Η Ιερά Σινδόνη χρονολογήθηκε την εποχή του Χριστού - Νέα τεχνική αποκαλύπτει ότι είναι περίπου 2.000 ετών
Χρησιμοποιώντας μια τεχνική με ακτίνες Χ, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν νέα στοιχεία ότι το σάβανο χρονολογείται πραγματικά από την εποχή που ζούσε ο Ιησούς.
Η Ιερά Σινδόνη είναι ένα γνήσιο κειμήλιο ή απλώς ένα περίτεχνο ψέμα; Νέα έρευνα ανοίγει ξανά τη συζήτηση μεταξύ των ιστορικών σχετικά με το αν πρόκειται πράγματι για το ύφασμα που χρησιμοποιήθηκε για να τυλίξει το σώμα του Ιησού Χριστού μετά τη σταύρωσή του.
Για ορισμένους ιστορικούς, η Ιερά Σινδόνη είναι ένα από τα πιο ιερά λείψανα του Χριστιανισμού. Για άλλους δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια περίτεχνη φάρσα. Ωστόσο, ερευνητές στην Ιταλία άνοιξαν ξανά τη συζήτηση που διαρκεί 600 χρόνια.
Χρησιμοποιώντας μια τεχνική με ακτίνες Χ, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν νέα στοιχεία ότι το σάβανο χρονολογείται πραγματικά από την εποχή που ζούσε ο Ιησούς. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει σχεδιαστεί για να εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η κυτταρίνη γερνά φυσικά μέσα στις ίνες του λινού.
Η κυτταρίνη αποτελείται από αλυσίδες μορίων που διασπώνται αργά σε μικρότερα μόρια σακχάρου με την πάροδο του χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τα σχέδια κυτταρίνης του λινού και προέβλεψαν την ηλικία του υλικού. Σύμφωνα με αυτή την τελευταία μελέτη, το υλικό του σάβανου χρονολογείται γύρω στην εποχή που έζησε ο Ιησούς.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τη διάσπαση της κυτταρίνης στο σάβανο με άλλα λευκά είδη που βρέθηκαν στο Ισραήλ και χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heritage, οι ερευνητές γράφουν: «Τα προφίλ δεδομένων ήταν πλήρως συμβατά με ανάλογες μετρήσεις που ελήφθησαν σε ένα δείγμα λινού του οποίου η χρονολόγηση, σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, είναι το 55-74 μ.Χ., που βρέθηκε στη Masada του Ισραήλ, στο περίφημο φρούριο του Ηρώδη χτισμένο σε ασβεστολιθικό βράχο με θέα στη Νεκρά Θάλασσα».
Από τη δεκαετία του 1980, όταν το Βατικανό άρχισε να ενθαρρύνει την επιστημονική μελέτη του σάβανου, έχουν δημοσιευτεί περισσότερες από 170 ακαδημαϊκές εργασίες για την Ιερά Σινδόνη.
Αυτό το καθιστά ένα από τα πιο έντονα μελετημένα τεχνητά αντικείμενα στη Γη, με πλήθος στοιχείων να δείχνουν προς κάθε κατεύθυνση. Πέρα από την πρόσφατη ανάλυση, μερικά από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία για την ακρίβεια της Ιεράς Σινδόνης έχουν επικεντρωθεί στις μικροσκοπικές ιδιότητες του υλικού.
Η ανάλυση των ινών του υφάσματος αποκάλυψε ότι πιθανότατα καλλιεργήθηκαν στη Μέση Ανατολή.
Άλλες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην παρουσία υποτιθέμενων κηλίδων αίματος στο ύφασμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κοκκινωποί λεκέδες στο ύφασμα περιέχουν διάφορα συστατικά του αίματος, όπως η αιμοσφαιρίνη, η λευκωματίνη και η ανοσοσφαιρίνη.
Το 2017, μια ομάδα ερευνητών επίσης από το Ινστιτούτο Κρυσταλλογραφίας, ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε «νανοσωματίδια» που έδειχναν ότι το αίμα προήλθε από θύμα βασανιστηρίων. Η έρευνά τους στέκεται στο ότι το αίμα είχε ασυνήθιστα υψηλή περιεκτικότητα σε κρεατινίνη και φερριτίνη, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε ασθενείς που υφίστανται ισχυρά τραύματα.