Μητσοτάκης στο Flash: Παραμένει ο τουρκικός αναθεωρητισμός - Εξοπλιστικά και με εγχώρια συμμετοχή
«Εξακολουθούμε να δρομολογούμε μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, θέλουμε όμως μεγαλύτερη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας στην ερώτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το Flash,.gr, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Η ερώτηση του Flash,gr:
«Επειδή σε λίγες μέρες θα ξανασυναντηθείτε στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο Ερντογάν, κάνοντας τον απολογισμό αυτής της προσέγγισης που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες, βλέπετε να αποτυπώνετε αυτό που λέγατε κι εσείς χαρακτηριστικά ότι δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση το γεγονός της συνάντησης; Περαιτέρω ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτήν τη συνάντηση. Κι ένα συναφές ερώτημα, κατά πόσο θεωρείτε δεδομένες τις δημοσιονομικές στενότητες που υπάρχουν. Θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τέτοια εξοπλιστικά προγράμματα για να διατηρούμε την εθνική αποτρεπτική δυνατότητα σε υψηλά επίπεδα;».
Η απάντηση του πρωθυπουργού:
«Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισής μας με την Τουρκία για αυτό και εξαρχής προσέγγισα αυτήν την προσπάθεια αποκατάστασης κανονικών σχέσεων με ρεαλισμό, κρατώντας τα θετικά τα οποία νομίζω είναι σημαντικά. Το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και την καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, τη βίζα εξπρές που βοήθησε πολύ το Ανατολικό Αιγαίο.
Αναγνωρίζω όμως με απόλυτη σαφήνεια ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Η Γαλάζια Πατρίδα παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μια ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. αυτό είναι ένα ζήτημα που πάντα το θέτω και θα θα εξακολουθώ να το θέτω στον πρόεδρο Ερντογάν και αποτελεί τη βασική αιτία και τη βασική δυσκολία για να μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα της συζήτησης της μεγάλης μας διαφοράς που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ θαλασσίων οδών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προφανώς αν θεωρούσαμε ότι όλα πάνε καλά με την Τουρκία και ότι είχαμε λύσει για τις επόμενες δεκαετίες τα ζητήματά μας δεν θα υπήρχε και η ανάγκη να επενδύουμε τα σημαντικά ποσά που επενδύουμε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Ελλάδα μπορεί κι έχει τη δυνατότητα -επειδή η οικονομία της πάει καλά- να καλύπτει τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουμε δεσμευτεί, κάνουμε όμως κάτι ακόμη που θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό: Κοιτάμε και τα μαθήματα του πολέμου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και διαπιστώνουμε ότι πολλές φορές πολύ πιο φτηνά, πολύ πιο αποκεντρωμένα συστήματα μπορεί να δρουν ως σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος γι αυτό και μαζί με το υπουργείο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας έχουν αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη στήριξη της ελληνικής καινοτομίας.
Το ελληνικό κέντρο αμυντικής καινοτομίας, ξεκινάει και κάνει πολύ σοβαρή δουλειά για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε εγχώρια τεχνογνωσία. Μπορούμε για παράδειγμα να εξοπλίσουμε τις παλιές φρεγάτες με αντιdrones συστήματα που είναι ελληνικής κατασκευής και μας στοιχίζουν πιο φθηνά από αντίστοιχα που εισάγουμε από το εξωτερικό.
Προφανώς, εξακολουθούμε να δρομολογούμε μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, θέλουμε όμως την ελληνική προστιθέμενη αξία και θέλουμε μεγαλύτερη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο οικοσύστημα των εταιρειών που ασχολούνται με τα θέματα Άμυνας και είμαι πολύ χαρούμενος που κάνουμε βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.