«Ναι» στο γάμο ομόφυλων από φορείς - Παρένθετη κύηση ζητούν για όλους οι ΛΟΑΤΚΙ
Καλωσόρισε το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών η συντριπτική πλειονότητα των αρμόδιων φορέων, εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και συνολικώς της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, κάνοντας λόγο για μια θετική τομή στα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Με το νομοσχέδιο τα παιδιά μου, ο Έκτορας και η Άννα που ζουν στο Βέλγιο θα μπορέσουν να πάρουν ελληνική ιθαγένεια, και εμείς να γυρίσουμε στην πατρίδα», ανέφερε ο Σταμάτης Άνθης, μέλος της Egalite, ενώ η Ελένη Μαραβέλια, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ Οικογενειών NELFA τόνισε πως το νομοσχέδιο διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών του εξωτερικού. «Ζω στην Ισπανία με τη σύζυγό μου και τις δυο κόρες μου. Είμαι η μητέρα δυο κοριτσιών. Αύριο μεθαύριο θα μπορούσα να γίνω η συμπεθέρα σας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μαραβέλια. «Δεν σπρώχνουμε τα παιδιά μας στην ανωμαλία, όπως αναφέρουν κάποιοι, τα παιδιά μας επιδιώκουν την ευτυχία τους, παρά το στίγμα», ανέφεραν από την πλευρά τους οι Υπερήφανοι Γονείς.
Οι εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ζήτησαν ωστόσο να δοθεί δικαίωμα στην παρένθετη κύηση σε όλα τα ομόφυλα ζευγάρια, και σε εκείνα των ανδρών δηλαδή, καταγγέλλοντας ταυτοχρόνως ελλείψεις και κενά στο νομοσχέδιο, καθώς όπως ανέφεραν, παρά την επί της αρχής καλή του πρόθεση, το νομοσχέδιο δημιουργεί νέες διακρίσεις.
«Να μην ξανακάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Είναι απαράδεκτο να μην συμπεριλαμβάνονται και οι άντρες, οι δυο μπαμπάδες στο νομοθετικό πλαίσιο», ανέφερε η Στέλλα Μπελιά, πρόεδρος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο, ενώ η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών ζήτησε να αναγνωρίζονται ως γονείς και τα τρανς άτομα. Να μην υπάρχουν διακρίσεις φύλου όσον αφορά στην πρόσβαση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ζήτησε και η Διεθνής Αμνηστία.
Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι παρεμβάσεις της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, της Παιδοψυχιατρικής Εταιρεία Ελλάδος, της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, του Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού και της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΑΡΓΩ, καθώς ανέφεραν πως οι μέχρι τώρα μελέτες καταδεικνύουν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών.
Θετικός εμφανίστηκε και ο Συνήγορος Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, κάνοντας λόγο για μια πολιτική απόφαση που θα εξαλείψει στερεότυπα, τόνισε ωστόσο πως δεν καλύπτονται όλα τα ζητήματα που μπορούν να ανακύψουν, αναφορικώς, ανάμεσα στα άλλα, την παρένθετη κύηση. Τη νομοθετική πρωτοβουλία χαιρέτησε και η Εθνική επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Στον αντίποδα, πλήρως αντίθετη εμφανίστηκε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καταγγέλλοντας ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της τεκνοθεσίας και κάνοντας λόγο για ακραία και βάναυση εκμετάλλευση της γυναίκας καθώς, όπως υποστήριξε, με τις πλάτες του νόμου θα «νοικιάζονται παρένθετες μητέρες», μιλώντας για σύγχρονο δουλεμπόριο. Κατά του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε αντισυνταγματικό, τάχθηκε και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων, η οποία υποστήριξε πως το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού είναι να έχει μητέρα και πατέρα.