκατομμυρίων Δανών μέσα από μια τεράστια βάση δεδομένων υγείας, αγοράς εργασίας, εισοδήματος και επαγγέλματος από το 2008 έως το 2020. Κατάφεραν, έτσι, να μετατρέψουν το σύνολο των στοιχείων σε λέξεις με σκοπό να «εκπαιδεύσουν» το γλωσσικό μοντέλο «life2vec» που έχει παρόμοια λειτουργία με την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.
Μόλις η ΑΙ προσαρμόστηκε στα μοτίβα των δεδομένων ήταν ικανή να ξεπεράσει άλλα προηγμένα συστήματα και να προβλέψει με υψηλή ακρίβεια τα αποτελέσματα, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Computational Science.
Οι ερευνητές πήραν τα δεδομένα για μια ομάδα ανθρώπων ηλικίας 35 έως 65 ετών -οι μισοί από αυτούς πέθαναν μεταξύ 2016 και 2020- και ρώτησαν την τεχνητή νοημοσύνη ποιος έζησε και ποιος έφυγε από τη ζωή. Διαπίστωσαν ότι οι προβλέψεις ήταν 11% πιο ακριβείς από οποιοδήποτε άλλο υπάρχον μοντέλο ΑΙ ή κάποια άλλη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
«Τι συναρπαστικό να θεωρούμε την ανθρώπινη ζωή ως μια μακρά σειρά γεγονότων, παρόμοια με μία πρόταση που σχηματίζεται από σειρές λέξεων», είπε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας πως: «Αυτό είναι συνήθως το είδος της εργασίας που χρησιμοποιούνται τέτοια μοντέλα AI, αλλά στα πειράματά μας ήταν τα εργαλεία για να αναλύσουμε όσα έχουν συμβεί στην ανθρώπινη ζωή».
Χρησιμοποιώντας το μοντέλο αυτό, οι ερευνητές αναζήτησαν απαντήσεις σε γενικά ερωτήματα όπως «ποιες είναι οι πιθανότητες ενός ατόμου να πεθάνει». Διαπιστώθηκε ότι οι απαντήσεις είναι σύμφωνες με τα υπάρχοντα ευρήματα όταν εξετάζονται όλοι οι παράγοντες όπως αν είσαι άνδρας ή αν έχεις ψυχικό νόσημα, αφού τα συγκεκριμένα δεδομένα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.
«Χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία για να αντιμετωπίσουμε το θεμελιώδες ερώτημα, σε ποιο βαθμό θα μπορούσαμε να προβλέψουμε γεγονότα από το δικό σας μέλλον. Επιστημονικά, το συναρπαστικό δεν είναι τόσο η ίδια η πρόβλεψη αλλά οι πτυχές των δεδομένων που σου δίνουν», είπε ο καθηγητής Lehmann.
Το μοντέλο θα μπορούσε, επίσης, να προβλέψει με ακρίβεια τα αποτελέσματα ενός τεστ προσωπικότητας σ' ένα ορισμένο τμήμα του πληθυσμού καλύτερα από τα υπάρχοντα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
«Το πλαίσιό μας επιτρέπει στους ερευνητές να εντοπίσουν νέους πιθανούς μηχανισμούς που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της ζωής και τις σχετικές δυνατότητες για εξατομικευμένες παρεμβάσεις», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.
Η «πόρτα» στις ασφαλιστικές εταιρείες
Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τέτοιου είδους AI δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ασφαλιστικές εταιρείες λόγω των ηθικών ανησυχιών που προκύπτουν: «Το μοντέλο μας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί στις ασφάλειες ζωής επειδή η όλη ιδέα στηρίζεται στη γνώση για το ποιος μπορεί να είναι ο ΄΄άτυχος΄΄ άνθρωπος που χτυπήθηκε από τον θάνατο, από κάποιο τυχαίο περιστατικό ή απλά ποιος μπορεί να χάσει ευκολότερα την τσάντα του», δήλωσε Ο Δρ. Lehmann στην ιστοσελίδα New Scientist.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι υπάρχουν και άλλα ηθικά ζητήματα σχετικά με τη χρήση της «life2vec» όπως η προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, με τον επιστημονικό κόσμο σύσσωμο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Τονίζουμε ότι η εργασία μας είναι μια ΄΄εξερεύνηση΄΄ γι' αυτό που είναι δυνατό να προβλεφθεί, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε πραγματικές εφαρμογές βάσει κανονισμών που προστατεύουν τα δικαιώματα των ανθρώπων».