Βρέθηκε μωσαϊκό που αναφέρει τον Χριστό «Θεό» - «Σπουδαία ανακάλυψη» λένε επιστήμονες
Η επιγραφή βρέθηκε κάτω από φυλακή στο Ισραήλ. Οι τρόφιμοι της θα μεταφερθούν σε άλλο ίδρυμα.
Η παλαιότερη επιγραφή που ανακηρύσσει τον Ιησού Χριστό ως Θεό και θεωρείται «η μεγαλύτερη ανακάλυψη από τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» ανακαλύφθηκε κάτω από το δάπεδο μιας ισραηλινής φυλακής και σήμερα εκτίθεται σε περιοδική έκθεση στην Αμερική.
Το μωσαϊκό πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 1.800 ετών και ανακαλύφθηκε από έναν τρόφιμο της φυλακής Megiddo. Επάνω φέρει την αρχαία ελληνική γραφή «Ο θεόφιλος Ακέπτους πρόσφερε το τραπέζι στον Θεό Ιησού Χριστό ως μνημόσυνο».
Το μωσαϊκό διακοσμούσε την πρώτη αίθουσα προσευχής στον κόσμο το 230 μ.Χ., επιβεβαιώνοντας ότι οι Χριστιανοί πίστευαν ότι ο Ιησούς ήταν ο γιος του Θεού από την αρχή
Το Μωσαϊκό Megiddo περιλάμβανε επίσης μερικά από τα παλαιότερα ψηφιδωτά που απεικονίζουν ιχθύες, αναφορά σε ένα από τα θαύματα του Ιησού όταν πολλαπλασίασε τα ψάρια για να ταΐσει ένα πλήθος 5.000 ανθρώπων.
Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε μόλις το 2005 κάτω από το έδαφος του σωφρονιστικού ιδρύματος και έχει μεταφερθεί σε περιοδική έκθεση στη Ουάσινγκτον έως τον Ιούλιο του 2025 όπου και θα επιστρέψει στο Μουσείο της Βίβλου στο Ισραήλ.
Ο Carlos Campo, Διευθύνων Σύμβουλος του μουσείου, μίλησε για το μωσαϊκό και το χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη ανακάλυψη από τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας», ενώ οι συνάδελφοί του σημείωσαν ότι ήταν «η πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη για την κατανόηση της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας».
«Είμαστε πραγματικά από τους πρώτους ανθρώπους που βιώσαμε αυτό που σχεδόν πριν από 2.000 χρόνια συντάχθηκε από έναν άνδρα ονόματι Brutius, τον απίστευτο τεχνίτη που έστρωσε το δάπεδο εδώ», είπε ο Campo στα εγκαίνια της έκθεσης.
Ο σημαντικός ρόλος των γυναικών στην ίδρυση της Εκκλησίας
Το ψηφιδωτό περιείχε επίσης τα ονόματα πέντε γυναικών, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στην ίδρυση της Εκκλησίας.
Εκτός από τον Ακεπτούς, ο οποίος αναφέρθηκε για τη δωρεά της ενός τραπεζιού στην αίθουσα προσευχής, η επιγραφή του ψηφιδωτού αναφέρει επίσης «να θυμάστε την Πριμίλλα και την Κυριάκα και τη Δωροθέα και, τέλος, τη Χρέστη».
Ο Bobby Duke, διευθυντής του Scholars Initiative στο Μουσείο της Βίβλου, είπε «Αυτή είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις για την κατανόηση της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας».
«Για παράδειγμα, το μωσαϊκό υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των γυναικών στην πρώτη εκκλησία από το γεγονός ότι πέντε γυναίκες αναφέρονται ονομαστικά σε αυτό», συνέχισε.
«Πραγματικά, το μωσαϊκό παρουσιάζει έναν πλούτο νέων δεδομένων για τους ιστορικούς της εκκλησίας, όπως έκαναν τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας για τους μελετητές της Βίβλου».
Σημειώνεται πως μέχρι και σήμερα, οι μελετητές του εν λόγω ψηφιδωτού δεν έχουν αποκρυπτογραφήσει γιατί αναφέρονται αυτές οι γυναίκες, αλλά είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο επειδή δεν ζητήθηκε από τον Θεό να θυμάται άτομα.
«Ενώ ήταν σαφώς σημαντικές για την κοινότητα, η επιγραφή δεν μας λέει αν ήταν προστάτες της κοινότητας (όπως ο Ακεπτούς), ή μάρτυρες ή τιμήθηκαν για κάποιο άλλο λόγο», ανέφερε το Μουσείο Βίβλου.
Το μωσαϊκό Megiddo θα επιστρέψει στο Ισραήλ μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης και θα τεθεί σε μόνιμη έκθεση στον ακριβή χώρο όπου ανακαλύφθηκε.
Οι τρόφιμοι του Megiddo θα μεταφερθούν σε άλλη φυλακή μετά την επιστροφή του μωσαϊκού.