Μπακαλιάρος: Ξεχαστήκατε με το ξαλμύρισμα; Σας έχουμε τη λύση
Το σύνηθες είναι να μένει από μιάμιση έως δύο μέρες στο νερό. Ωστόσο, υπάρχει και ο... άλλος τρόπος!

Ο μπακαλιάρος αποτελεί παραδοσιακό έδεσμα στο τραπέζι της ημέρας του Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου). Είτε επιλέξουμε παστό με το κόκαλο είτε φιλεταρισμένο υγράλατο, το μυστικό του καλού μπακαλιάρου είναι στο ξαλμύρισμα.
Μπορεί το ξαλμύρισμα να κρατήσει και 36 ώρες, ακόμα και 48 ανάλογα με την ποσότητα και το πόσο παστωμένος είναι, δηλαδή πόσο χοντρό είναι το κομμάτι και πόσο θέλουμε να ξαλμυριστεί. Το σύνηθες είναι να μένει από μιάμιση έως δύο μέρες στο νερό, το οποίο πρέπει να αλλάζουμε κάθε 4 με 6 ώρες το αργότερο.
Ο παραδοσιακός τρόπος ξαλμυρίσματος
Κόψιμο: Αν ο μπακαλιάρος είναι ολόκληρος, κόψτε τον σε κομμάτια για να ξαλμυριστεί πιο γρήγορα και ομοιόμορφα.
Ξεπλύσιμο: Ξεπλύνετε καλά τον μπακαλιάρο κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το περιττό αλάτι από την επιφάνεια.
Μούλιασμα σε νερό: Τοποθετήστε τα κομμάτια σε μια λεκάνη με κρύο νερό.
Αλλαγή νερού: Αλλάζετε το νερό κάθε 3-4 ώρες για 24-36 ώρες, ανάλογα με το πάχος του ψαριού και το πόσο αλμυρός είναι.
Δοκιμή: Πριν τον μαγειρέψετε, δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι για να ελέγξετε αν έχει ξαλμυριστεί αρκετά. Αν χρειάζεται, συνεχίστε το μούλιασμα.
Τελικό ξέπλυμα: Ξεπλύνετε καλά πριν το μαγείρεμα.
Τι γίνεται όμως αν ξεχαστήκατε και δεν ξεκινήσατε τη διαδικασία εγκαίρως;
Γρήγορο ξαλμύρισμα (για όσους βιάζονται):
Αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία, τότε καλό είναι να κάνετε την εξής διαδικασία για να... προλάβετε να είστε έτοιμοι για το παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου:
- Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό αντί για κρύο (όχι ζεστό, γιατί θα χαλάσει η υφή του).
- Προσθέστε λίγο γάλα στο νερό για πιο ήπια γεύση.
- Αν είναι κομμένος σε πολύ μικρά κομμάτια, μπορεί να χρειαστεί μόνο 8-12 ώρες ξαλμύρισμα.