Μητσοτάκης από ΔΕΘ: «Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» - Γρίφος η 3η θητεία
«Αύξηση μισθών και αναβάθμιση του ΕΣΥ», οι δυο προτεραιότητες της κυβέρνησης έως το 2027 δήλωσε ο πρωθυπουργός. Τον Ιανουάριο η συζήτηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δυο ώρες και είκοσι λεπτά διήρκησε η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ στην οποία ξεδίπλωσε τον οδικό χάρτη της κυβέρνησής του για την επόμενη τριετία.
Τα βασικά πολιτικά σημεία της συνέντευξης:
- Εκλογές στο τέλος της 4ετίας
- Δεν απάντησε κατηγορηματικά εάν θα διεκδικήσει ο ίδιος την 3η θητεία
- Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος
- Καμία συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Χαμηλοί τόνοι με Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά
- Δεν αλλάζει ο προσανατολισμός της κυβέρνησης (δεξιά στροφή)
«Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης»
«Εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση, σήμερα δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα και μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί αλλά είναι μία κοστολογημένη πρόταση ανεξαρτήτως εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με την κυβέρνηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για τις εξελίξεις τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας» ενώ για το ΠΑΣΟΚ είπε πως καταψήφισε όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τον δικαστικό χάρτη.
Ο πρωθυπουργός έκλεισε εκ νέου το θέμα του εκλογικού νόμου εκτιμώντας μάλιστα πως και με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα η ΝΔ μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία από τη στιγμή που το 2027 θα έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις για τις οποίες ψηφίστηκε το 2024.
«Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη...»
«Δεν ήταν κακό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ήταν κατώτερο των προσδοκιών» είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές επιμένοντας πως «δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση» αλλά όπως εξήγησε κάποιες «δύσκολες αποφάσεις» της κυβέρνησης να έχουν πολιτικό κόστος σε μία κάλπη που ούτως ή άλλως ευννοεί τη χαλαρή ψήφο και την ψήφο διαμαρτυρίας.
«Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη» είπε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για τα σενάρια ότι εξετάζει να μετακομίσει σε θέση ευθύνης στις Βρυξέλλες. «Δεν έχω κάποιο σχέδιο για μεταπήδηση σε κάποια ευρωπαϊκή θέση, σκοπεύω να εξαντλήσω τη θητεία μου έως την άνοιξη του 2027» είπε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι θα στήσει κάλπες στο τέλος της 4ετίας.
«Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας και προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίζει» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας πως δεν έχει καμία πρόθεση... να βγει στη σύνταξη.
«Τον Ιανουάριο η συζήτηση για ΠτΔ»
«Λυπάμαι για την ανακύκλωση της συζήτησης» είπε ο κ. Μητσοτάκης για την προεδρολογία λέγοντας πως είναι άδικο και προσβλητικό να γίνεται μία συζήτηση που όπως είπε θα γίνει τον Ιανουάριο.
«Μέχρι τότε δεν θα πω τίποτα και θα ζητήσω και από εσάς να σεβαστείτε τον θεσμό» είπε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας πως όλα τα σενάρια δείχνουν ασέβεια προς το πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Αύξηση μισθών και ενίσχυση του ΕΣΥ οι δυο στόχοι μου»
«Αναγνωρίζω ότι η ακρίβεια είναι ακόμα μαζί μας, όμως εκτιμώ ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε μία σημαντική κάμψη των τιμών ενώ τα εισοδήματα των πολιτών θα συνεχίσουν να αυξάνονται» είπε ο κ. Μητσοτάκης για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας επαναλαμβάνοντας πως όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν αυτό το στόχο: «Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των μισθών, στα 1500 ευρώ ο μέσος και στα 900 ευρώ ο κατώτερος.
«Για αυτό θα ήθελα να κριθώ στο τέλος της 4ετίας και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στο ζήτημα της ακρίβειας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Ως δεύτερο στόχο του έθεσε την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Το 2027 πρέπει να έχουμε νέα κέντρα υγείας, πιο πολλά ανακαινισμένα νοσοκομεία, περισσότερους και καλύτερα αμοιβόμενους γιατρούς, θα ήθελα να κριθώ για το εάν το 2027 έχει ένα νέο ΕΣΥ αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για τους δυο βασικούς στόχους που έχει θέσει για την κυβέρνησή του.
«Υπάρχουν ακόμα πόλλά προβλήματα στο σύστημα, υπάρχει πρόβλημα στις εφημερίες και δικαιολογημένη γκρίνια των πολιτών αλλά θα δείτε αλλαγές τους επόμενους μήνες προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως «δεν είναι όλα μαύρα και άραχνα στο ΕΣΥ».
Νέα επιστολή στην Κομισιόν για το ρεύμα
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό πως θα στείλει και νέα επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αυτή τη φορά θέτοντας το θέμα των τιμών στην ενέργεια σε χώρες της Ανατολής Ευρώπης και σε συγκεκριμένες μάλιστα ώρες της ημέρας όπου το χάσμα με τις τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι τεράστιο.
Επανέλαβε επίσης ότι όσο υπάρχουν «ουρανοκατέβατα κέρδη» στους παρόχους η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τα φορολογεί.
