Μπαρακούντα - Γιατί είναι ο φόβος και ο τρόμος των θαλασσών
Δόντια κοφτερά σαν λεπίδες, ασύλληπτες ταχύτητες και ένα σώμα που προκαλεί τρόμο - Ποιοι είναι οι φονικοί θηρευτές των ωκεανών;
Λίγα ψάρια προκαλούν τόσο φόβο όσο τα μπαρακούντα. Από τα διάφορα είδη, το πιο τρομακτικό είναι το μεγάλο μπαρακούντα (Sphyraena barracuda), το οποίο έχει σώμα σε σχήμα τορπίλης και μπορεί να πιάσει ακόμα και τα 57 χιλιόμετρα την ώρα.
Το μεγάλο μπαρακούντα φτάνει το εξωπραγματικό μέγεθος των δύο μέτρων και διακρίνεται από το γυαλιστερό του σώμα. Οι επιστήμονες το ξεχωρίζουν από διάφορες γραμμές στην επιφάνειά του, αλλά το χαρακτηριστικό που εμπνέει φόβο είναι τα δύο μεγάλα δόντια στο μπροστινό μέρος του στόματος.
Ζει το μεγάλο μπαρακούντα στη Μεσόγειο;
Ευτυχώς για εμάς στη Μεσόγειο, τα μπαρακούντα ζουν σε θερμά, τροπικά ύδατα, σε σημεία όπου μαζεύεται η τροφή τους, δηλαδή τα μικρότερα ψάρια. Το μεγάλο μπαρακούντα είναι πελαγικό είδος και ζει στον ανοιχτό ωκεανό, καταδυόμενο ακόμα και σε 175 μέτρα βάθος.
Τα χαρακτηριστικά του μεγάλου μπαρακούντα το κάνουν έναν από τους πιο επικίνδυνους θηρευτές. Το χρώμα του λειτουργεί ως καμουφλάζ στη θάλασσα και το βοηθά να στήνει ενέδρες σε άλλα ψάρια. Ελάχιστα θηράματα θα ξεφύγουν από την παγίδα ενός μεγάλου μπαρακούντα που μπορεί να επιταχύνει ταχύτατα στα 57 χλμ./ώρα.
Γιατί προκαλούν τρόμο τα δόντια του
Το στόμα των μπαρακούντα έχει δύο γραμμές δοντιών για να τεμαχίζουν την τροφή τους. Κάποια από αυτά βλέπουν προς τα πίσω, ώστε να παγιδεύουν γλιστερά ψάρια και καλαμάρια. Το μεγάλο μπαρακούντα επιτίθεται στα μεγάλα ψάρια πρώτα με το ρύγχος του και μετά τα δαγκώνει.
Τα καλά νέα είναι ότι τα μπαρακούντα δεν επιτίθενται στους ανθρώπους και δεν είναι δηλητηριώδη. Έχουν σημειωθεί τέτοια περιστατικά σε κολυμβητές ή ψαράδες με ψαροντούφεκο, κυρίως γιατί τα μεταλλικά αντικείμενα μπερδεύουν τα μπαρακούντα, που νομίζουν ότι είναι ψάρια. Επίσης, κάποια μικρότερα μπαρακούντα που τρέφονται με ψάρια σε κοραλλιογενείς υφάλους μπορεί να έχουν απορροφήσει τοξίνες που μεταφέρονται με την τροφή.