Μητσοτάκης: Εκτός κλίματος ο Ερντογάν - Δεν πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις μας
Για πολιτική λύση στο Ισραήλ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «είναι εκτός κλίματος», εφόσον συνεχίζει να στηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς.
«Παραμένουμε εστιασμένοι στη θετική ατζέντα με την Τουρκία»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στον πόλεμο στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη στέκεται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι χρειάζεται «μία λύση που στηρίζεται στη φιλοσοφία δύο κρατών. Το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας, αλλά και με πολιτική λύση».
Ερωτηθείς για τη στάση του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος συνεχίζει να στηρίζει τη Χαμάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι «είμαι κατηγορηματικός. Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό ο οποίος εκφράζεται θεσμικά μέσα από την παλαιστινιακή αρχή. Αν δει κανείς τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς στο αντίθετο συμπέρασμα. Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα για το τι συνιστά η Χαμάς.
Διαφωνούμε σε αυτό, αλλά δεν θεωρώ ότι πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις μας. Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι στην θετική μας ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα όπως έχει καθοριστεί για να φτάσουμε στο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας».
«Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους»
Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για την συζήτηση της αύξησης του προϋπολογισμού της ΕΕ μέσα από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. «Κάναμε», είπε, «μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και δεν ήταν εύκολη. Αφενός η Κομισιόν έχει αναδείξει μια νέα πραγματικότητα η οποία απαιτεί πρόσθετους πόρους. Εκτός από τα 50 δις που έχουμε συμφωνήσει να δώσουμε στην Ουκρανία χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό για την στήριξη των γειτονικών χωρών με τις οποίες συνεργαζόμαστε για να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές.
Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το ταμείο αλληλεγγύης που έχει εξαντληθεί για να στηρίζονται χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και πόρους για το νέο αναπτυξιακό εργαλείο το Step το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την Κομισιόν. Υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για αύξηση του προϋπολογισμού πέραν της δέσμευσης της Ευρώπης να στηρίξει την Ουκρανία. Εγώ κατέστησα σαφή την ελληνική θέση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια λύση που θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτε άλλο.
Χρειαζόμαστε χρήματα για το προσφυγικό τόσο ως χώρα εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με γειτονικές χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες και προφανώς χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τις φυσικές καταστροφές. Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να λέμε ότι το ταμείο αλληλεγγύης έχει εξαντληθεί. Μέχρι τον Δεκέμβριο πρέπει να βρεθεί λύση και υπάρχει ξεκάθαρη αίσθηση ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θα είναι πρώτη μας προτεραιότητα».
Για την ακρίβεια
Για την ακρίβεια και αν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης εν όψει του χειμώνα ο πρωθυπουργός απάντησε: «Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μεριμνήσει για το επίδομα θέρμανσης και πολλά νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα καλυφθούν από αυτή την παρέμβαση ανάλογα με το που βρίσκονται και πόση ενέργεια καταναλώνουν για να θερμανθούν. Έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχει μεγάλη αδικία και τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια δεν είχαν καμία στήριξη. Γι’ αυτό και από τις αρχές της εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα νέο πλαίσιο στήριξης εκείνων των σπιτιών που χρησιμοποιούν για θέρμανση ηλεκτρική ενέργεια. Και αν δεν έχουμε κάποια έκρηξη τιμών προς το τέλος του έτους οι οριζόντιες επιδοτήσεις θα φθίνουν».
«Η Ελλάδα επιμένει στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τα ελλείμματα»
Για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και αν συζητήθηκε στο Eurosummit ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, του Eurogroup αλλά και της Κομισιόν εκφράστηκαν με πολύ κολακευτικά λόγια για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
«Αυτή είναι μια αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας που έχει καταβάλλει η χώρα μας να μετατραπεί από το "μαύρο πρόβατο" σε μια χώρα που σήμερα μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό ως προς την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Αυτό έχει να κάνει και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θέλω να επαναλάβω ότι αυτό είναι μια μεγάλη προσπάθεια όλου του ελληνικού λαού και είναι λάθος κάποιοι να την αντιμετωπίζουν με μικροψυχία καθώς η επενδυτική βαθμίδα σηματοδοτεί και το οριστικό τέλος ενός κύκλου που κράτησε πολλά χρόνια για την χώρα μας μας πήγε πίσω και με την απώλεια του ΑΕΠ η Ελλάδα έχασε το 25% αλλά άντεξε και σήμερα αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Εμείς υποβάλλαμε τις προτάσεις μας για τους δημοσιονομικούς κανόνες αλλά ούτως η άλλως σήμερα η Ελλάδα έχει τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις. Είμαστε ήδη στον σωστό δρόμο αλλά θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και δεν μας επιβλήθηκαν από γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείματος όπως τις κάνει η Ευρώπη. Για πρώτη φορά αναπτύχθηκε από εμένα αυτή η επιχειρηματολογία. Ελπίζω να στηριχθεί και αυτή η εξαίρεση ελπίζω να υιοθετηθεί».
Για το ταξίδι στην Κίνα
Για το ταξίδι του στην Κίνα και ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είναι μια σύντομη επίσκεψη σε επίπεδο κορυφής η οποία ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Θα βρεθώ στο Πεκίνο την επόμενη Παρασκευή για συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας. Ο χρονισμός δεν έχει σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή μας καθώς ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες. Θα φροντίσω να την κάνω πιο σύντομη γιατί δεν θέλω να λείψω πολλές ημέρες από την Ελλάδα».