Συνολάκης για Σαντορίνη: «Η ενεργοποίηση του ηφαιστείου είναι ένα ενδεχόμενο» - Τα 3 σενάρια
Μπορεί η Σαντορίνη να χρειαστεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για μήνες, είπε ο Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο Action 24.
Τις εκτιμήσεις του για τον καταιγισμό σεισμών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού τις τελευταίες ημέρες, έδωσε ο Κώστας Συνολάκης.
Μιλώντας στο Action24, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης σημείωσε: «Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη ‘πανικός’. Προφανώς έχουμε μία πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα που δεν την είχαμε. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να θυμόμαστε ότι η Σαντορίνη είναι από τα πιο ωραία μέρη του κόσμου λόγω του ότι είναι η καλντέρα ηφαιστείου».
«Την προηγούμενη φορά κράτησε ένα χρόνο»
«Το θέμα είναι πώς να είμαστε προετοιμασμένοι. Το φαινόμενο αυτό δεν πρόκειται να λήξει αύριο ή μεθαύριο. Μπορεί να μην λήξει και σε μερικούς μήνες. Την προηγούμενη φορά που η καλντέρα ήταν σε παροξυσμό, σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη, ήταν το 2011. Αυτή η διαδικασία κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. Γίνονταν μικροσεισμοί, πότε μεγαλύτεροι, πότε μικρότεροι, ο μεγαλύτερος σεισμός τότε είχε φτάσει 5,1 Ρίχτερ κάτω από τα Φηρά».
Όπως τόνισε, μπορεί το νησί να χρειάζεται να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για μήνες.
Τα τρία σενάρια
Αναφερόμενος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κώστας Συνολάκης έκανε λόγο για τρία σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι από τους επιστήμονες.
«Το ένα σενάριο είναι να γίνει μόνο ένας σεισμός, κάτι σαν κι αυτό που είχε γίνει το 1956 ή μικρότερος», είπε.
«Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει ενεργοποίηση του ηφαιστείου μέσα στην καλντέρα, της Νέας Καμένης. Το τρίτο σενάριο είναι να γίνει μια υποθαλάσσια έκρηξη στο Κολόμπο», σημείωσε.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι στο Κολόμπο, στο βυθό, υπάρχουν ‘καπνοδόχοι’. Οι καπνοδόχοι στα ηφαίστεια είναι σχηματισμοί που βγάζουν αέρια και αυτό το κοιτάζουν με υποθαλάσσια drones», ανέφερε.
«Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούν όλοι τι γίνεται», πρόσθεσε σε σχέση με την συνεχή ενημέρωση των πολιτών. «Υπάρχει ένα app που λέγεται myearthquake που δείχνει τι σεισμούς γίνονται. Συγχρόνως, πρέπει να είναι ελεύθερες οι μετρήσεις της παραμόρφωσης του ηφαιστείου», υπογράμμισε ο Κώστας Συνολάκης.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη εγρήγορση της Πολιτικής Προστασίας. Τα σχολεία έκλεισαν, έχουν πάει ομάδες της ΕΜΑΚ, έχουν μπει σκηνές, οι πισίνες -πολύ σωστά- θα αδειάσουν. Όλα αυτά είναι στην διαδικασία της προετοιμασίας σε περίπτωση που γίνει κάτι», τόνισε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.
«Είναι νωρίς να πούμε αν η σεισμικότητα είναι ηφαιστειακή»
«Είναι ένα γεωφυσικό φαινόμενο που κανένας δεν ξέρει τι έχει γίνει. Γνωρίζουμε ότι το 1950 που είχε γίνει μια μικρή έκρηξη, το 1922, το 1928, δεν είχαμε θύματα. Τελευταία φορά που φαίνεται ότι είχαμε θύματα από τη Σαντορίνη ήταν μια έκρηξη του 1650».
«Είναι πολύ νωρίς για να μπορέσει κανείς να πει ότι σίγουρα η σεισμικότητα αυτή είναι ηφαιστειακή ή προέρχεται από ένα από αυτά τα ρήγματα, τα οποία είναι συνέχεια του ρήγματος της Αμοργού», επισήμανε ο Κώστας Συνολάκης.
«Η Σαντορίνη είναι ένα ενεργό ηφαίστειο. Όσο ανεβαίνει το μάγμα προς την επιφάνεια, με τις πιέσεις, κάνει μικροσεισμούς. Το 2011 έφτασε σε ένα σημείο, σταμάτησε το μάγμα, δεν έφτασε στην επιφάνεια. Θα προχωρήσει το μάγμα προς τη Νέα Καμένη ή προς το Κολόμπο; Αυτό δεν το γνωρίζουμε», δήλωσε.