Κατατέθηκε στη Βουλή ο γάμος των ομόφυλων - Νόμος του κράτους σε δυο εβδομάδες
Το δρόμο της ψήφισης παίρνει το νομοσχέδιο για την «Ισότητα στον πολιτικό γάμο», όπως τιτλοφορείται η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών , καθώς κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Πέμπτης, με σκοπό να εγκριθεί από την Ολομέλεια σε δυο εβδομάδες από σήμερα, στις 15 Φεβρουαρίου.
Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τριγμούς σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΠΑΣΟΚ, εφόσον οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί κυρίως όσον αφορά στο ζήτημα της τεκνοθεσίας διαπερνούν οριζοντίως το πολιτικό σύστημα. Σημειώνεται πως στα χέρια των βουλευτών έχει φτάσει επιστολή από την Ιερά Σύνοδο με τις ενστάσεις τις Εκκλησίας επί των κυβερνητικών ρυθμίσεων.
Στην κυβερνώσα παράταξη, όπου έχει δοθεί «ελευθέρας» για αποχή, παρά το μασάζ και την μεταστροφή αρκετών βουλευτών, οι διαρροές θα είναι εκτεταμένες.
Δεν ισχύει το ίδιο για το ΣΥΡΙΖΑ, μιας και οι σκεπτικοί βουλευτές μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, πλην όμως αφενός ο γάμος των ομόφυλων αποτελεί ζήτημα ταυτοτικό για το κόμμα, ενώ και τα μπρος πίσω με το ενδεχόμενο επιβολής κομματικής πειθαρχίας προκάλεσαν σύγχυση.
Όσο για το ΠΑΣΟΚ, συνολικώς 14 βουλευτές έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και προβληματισμούς. Από αυτούς, οι 8 είναι σαφώς αρνητικοί και κινούνται στη ζώνη της αποχής. Από την περασμένη Παρασκευή ωστόσο, όποτε και συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της πράσινης παράταξης, γίνονται προσπάθειες ώστε οι διαρροές να περιοριστούν.
Στο μπλοκ του «ναι» κινούνται, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, και η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ καταψηφίζουν το νομοσχέδιο ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ.
Όσον αφορά στον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό, το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί στις συναρμόδιες επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, στις 13.00.
Ύστερα από δυο ημέρες, την Τετάρτη θα κληθούν για ακρόαση οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, ενώ για τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας έχει οριστεί η β’ανάγνωση. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 Φεβρουαρίου με σκοπό να ψηφιστεί, μια ημέρα αργότερα, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.
Όταν γίνει νόμος του κράτος, η χώρα μας θα προστεθεί στον κατάλογο των συνολικώς 36 χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, ανάμεσά τους η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.