Οι επιπτώσεις σε ελληνοτουρκικές σχέσεις από τη στάση Άγκυρας υπέρ «Χαμάς»
Η καθαρά επιθετική στάση προς το Ισραήλ αλλά και συνολικά προς την Δύση, που κρατά τις τελευταίες μέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και τροφοδοτεί κάθε μέρα με «εμπρηστικές» δηλώσεις του ιδίου ή και συνεργατών του, έχει προβληματίσει (και ενοχλήσει) εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ και την χώρα μας.
Η κρίση στο Ισραήλ , έφερε στην επιφάνεια τις σχέσεις της Άγκυρας με συγκεκριμένες οργανώσεις της περιοχής, όπως η Χαμάς, και ανάγκασε τον Τούρκο πρόεδρο, να ταχθεί δημοσίως υπέρ των τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων. Και μάλιστα, τη στιγμή που προσπαθούσε να βρει πεδίο επαναπροσέγγισης της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ, μια και είναι σαφές πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα χρειασθεί δισ. χρήματα, αν δεν θέλει να καταρρεύσει η Τουρκική οικονομία, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κοινωνική συνοχή της χωράς. Όμως, τα χρήματα αυτά δεν μπορεί να τα βρει αν βρίσκεται σε σύγκρουση με την Δύση.
Γι' αυτό, η τόσο εξόφθαλμη στήριξη των τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς, προβληματίζει την Δύση και την Αθήνα. Μάλιστα , στο υπουργείο Εξωτερικών μελετούν με πολύ προσοχή τις κινήσεις της Άγκυρας το τελευταίο δεκαπενθήμερο και προσπαθούν να δουν αν και πόσο θα επηρεάσει αυτό την πορεία των σχέσεων των δυο χωρών, που φαίνεται να είχαν μπει σε μια πορεία εξομάλυνσης.
Η Άγκυρα, με τη στάση της αυτήν την στιγμή φαίνεται να απομακρύνεται σημαντικά από την επαναπροσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον, θα είναι πια πολύ δύσκολο για τους υπερασπιστές της στην Ουάσιγκτον να προωθήσουν την βελτίωση των σχέσεων αλλά και την αποδέσμευση εξοπλισμών, όπως τον εκσυγχρονισμό των f-16. Όλα αυτά, παράλληλα με την επιδείνωση των σχέσεων με το Ισραήλ, δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή και προβληματισμούς στην Αθήνα, για την πορεία του διαλόγου των δυο χωρών.
Οι σκέψεις για «πάγωμα» των επαφών με κάποιο πρόσχημα, δεν προχώρησαν μιας και κάτι τέτοιο θα έφερνε σε δύσκολη θέση τη χώρα μας, που θα εμφανιζόταν να μην θέλει την εξομάλυνση των σχέσεων. Όμως, από την άλλη, αυτή την στιγμή τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, υπάρχει ένα πολύ κακό κλίμα για την Άγκυρα. Αν μάλιστα οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ισραήλ, εξελιχθούν, τότε τα πράγματα στις σχέσεις Τουρκίας- Δύσης , θα φτάσουν στα άκρα. Το όλο αυτό κλίμα δημιουργεί από την μια θετικά δεδομένα για την χώρα μας, από την άλλη όμως προκαλεί και προβληματισμούς για το πόσο μπορεί να προκαλέσει μια «απομόνωση» της Τουρκίας από την Δύση, εντάσεις στην περιοχή και ίσως νέο κύμα προσφύγων.
Στα θετικά, εκτιμούν Έλληνες διπλωμάτες, θα μπορούσαν να αναφερθούν:
- Το αρνητικό κλίμα στην ΕΕ για την Τουρκία, κάτι που θα κάνει τους εταίρους μας να ακούνε με μεγαλύτερη προσοχή τις ελληνικές απόψεις- ενστάσεις. ( Το κλίμα αυτό φαίνεται να το διαπίστωσε και ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες μέρες στην Συνοδό Κορυφής, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών στις επαφές τους τις τελευταίες μέρες με Ευρωπαίους συναδέλφους του)
- Την μεγάλη ενόχληση στο ΝΑΤΟ, κάτι που οδηγεί αυτόματα στην περιθωριοποίηση σε επίπεδο σχεδιασμών και προκαλεί ερωτηματικά σε πολλά κράτη -μέλη της συμμαχίας, για το ποσό αξιόπιστη μπορεί να είναι η Άγκυρα, στον σχεδιασμό τους ΝΑΤΟ.
- Την αρνητική από μέρους των ΗΠΑ διάθεση απέναντι στην γείτονα χώρα, κάτι που αυτόματα θα κλείσει «πόρτες» στην Άγκυρα τόσο και προμήθειες αμυντικού υλικού όσο και σε «ζεστό χρήμα», που τόσο θέλει η Τουρκία.
- Τέλος, η όξυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, αφήνει και πάλι την Αθήνα και την Λευκωσία να παίζουν μονές με το Τελ –Αβίβ, στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και γενικότερα, κάτι που με κινήσεις φιλίας προς το Ισραήλ, η Άγκυρα προσπάθησε να υποδαυλίσει τους τελευταίους δυο μήνες
Ενδιαφέρον έχει και ποια θα είναι η στάση συγκεκριμένων Αραβικών χωρών , όπως η Αίγυπτος που έχει τεράστια στρατιωτική δύναμη στην περιοχή και οι σχέσεις με την χώρα μας είναι τα τελευταία χρόνια άριστες. Το Κάιρο δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την υποστήριξη της Άγκυρας σε ακραίες μουσουλμανικές ομάδες (πχ Αδελφοί Μουσουλμάνοι), που απειλούν και την ίδια.
Στο ίδιο κλίμα και η Σαουδική Αραβία, λόγω της ακραίας αντίθεσης της, με το Κατάρ, που υποστηρίζει μαζί με την Τουρκία την Χαμάς. Μάλιστα ο ηγέτης της, τον οποίο συνάντησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία Φιντάν πρόσφατα, «φιλοξενείται» στο Κατάρ.
Ας μην ξεχνάμε ότι ελληνική συστοιχία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Πάτριοτ, βρίσκεται (μαζί με ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό) εδώ και 2 ½ χρόνια στην Σαουδική Αραβία, για προστασία του εναέριου χώρου της, μετά από επιθέσεις που δέχθηκαν οι πετρελαϊκές εκτάσεις της από την Υεμένη. Οι ακραίες μουσουλμανικές οργανώσεις που δρουν εκεί, έχουν και αυτές την υποστήριξη του Κατάρ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, θεώρησε πως είναι πολύ πιο σημαντικό γι' αυτόν να προσπαθήσει να εμφανισθεί ως ηγέτης των μουσουλμάνων , πάρα να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Δύση.
Προς το παρόν , η στάση της Άγκυρας φαίνεται να «ενισχύει» την ελληνική θέση. Ο φόβος είναι μήπως η Τουρκία χρησιμοποιήσει και πάλι ως εκβιασμό την στάση της αυτή , για να πιέσει τις ΗΠΑ. Μόνον που τώρα , τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, εν μέσω σε πολεμικής σύγκρουσης και ο Ερντογάν φαίνεται να το τράβηξε αρκετά το σκοινί….