Σύνοδος Κορυφής: Ενωτική λύση Μητσοτάκη - Δοκιμάζεται η ευρωπαϊκή συνοχή
Τις ελληνικές συντεταγμένες στην ευρωπαϊκή πυξίδα που αναζητά κοινό προσανατολισμό προώθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής. Άλλωστε από τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, όπως επίσης και μετά την προσέλευση των ηγετών στο τραπέζι των «27», κατέστη σαφής η δοκιμασία στην οποία βρίσκεται ο κοινός βηματισμός έναντι
των πολεμικών κρίσεων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, που εγκυμονούν κινδύνους για τη γεωπολιτική αλλά και για την οικονομική σταθερότητα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι στη διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η ευρωπαϊκή κατεύθυνση να επιλέγει με βάση τις αυξημένες υποχρεώσεις που βαραίνουν την Ελλάδα και άλλες χώρες της πρώτης γραμμής στην κοινή μάχη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, αλλά και της κλιματικής κρίσης.
Η ενωτική πρόταση Μητσοτάκη για τη Γάζα
Για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε έμφαση απλώς στις τέσσερις προτεραιότητες που η Αθήνα θέτει. Διαλύοντας και τις «σκιές» που επιχείρησε να δημιουργήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με τις αστήρικτες αιτιάσεις της, περί του ισορροπημένου χαρακτήρα της ελληνικής στάσης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε για ακόμη μια φορά τη σαφή στήριξη της Ελλάδας υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα, υπενθυμίζοντας για ακόμη μια φορά την σημασία να ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου, μετά την «πρωτοφανούς αγριότητας» όπως την χαρακτήρισε, τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε: «έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επέμεινε στην ανάγκη η ευρωπαϊκή εγρήγορση να αποτρέψει μια διάχυση της κρίσης: «υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση, έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή».
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών, σημειώνοντας ότι «εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία «ανθρωπιστική παύση». Προτεραιότητα άλλωστε είναι η προστασία του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού αμάχων και φυσικά η απρόσκοπτη προώθηση των απαραίτητων προμηθειών: «σε αυτούς οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη για ακόμη φορά στη διάκριση της Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό: «Δεν θα κουραστώ να το λέω, η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού».
Σε αυτό το πεδίο ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε τους προβολείς στην σταθερή προσήλωση της Ελλάδας, σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Όπως και στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στο Κάιρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην πολιτική λύση ως τη μοναδική διέξοδο που: «θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή». Ο πρωθυπουργός μάλιστα επανέλαβε την ελληνική θέση και στη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς. Κατά πληροφορίες στη δεύτερη επαφή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε
την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε την ανάγκη σταθερής ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Εξέπεμψε δε, εκ νέου το μήνυμα ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό.
Ουκρανία, μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές
Για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι θετικά διακείμενη στην βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων προς την Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να αυξηθούν και τα κονδύλια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός ζήτησε εκ νέου να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός και του Ταμείου Αλληλεγγύης: «Η Ελλάδα δοκιμάστηκε από φυσικές καταστροφές φέτος το καλοκαίρι και είναι απολύτως σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει διαθέσει επαρκείς πόρους για να μπορέσει να στηρίξει τις χώρες οι οποίες πλήττονται από την κλιματική κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα σε επιστολή που υπογράφει από κοινού με τον Εμανουέλ Μακρόν, τη Τζόρτζια Μελόνι και τους ηγέτες της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της Σλοβενίας, ο πρωθυπουργός ζητάει την αύξηση των κονδυλίων για το Ταμείο Αλληλεγγύης αλλά και τη δημιουργία ειδικού ταμείου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.