«Έχω ειλικρινή σχέση με Καραμανλή και Σαμαρά»
«Με τους προκατόχους μου έχει μία ειλικρινή σχέση και ακούω τις απόψεις των πρώην πρωθυπουργών ακόμα και εάν δεν συμφωνώ πάντα μαζί τους ;έχουν το απόλυτο δικαίωμα της ελεύθερης άποψης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απουσία τους από τη ΔΕΘ.
«Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη, όσοι ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ θα τους συνιστούσα να κοιτάξουν σε άλλους πολιτικούς χώρους» προσέθεσε.
«Ακούω και σέβομαι κάθε άποψη αλλά απορρίπτω όλα αυτά που άκουσα περί δεξιάς στροφής, καλή η αυτοκριτική αλλά πρέπει να παραμένουμε προσηλωμένοι στο κυβερνητικό έργο» είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε άλλη ερώτηση ως προς τις γκρίνιες στο εσωτερικό της ΝΔ για τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος.
«Η ακροδεξιά ανεβαίνει στην Ευρώπη λόγω της παράνομης μετανάστευσης»
«Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση για το εάν ο ίδιος ανησυχεί για τα αποτελέσματα σε ευρωπαϊκές κάλπες με τελευταίο παράδειγμα τη Γερμανία.
«Η γενεσιουργός αιτία της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι ζητήματα που αφορούν στην παράνομη μετανάστευση και αυτό στην Ελλάδα σε ένα μεγάλο βαθμό το έχουμε αντιμετωπίσει» είπε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη σε σχέση με το 2019 σε στρατιωτικό αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο. Μιλάμε με αυτοπεποίθηση με την Τουρκία» προσέθεσε.
«30 Νοεμβρίου κόβουμε το πρώτο εισιτήριο στο μετρό»
«Οι Θεσσαλονικείς θα δουν το πιο σύγχρονο μετρό σε όλη την Ευρώπη και στις 30 Νοεμβρίου κόβουμε το πρώτο εισιτήριο» είπε ο κ. Μητσοτάκης για τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας μάλιστα πως «εγκαίνια σημαίνει να βάζουμε σε λειτουργία το μετρό και το λέω αυτό γιατί έχουν γίνει διάφορα εγκαίνια...».
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως το μεγάλο έργο του FlyOver έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας πως πρόθεση είναι να εγκαινιαστεί πριν από τις εθνικές εκλογές του 2027.
«Ο ΒΟΑΚ είναι το πιο δύσκολο και περίπλοκο έργο»
«Από όσα έργα έχω χειριστεί ο ΒΟΑΚ είναι το πιο δύσκολο, το πιο σύνθετο και το πιο περίπλοκο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για τα συνεχή δυστυχήματα στον συγκεκριμένο δρόμο όπου σύμφωνα με τα στοιχεία 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο οκτάμηνο.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη του για το τελευταίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε τρεις νέους ανθώπους και αναγνώρισε πως σε πολλά στάδια του έργου υπήρξαν και υπάρχουν προβλήματα, μεταξύ άλλων και λόγω των αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί σε τοπικό επίπεδο με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις.
Όπως τόνισε ετοιμάζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θέτοντας ως κύριο και βασικό στόχο να υπάρξει συντονισμένη καμπάνια για την ανάγκη να φορούν κράνους όλοι οι μοτοσικλετιστές.
Παρέμβαση στην Αττική για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας ανακοίνωσε πως σε ότι αφορά στην Αττική θα υπάρξει ένα μεγάλο έργο που θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια και το οποίο προβλέπει την ένωση του ταμιευτήρα του Μόρνου με την λίμνη των Κρεμαστών κάτι που όπως είπε θα έχει μια ελάχιστη επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ.
«Δεν αποκλείω τίποτα για τα κινητά στο σχολείο»
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο θέμα της χρήστης του κινητού στα σχολεία χωρίς να αποκλείει μάλιστα να υπάρξουν και επιπλέον μέτρα όπως ειδικά ντουλάπια στα οποία θα κλειδώνονται τα κινητά όταν οι μαθητές μπαίνουν στο σχολείο κάτι το οποίο εφαρμόζεται σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πείραμα ψυχικής υγείας» που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ειδικά ως προς τη χρήση των Social Media από τους μαθητές. «Τα παιδιά μας κινδυνεύουν από τον απόλυτο εθισμό με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης» είπε χαρακτηριστικά.
Δεν αλλάζουν οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας
Σε ότι αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η συζήτηση θα ανοίξει στις αρχές του επόμενου έτους και η ΝΔ θα αναζητήσει τις ευρύτερες συναινέσης, όπως ορίζει η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.
Όπως ήδη ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας δεν θα αποτελέσουν μέρος της συνταγματικής αναθεώρησης.
Στα 20 ευρώ το τέλος της κρουαζιέρας
Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το ζήτημα του υπερτουρισμού που ταλανίζει μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σημείωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα κυρίως σε Μύκονο και Σαντορίνη όπου το τέλος κρουαζιέρας που ανακοίνωσε θα ανέρχεται στα 20 ευρώ και ένα μέρος του εσόδου θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες.