Γάμος ομόφυλων: Τα «ναι», τα «όχι» και ο «εμφύλιος» στην Αριστερά
Οι βουλευτές από συνολικώς πέντε κόμματα - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας - θα πουν το πολυπόθητο «ναι» στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ στον αντίποδα, τέσσερα κόμματα - ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ - θα καταψηφίσουν, όπως καταγράφηκε στην πρεμιέρα της συζήτησης στη Βουλή.
Ανοίγοντας την - όπως αναμένεται - μαραθώνια συζήτηση, η «γαλάζια» εισηγήτρια, Μαρία Συρεγγέλα, εξήγησε πως το νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια , δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς και πως δεν γίνεται αναφορά σε ΓΟΝΕΑ 1 και ΓΟΝΕΑ 2.
«Eμείς τώρα σηκώνουμε το χαλί, βγάζουμε αυτή την θολή κατάσταση στην επιφάνεια και θεσμοθετούμε έχοντας ως θεμέλια της συζήτησης την ισότητα των πολιτών και την προστασία των παιδιών», όπως σημείωσε η Μαρία Συρεγγέλα, η οποία σηκώνει το βάρος της υποστήριξης του νομοσχεδίου, κόντρα στους διαφωνούντες στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
Θετικά διάκεινται τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, παρά τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό αμφότερων των κομμάτων, με την Έλενα Ακρίτα, εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη ούτε δημοψηφίσματα όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ίδια διαφώνησε με δύο σημεία του νομοσχεδίου, καλώντας την κυβέρνηση αφενός να αντικαταστήσει παντού τη λέξη ομόφυλα με το «άτομα ανεξαρτήτως φύλου», και αφετέρου να δώσει στα ζευγάρια ανδρών το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη μητρότητα, κάνοντας λόγο για κατάφωρη διάκριση.
«Δεν απειλείται η ελληνική οικογένεια όπως λένε κάποιοι για να κερδίσουν λίγες ψήφους. Απειλείται από κόστος ζωής και έλλειψη προοπτικών με κυβερνητική ευθύνη», ανέφερε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.
«Εμφύλιος» στην Αριστερά
Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος εμφανίστηκε η Βιβή Δάγκα, ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, εξηγώντας την επιλογή του κόμματός της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας προκλητική την προσπάθεια, όπως κατήγγειλε, να συγκριθεί η στάση του Περισσού με την «αναχρονιστική σκοταδιστική τοποθέτηση της Εκκλησίας».
Τη στάση του ΚΚΕ επέκρινε με σφοδρότητα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κάνοντας λόγο για «μαργαριτάρια» και για «πολιτική ενοχή» του κόμματος, προκαλώντας δυσφορία στους παριστάμενους βουλευτές. «Νιώθετε ότι ταυτίζεστε με την επιχειρηματολογία της Εκκλησίας, αλλιώς δεν θα είχατε την ανάγκη να πείτε ότι διαφέρετε» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, ο οποίος ζήτησε την απάλειψη του όρου ομόφυλα, όπως ακριβώς και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Καρφί στο ΚΚΕ έριξε και ο Σπύρος Μπιμπίλας, εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, σχολιάζοντας πως ορισμένες αναφορές «μας ξένισαν» Το νομοσχέδιο καταψηφίζουν η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η ΝΙΚΗ, που ζήτησαν να κληθεί στη Βουλή η Ιερά Σύνοδος. Μάλιστα, η ΝΙΚΗ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και ανακοίνωσε πως προτίθεται να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας.