Τουρκία: Κυρίαρχο θέμα η απάντηση Μητσοτάκη στο Action 24 για ελληνοτουρκικά
Καρφιά Τσελίκ για ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις. Κυρίαρχη στον τουρκικό Τύπο η απάντηση Μητσοτάκη στο Action 24 για ελληνοτουρκικά.
Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ερώτηση του Αction 24 για τα εθνικά θέματα και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κυριαρχεί στον τουρκικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο περιθώριο της ΔΕΘ, μετά από ερώτηση του Αction 24, στον ρεαλισμό με το οποίο αντιμετωπίζει την ελληνοτουρκική εξομάλυνση των σχέσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού παραμένει στο τραπέζι, αναφερόμενος στη Γαλάζια πατρίδα.
«Η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και πάλι στα χείλη του Μητσοτάκη»
Η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, που έρχεται λίγες μέρες πριν τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, απασχόλησε τον τουρκικό τύπο, έχοντας ως σημεία αναφοράς τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τη γαλάζια πατρίδα που ουσιαστικά αποτελεί το αποτελεί το πρόβλημα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεόγειο.
Ενδεικτικά η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα: «Η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και πάλι στα χείλη του Μητσοτάκη» και συμπληρώνει ότι:
«Ο Έλληνας ηγέτης Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Eρντογάν αυτόν τον μήνα, υποστήριξε ότι η πολιτική της Άγκυρας για τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα παρά το πρόσφατο θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω της πολιτικής της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ της Τουρκίας εξέφρασε την απαισιοδοξία του για οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών, παρά τη θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη γραμμή Άγκυρας-Αθήνας».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται ότι επενδύει περισσότερα στην άμυνα από φόβο για τους Τούρκους»
Παράλληλα, μερίδα του τουρκικού τύπου βλέπει φόβο της Ελλάδας για τους Τούρκους με αφορμή τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων.
Η αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Sabah αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται ότι επενδύει περισσότερα στην άμυνα από φόβο για τους Τούρκους».
Και συνεχίζει τονίζοντας ότι: «Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη γείτονά της να μην μπει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ιδιαίτερα για την οικοδόμηση στρατιωτικής παρουσίας στα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου από τη δεκαετία του 1960, κατά παράβαση των μεταπολεμικών συνθηκών.
Η αγορά από την Ελλάδα μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και η αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών έχουν σκοπό να αντιπαρατεθούν στην προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα λέει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα νησιά έναντι πιθανής επίθεσης από την Τουρκία, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην αμφισβήτηση της Άγκυρας αναφορικά με την ιδιοκτησία τους».
Καρφιά Τσελίκ για συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο Haberturk με φόντο την επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου στην Άγκυρα, άφησε αιχμές για τη συμφωνία που υπέγραψε η Αθήνα με το Κάιρο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το ψυχρό κλίμα στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις για να επωφεληθεί.
«Η Ελλάδα υπέγραφε μια σειρά από συμφωνίες για θέματα που αφορούσαν τη Μεσόγειο και προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το κενό της Τουρκίας προς όφελός της, να εκμεταλλευτεί το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου προς όφελός της. Αλλά ήταν ενδιαφέρον, κάναμε αυτή τη δήλωση και εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα, αυτό το πλαίσιο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ήταν κάτι που ήταν εις βάρος της Αιγύπτου».
Επιπλέον ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η η συμφωνία Αθήνας - Καϊρου ήταν ζημιογόνα για την Αίγυπτο, επαναλαμβάνοντας το αφήγημα του καζάν καζάν που σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να υπάρξει στην τουρκοαιγυπτιακή προσέγγιση.
«Η Αίγυπτος, κάνοντας αυτές τις συμφωνίες με την Τουρκία, έχει μεγαλύτερο πεδίο όσον αφορά αυτούς τους τομείς. Όταν έκανε αυτές τις συμφωνίες με την Ελλάδα, μετατράπηκε σε μια μικρότερη περιοχή. Τώρα η δουλειά καταλαγιάζει, είναι μια σχέση ‘καζάν-καζάν’ (win-win) τόσο για την Τουρκία όσο και για την Αίγυπτο από αυτή την άποψη. Εγώ μάλιστα είχα κάνει και τότε μια δήλωση, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τότε υπήρχε ο Δένδιας κλπ., όπου επί 6 μήνες με όποιον σύναπτε σχέσεις η Τουρκία, με όποιον είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, όποιον επισκεπτόταν αμέσως πήγαινε εκεί. Όλη του η δουλειά ήταν πάνω σε αυτά».