Ο Μητσοτάκης στέλνει μηνύματα σε Ερντογάν - Κυβερνητική προετοιμασία σε 3 μέτωπα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τα μηνύματα αφύπνισης προς τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να διολισθαίνει προς την αντιδυτική ρότα και στη λανθασμένη πλευρά της ιστορίας όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός στον Economist.
Αυτό είναι ένα μέτωπο που δημιουργεί η πολεμική ανάφλεξη στη Λωρίδα της Γάζας, που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει, δίχως να κρύβει την ανησυχία της, αλλά και χωρίς να μασάει τα λόγια της. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σταδιακά κλιμακώνει την επικριτική στάση της Αθήνας για την επιλογή της Άγκυρας να στοιχηθεί στο πλευρό της Χαμάς.
Η Αθήνα από την άλλη επιμένει ότι βασικές συντεταγμένες στη διπλωματική της πυξίδα έχουν ως προσανατολισμό τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την προστασία του. Το υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός, στρέφοντας τους προβολείς στην ελληνική προτεραιότητα για διατήρηση του θετικού μομέντουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ταυτοχρόνως όμως η κυβέρνηση ζητά από τους συνομιλητές της στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου την ίδια προσήλωση. Δεν είναι τυχαίο το καμπανάκι που χτύπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «Είναι μία άσκηση που έχει δύο πλευρές και απαιτεί και συνέπεια, απαιτεί προσήλωση σε αυτή την διαδικασία. Η χώρα μας, νομίζω, την έχει. Αυτό πρέπει να φανεί και να αποδεικνύεται καθημερινά και από την άλλη πλευρά και, προφανώς, αξιολογείται σε καθημερινή βάση».
Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύοντας σταθερά ότι δεν θα υποχωρήσει από τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τις εθνικές σταθερές, δεν καμουφλάρει τον προβληματισμό της για την πορεία που ακολουθεί η τουρκική διπλωματία σε αυτήν την κρίση. Όπως επίσης η Αθήνα δεν αποφεύγει να αναδείξει το χάσμα που χωρίζει τις θέσεις των δυο χωρών στο Μεσανατολικό ζήτημα.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η υπενθύμιση προς την Άγκυρα, τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο ρόλος καθενός εκ των δρώντων στην περιοχή, δεδομένου ότι τα σχέδια που απεργάζονται όλες οι πρωτεύουσες αποσκοπούν στην επιδείνωση της κρίσης που ενέσκηψε μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς.
Για τις επιπτώσεις της κρίσης στο μεταναστευτικό, χωρίς να αίρεται το επίπεδο της ελληνικής εγρήγορσης, ακόμη δεν φαίνεται να αναβαθμίζεται το επίπεδο της ελληνικής ανησυχίας. Από την αυξημένη μεταναστευτική πίεση στους δώδεκα μήνες που πέρασαν, τα στοιχεία του τελευταίου μήνα καταγράφουν μηδενισμό των ροών στον Έβρο, ενώ κατά το ίδιο διάστημα έχουν μηδενιστεί οι αφίξεις μέσα από τις «πύλες» στο Βόρειο Αιγαίο.
Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μια συγκεκριμένη πολιτική, που μας έχει καταστήσει σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες και αξιολογούμε την κατάσταση συνεχώς».
Ο κ. Μαρινάκης πάντως απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την κυοφορούμενη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Ένα πεδίο στο οποίο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην επίτευξη προόδου η οποία, αν δεν αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, θα φέρουν τη συμφωνία στο τραπέζι της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Από την άλλη η ελληνική διπλωματία εντείνει την προετοιμασία της και παραμένοντας σε ανοιχτή γραμμή με τους συμμάχους στον ΟΗΕ αλλά και τις ΗΠΑ, για την λειτουργία του υπό διαμόρφωση ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω του οποίου θα μεταφερθεί η διεθνής βοήθεια προς τους αμάχους στην εμπόλεμη ζώνη.
Προσώρας οι πληροφορίες που αφορούν στο συγκεκριμένο εγχείρημα, αποδεσμεύονται με το σταγονόμεντρο, με την κυβέρνηση να παραπέμπει στο πρωτόλειο στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι σχετικές επεξεργασίες. Ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Economist, περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα διαμηνύοντας την ετοιμότητα της Αθήνας να εμπλακεί στο συγκεκριμένο εγχείρημα.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, για μια πολυσύνθετη διαδικασία, η επιτυχία της οποίας εξαρτάται από την αντιμετώπιση πολλών πτυχών που ενέχουν σημαντικό ρίσκο και δυσκολίες. Από την άλλη είναι σαφές η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνει δια θαλάσσης
Η κυβέρνηση πάντως διατηρώντας χαμηλούς τόνους κλείνει το εσωτερικό μέτωπο το οποίο επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, για την ελληνική αποχή στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στον ΟΗΕ. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι ήταν η επιβεβλημένη στάση. Ο πρωθυπουργός μάλιστα παρέπεμψε στη στάση την οποία τήρησε η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, και η οποία όπως μεταδίδεται σε όλους τους τόνους, είναι συνεπής και με την εθνική θέση στο Μεσανατολικό ζήτημα.
Περαιτέρω όμως από την Ηρώδου Αττικού, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε θέση άμυνας, υπογραμμίζουν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το συγκεκριμένο ψήφισμα από τη στιγμή που δεν συμπεριελάμβανε και τη ρητή καταδίκη της Χαμάς, ως τρομοκρατικής οργάνωσης.