Μέγας Αλέξανδρος: Εντοπίστηκε η ακριβής τοποθεσία που έγινε η μάχη του Γρανικού ποταμού
Η τοποθεσία της μάχης του Γρανικού, του θριάμβου του Μέγα Αλέξανδρου, εντοπίστηκε στη σημερινή Τουρκία.
Η νίκη στη μάχη του Γρανικού ποταμού ήταν ένα καθοριστικό σημείο στην παγκόσμια ιστορία, καθώς δημιούργησε το πρώτο προγεφύρωμα των Ελλήνων στην Περσία και απώθησε τα περσικά στρατεύματα πιο βαθιά στη Μέση Ανατολή. Για τον Μέγα Αλέξανδρο ήταν ένας θρίαμβος, μετά από τον οποίο πρόσθεσε το «Μέγας» στο όνομά του.
Το αρχαίο Ερμείο
Τώρα, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν βρει το μέρος που έγινε η Μάχη του Γρανικού, 10 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Βίγα (ή Μπίγα). Η τοποθεσία είχε προταθεί και παλαιότερα ως πιθανό σημείο διεξαγωγής της μάχης, αλλά τώρα οι ερευνητές έχουν περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία.
Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί η αρχαία πόλη Ερμείον, που σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία ήταν το τελευταίο σημείο που στρατοπέδευσε ο Μέγας Αλέξανδρος πριν τη μάχη. Οι ιστορικοί έκαναν γεωμορφολογικά τεστ για να δουν πώς θα ήταν το σημείο την εποχή της μάχης. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι η κοίτη του Γρανικού ποταμού είχε αλλάξει ελάχιστα από τότε. Επίσης, κάποιες περιοχές ήταν ελώδεις και αποκλείστηκαν ως ακατάλληλες για μάχη.
Ο λόφος των νεκρών πολεμιστών
Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά για τη μάχη από ιστορικούς της αρχαιότητας, ο Μέγας Αλέξανδρος τοποθέτησε ένα σώμα μισθοφόρων σε ένα λόφο. Στη νότια πλαγιά αυτού του λόφου έχουν βρεθεί ανθρώπινα οστά και όπλα που χρονολογούνται στην εποχή του Μέγα Αλέξανδρου.
Ο Ρέιαν Κέρπε, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τσανάκκαλε (Δαρδανέλλια), αναφέρει στο Live Science ότι η έλλειψη τυπικών τάφων και κειμηλίων δείχνει ότι δεν πρόκειται για αρχαίο νεκροταφείο, εννοώντας ότι είναι το σημείο ταφής πολεμιστών που έπεσαν νεκροί στη μάχη.
Ο Γκρέιαμ Ράιτσον, ιστορικός από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Νότιας Ντακότα, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, εξηγεί ότι τα ευρήματα από τις ανασκαφές τα επόμενα έτη θα δείξουν αν είναι σωστή η εκτίμηση των ερευνητών.